Main menu

header

796 9 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Folosită de secole în medicina tradițională chineză, magnolia numită și „houpu”, care furnizează o scoarță specială, stă la baza unei linii de suplimente cu multiple beneficii pentru sănătate.

Utilă în sinuzită

Scoarța de magnolie chinezească este obținută de pe ramurile arborelui și este studiată intens din perspectiva unor compuși care se adresează luptei împotriva unui mare număr de afecțiuni. Astfel, potrivit cercetărilor recente, această scoarță, precum și florile de magnolie, conțin substanțe eficiente împotriva inflamațiilor, combătând astfel cu succes astmul sau sinuzita. De asemenea, grație prezenței în această scoarță a unui impresionant număr de 200 de compuși benefici, printre care polifenoli prețioși, magnolia chinezească protejează în fața stresului oxidativ, care stă la baza apariției unor afecțiuni grave, foarte răspândite în societatea modernă, cum sunt bolile cardiovasculare. Compușii din scoarța de magnolie chinezească sunt creditați cu proprietatea de a ajuta organismul în lupta cu bolile neurodegenerative, ca Alzheimer, întrucât întârzie procesul de îmbătrânire și schimbările care survin în organism odată cu înaintarea în vârstă, atenuând inflamarea creierului și a măduvei spinării. În același timp, această scoarță poate fi utilizată împotriva anxietății și depresiei. Totodată, potrivit rezultatelor unui studiu de dată recentă pe animale de laborator, scoarța de magnolie chinezească contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge, atenuând astfel complicațiile diabetului.

„Armă” împotriva cancerului de sân

Numeroase studii asupra unuia dintre compușii scoarței de magnolie chinezească, honokiolul, au pus în evidență faptul că această substanță poate sta la baza unor terapii anticancer, deopotrivă atunci când boala este instalată și ca prevenție. S-a demonstrat faptul că honokiolul reglează activitatea celulară, fiind eficient în prevenirea cancerului de sân, de colon, de ficat, de creier sau de piele. De asemenea, foarte promițător pe această direcție s-a dovedit un alt polifenol din magnolia chinezească, magnololul, care poate suprima dezvoltarea tumorilor, fiind astfel studiat pentru tratarea pacienților la care boala este instalată.

Potrivit rezultatelor unor studii extinse, substanțele active din suplimentele pe bază de scoarță de magnolie chinezească sunt sigure pentru consumul uman, dar este preferabil ca administrarea să se facă pe baza recomandărilor unui specialist, mai ales dacă pacientul ia unele medicamente

Ameliorează simptomele nervoase ale menopauzei

Mai multe experimente la care au participat sute de voluntare a dat la iveală faptul că administrarea a 60 mg de scoarță de magnolie chinezească pe zi, timp de 24 de săptămâni, a adus o ușurare evidentă a simptomelor nervoase generate de menopauză, iar consumul de extract de plantă poate scădea semnificativ nivelul de cortizol, îmbunătățind vizibil starea de spirit. În același timp, studiile din ultima perioadă au relevat faptul că persoanele care iau scoarță de magnolie chinezească la recomandarea și în dozele prescrise de specialist (în general câte 25 mg la fiecare kilogram de masă corporală) își pot rezolva problemele de insomnie sau de odihnă de slabă calitate.