Main menu

header

799 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Odată cu venirea toamnei apare și amigdalita, afecțiune caracterizată de expunerea la microorganisme, cele mai frecvente fiind bacteriile streptococice sau virusurile. Oamenii de știință susțin că, netratată la timp, amigdalita poate deveni periculoasă, întrucât atacă inima și provoacă reumatism articular acut. Iată câteva plante care ajută la calmarea simptomelor și luptă cu infecția.

La copiii sub 2 ani, boala apare rar

Principalul factor de risc al amigdalitei îl constituie vârsta, boala apărând cel mai frecvent la copii, dar rar la cei sub 2 ani. Amigdalita de natură bacteriană este întâlnită la copiii de până la 15 ani, în timp ce de amigdalită virală se îmbolnăvesc copiii mai mici. Un alt factor al apariției afecțiunii este expunerea frecventă la germeni. Copiii de vârstă școlară au contact apropiat cu colegii și sunt frecvent expuși la virusurile sau bacteriile care pot provoca amigdalita. Simptomele cele mai cunoscute sunt amigdale roșii inflamate, pete albe sau galbene pe amigdale, durere în gât, dificultate sau durere la înghițire, febră, noduli măriți și dureroși la nivelul gâtului, voce răgușită, respirație neplăcută, durere de stomac, cefalee. De asemenea, bolnavul poate refuza să mănânce și are o iritabilitate neobișnuită.

Apelaţi la tradiţionalul bicarbonat de sodiu

799 6 2Când amigdalita provoacă dureri puternice în gât, puteți reduce simptomele și inflamația cu ajutorul unui ceai de cimbru, miere și lămâie. Puneți la fiert 300 ml apă și când dă în clocot, adăugați o linguriță cu cimbru uscat. Lăsați să fiarbă câteva minute. Strecurați, adăugați zeama de la o jumătate de lămâie și două lingurițe cu miere și consumați. Printre cele mai bune tratamente naturiste pentru amigdalită se numără bicarbonatul, acesta având rolul de a elimina infecția. Dizolvați o lingură cu bicarbonat în 200 ml apă călduță și adăugați zeama unei lămâi. Amestecați bine și faceți gargară de câteva ori pe zi.

Smochinele, printre cele mai vechi doctorii

Gargara cu apă caldă sărată se face atunci când apare inflamația la nivelul gâtului. Această soluție are efect calmant și poate distruge bacteriile din gât, accelerând recuperarea. Se amestecă o linguriță cu sare în jumătate de litru de apă, preparând o soluție ce va fi folosită pentru gargară. Se recomandă folosirea de câteva ori pe zi. Atenție! Apa trebuie să aibă o temperatură potrivită. Smochinele se numără printre remediile cunoscute din vechime împotriva amigdalitei. Luați trei smochine, curățați, tăiați și puneți la fiert în puțină apă. Adăugați o linguriță cu miere și amestecați bine cu o lingură de lemn. Când amestecul s-a omogenizat, turnați într-un borcan de sticlă și închideți cu un capac. Se poate păstra la frigider timp de maximum două săptămâni. Se administrează o lingură dimineața, pe stomacul gol, una după-amiază și una seara, înainte de culcare, timp de o săptămână.

Puneți cataplasme cu lapte și argilă

Un leac eficient în lupta cu amigdalita sunt cataplasmele cu lapte și argilă. Încălziți o jumătate de cană cu lapte și amestecați cu trei-patru linguri cu argilă, până obțineți o pastă fină. Înmuiați un tifon în acest amestec și aplicați pe gât înainte să se răcească. Peste tifon puneți un prosop sau un fular de lână pentru a menține căldura. Pentru a elimina virusurile care afectează amigdalele, folosiți rozmarin, vin alb și miere. Puneți pe foc o cană cu vin alb și când dă în clocot, adăugați o linguriță cu rozmarin uscat. Luați vasul și acoperiți pentru câteva minute. Strecurați și adăugați o linguriță cu miere. Faceți gargară cu acest amestec de trei ori pe zi. Proprietățile antiseptice ale lămâii ajută la eliminarea infecției din gât. Stoarceți o jumătate de lămâie și amestecați cu o cană cu apă caldă și o linguriță cu sare. Faceți gargară cu acest lichid.

Amestecul de salvie cu săpunăriță ameliorează durerea

799 6 3Potrivit fitoterapeuților, amestecul de salvie cu săpunăriță este benefic pentru ameliorarea oricărei dureri, inclusiv a celei de gât. Puneți la fiert 300 ml apă și când dă în clocot, adăugați o linguriță cu salvie și 1/2 linguriță cu săpunăriță. Lăsați două-trei minute la foc și tot atât la infuzat. Strecurați, îndulciți cu o linguriță cu miere și consumați fierbinte. Un smoothie care tratează amigdalita se obține din ridiche, ananas și usturoi. Se consumă dimineața pe stomacul gol, până dispare inflamația. Tăiați în bucăți o ridichie mare și puneți în blender, alături de trei felii de ananas și doi căței de usturoi. Procesați bine până obțineți un lichid omogen și consumați imediat. Din lista de leacuri împotriva amigdalitei face parte mușețelul și salvia. Puneți la fiert 300 ml apă și când dă în clocot adăugați o linguriță cu flori de mușețel și o linguriță cu salvie. Lăsați să fiarbă câteva minute și încă cinci minute la infuzat. Strecurați și faceți gargară la fiecare două ore.

Antibiotic natural cu suc proaspăt de portocale

Un alt remediu pentru durerile în gât se obține folosind limba mielului. Puneți la fiert un litru de apă și când dă în clocot, adăugați 100 g limba mielului. Lăsați să fiarbă până scade o treime din lichid. Strecurați și adăugați două lingurițe cu miere. Faceți gargară cu lichidul rămas odată la trei ore. Un antibiotic natural îl obțineți dintr-o jumătate de litru de portocale, două guave, patru căței de usturoi, o felie de ceapă și o lingură cu miere. Stoarceți sucul de portocale, apoi tăiați guavele și usturoiul. Adăugați totul într-un blender și procesați până obțineți un amestec fin. Consumați imediat!

Tinctura de gălbenele are proprietăţi antiinflamatorii, antiseptice şi anestezice

Pentru tratarea amigdalitei, se poate folosi tinctura de gălbenele, care are proprietăţi antiinflamatorii, antiseptice şi anestezice. Tinctura se prepară din două-trei flori de gălbenele la 100 ml alcool. Diluați 10-15 picături de tinctură în 100 ml apă şi faceți gargară de trei ori pe zi. De asemenea, cartoful este recunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale. Împotriva amigdalitei se folosește sub formă de cataplasmă. Fierbeți 500 g cartofi în coajă, puneți într-un șervețel și zdrobiți. Înfășurați gâtul într-un prosop și aşezaţi cartofii deasupra. Lăsați să acționeze până se răcesc. De asemenea, puteți folosi cu succes și propolisul. Puneți 50 g propolis solid la macerat în 250 ml alcool. Lăsați timp de două săptămâni, peritoadă în care agitați sticla zilnic. Pentru a calma durerile de gât, consumați seara, înainte de culcare, o linguriță cu preparat, îndulcit cu miere. Timp de o oră nu mâncați și nu beți apă.