Main menu

header

798 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Populațiile din Asia, Africa și Pacificul de Sud consumă frecvent și chiar se tratează cu varza de mlaștină, o legumă cu frunze verzi care a cucerit deopotrivă gastronomia și lumea fitoterapiei, grație unui cumul de proprietăți terapeutice.

Spune stop alergiilor alimentare

Dovezile despre utilizarea medicinală a verzei de mlaștină merg înapoi în timp până în anul 300 î.Hr. Atunci când soseau în aceste locuri, în secolul al XV-lea, europenii îi cunoșteau deja proprietățile și au început s-o răspândească în toată lumea. Cu 20 de calorii la 100 de game, fără grăsimi sau carbohidrați, plină de vitamine și minerale, varza de mlaștină asigură absorbția optimă a nutrienților în organism, previne alergiile alimentare și scade nivelul inflamațiilor. În acest context, este renumit efectul benefic pe care îl are sucul rămas după fierberea acestui tip de varză pentru combaterea problemelor digestive.

Pune viciile la pământ!

Prezența vitaminei C în varza de mlaștină asigură o protecție ridicată în fața efectelor radicalilor liberi și a daunelor pe care le pot provoca poluarea, viciile și toxinele generate de chimicale. În acest fel, experții consideră că un consum regulat de varză de mlaștină este o opțiune naturală de prevenire a afecțiunilor cardiovasculare sau a artritei. În același timp, vitamina A din această legumă cu frunze verzi susține acuitatea vederii și este un aliat împotriva deteriorării țesuturilor și a instalării bolilor neurodegenerative, în special demența.

Micşorează mortalitatea în rândul copiilor

Compușii valoroși din varza de mlaștină fac din acest aliment o formulă de stimulare a sistemului imunitar, contracarând astfel afecțiuni grave, cum sunt cancerul, bolile autoimune, răcelile și gripa. Potrivit unor cercetări de dată recentă, consumul de varză de mlaștină poate scădea mortalitatea în rândul copiilor cu aproape 25%, ferindu-i de infecții sau de pojar, în timp ce fierul din această legumă ferește corpul de anemie, combate spasmele musculare și îmbunătățește transportul oxigenului spre organe. Totodată, prin conținutul de acid retinoic, varza de mlaștină are efect benefic împotriva celulelor maligne, fiind de folos în lupta cu anumite tipuri de cancer.

Atenuează ridurile fine

Cercetări de dată recentă au pus în evidență faptul că un consum regulat de varză de mlaștină are efecte și la nivelul sănătății și frumuseții pielii, întrucât vitaminele A și C acționează dinspre interior. Astfel, sunt atenuate ridurile fine, este încetinit procesul de îmbătrânire, este stimulată formarea de celule noi și se menține sănătatea ligamentelor și a vaselor de sânge. În același timp, pielea cu probleme este vindecată, iar roșeața dispare, grație prezenței antioxidanților.

Varză de mlaştină prăjită

798 9 2Ingrediente: 1 căpățână de varză de mlaștină, 4 căței de usturoi, zdrobiți, 3 linguri cu sos de pește, 3 linguri cu ulei vegetal, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se taie varza bucăți, se spală bine și se lasă la scurs. Se încinge uleiul într-o tigaie, se pune usturoiul și se lasă până devine auriu, apoi se pune deoparte jumătate din cantitate. Peste usturoiul rămas în tigaie se adaugă varza și se lasă să se înmoaie, dar să rămână puțin crocantă. Se presară sarea şi piperul, se toarnă sosul de pește și se mai lasă pe flacără un minut. Se servește cu usturoiul care a fost pus deoparte.