Main menu

header

de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Remediu naturist secular, tutunul indian este utilizat tradițional pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni, cercetările moderne confirmând proprietăți remarcabile ale acestei plante medicinale.

Recomandat în crizele de astm

Administrat la recomandarea specialistului și în dozele prescrise, tutunul indian poate fi un vindecător redutabil. Planta este utilizată de secole împotriva simptomelor ADHD, întrucât compușii săi activi au acțiune antioxidantă pronunțată. Un studiu recent a pus în evidență faptul că o doză de 30 mg tutun indian sub formă de tablete are capacitatea de a ameliora aceste simptome în cazul adulților. Tutunul indian este creditat cu proprietatea de a îmbunătăți memoria și în general abilitățile cognitive. Tutunul indian se găseşte sub formă de capsule, extract lichid sau plantă uscată - flori, frunze, semințe. Experții în fitoterapie recomandă planta împotriva astmului, întrucât conține alcaloizi cum sunt cafeina, nicotina și chiar o formă naturală de morfină și pentru stoparea producerii proteinelor inflamatoare. În aceste cazuri, tutunul indian relaxează căile respiratorii. Prin extensie, planta poate fi de ajutor și suferinzilor de pneumonie, infecții pulmonare sau bronșită, întrucât are proprietatea de a elimina mucusul în exces.

Potențează efectele antidepresivelor

Una dintre cele mai actuale proprietăți descoperite în dreptul tutunului indian este combaterea depresiei. Compusul lobelină, pe care îl conține, a demonstrat capacitatea de a bloca anumiți receptori responsabili cu instalarea depresiei. În cadrul unor teste pe animale de laborator, tutunul indian a arătat că poate reduce nivelul hormonului stresului, planta fiind studiată în prezent din perspectiva realizării unor linii de tratament complementar al acestei afecțiuni, precum și pentru potențarea efectelor medicamentelor antidepresive.

PONT. Tutunul indian este o plantă care se află în atenția specialiștilor ca potențial tratament împotriva abuzului de droguri.