Main menu

header

803 6 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Una dintre cele mai vechi plante medicinale ale lumii este mușețelul german, documentat de mii de ani ca vindecător al unui impresionant număr de afecțiuni. Această comoară terapeutică este studiată în prezent din perspectiva introducerii sale în tot mai multe tratamente moderne de combatere a bolilor omului contemporan.

Util copiilor cu diaree estivală

Experții Institutului Național de Sănătate din SUA arată că uleiurile volatile din mușețelul german conțin substanțe de excepție, cum sunt terpenoidele, derivații de acetilenă, compuși fenolici, quercetină, precum și un număr impresionat de flavonoide. În aceste condiții, mușețelul german poate fi utilizat sub formă de tinctură împotriva diareei estivale a copiilor și are capacitatea de a inhiba Helicobacter pylori, bacteria care provoacă ulcerul de stomac, precum și de a elimina în mod natural refluxul gastroesofagian. De asemenea, grație proprietăților sale antiinflamatorii, uleiul esențial de mușețel german a demonstrat, în cadrul unor studii pe voluntari, proprietatea de a pătrunde bariera externă a pielii și de a acționa împotriva eczemei atopice.

Inhibă cancerul de prostată!

Datorită apigeninei pe care o conține, una dintre cele mai importante substanțe bioactive din mușețelul german, planta este studiată din perspectiva combaterii cancerului de piele, de sân, de prostată și ovarian, întrucât această variațiune de mușețel are capacitatea de a inhiba extinderea tumorilor. Mai mult, expunerea extractelor din plantă a generat moartea celulelor canceroase ale voluntarilor, fără să se înregistreze același efect și în cazul celor sănătoase. Potrivit literaturii de specialitate, un amestec standardizat de extracte botanice, printre care și cel de mușețel german, va putea reprezenta o modalitate fără efecte secundare de a fi tratat cancerul de prostată, unde planta a vădit până acum cea mai mare capacitate de inhibare tumorală.

Atenuează congestia căilor respiratorii

Studii de dată recentă au pus în evidență capacitatea mușețelului german de a reduce semnificativ simptomele gripei și răcelii. Pe lângă ceaiul preparat din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte, care se poate consuma în trei reprize zilnic, extractul de mușețel german picurat în apă clocotită cu care se fac apoi inhalații a evidențiat importanta proprietate de a atenua congestia căilor respiratorii superioare. De altfel, statisticile arată că la nivel mondial, ceaiul de mușețel german este una dintre cele mai apreciate băuturi terapeutice, în fiecare zi consumându-se circa un milion de cești.

Armă împotriva infarctului miocardic

Mușețelul german a intrat de ceva vreme în atenția specialiștilor care încearcă să găsească cele mai bune formule de tratament al afecțiunilor cardiovasculare, fruntașe în mortalitatea globală. După studierea exunerii la flavonoidele din mușețelul german a unui număr de 805 pacienți cu vârste între 65 și 84 de ani, s-a constatat faptul că planta poate preveni infarctul miocardic și o serie de afecțiuni coronariene. De asemenea, mușețelul german poate îmbunătăți semnificativ markerii persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală cardiovasculară, studiile punând în evidență faptul că substanțele din plantă acționează ca agenți de echilibrare hemodinamică și îmbunătățesc sănătatea cardiacă.

Luptă cu anxietatea

Pierderea masei osoase este una dintre cele mai fragilizante afecțiuni, întrucât pacienții sunt expuși fracturilor grave și după cele mai banale activități. Ca urmare, experții au evaluat extractul de mușețel german din perspectiva capacității de a remineraliza sistemul osos. Cercetările au pus în evidență faptul că planta are proprietatea de a combate această afecțiune, acționând la nivelul celulelor osteoblastice. De asemenea, mușețelul german a devenit renumit pentru capacitatea de a trata insomnia și, inducând o stare de calm și de echilibrare nervoasă, poate preveni depresia și luptă eficient cu anxietatea. În acest context, mai multe studii preclinice arată că planta poate acționa și ca un anticonvulsiv natural de calibru.

Adio spasme musculare!

Antiinflamator renumit, combinat cu un antibacterian de top, mușețelul german reduce spasmele musculare și acționează cu succes împotriva suferințelor generate de artrită. Recomandat pentru proprietățile sale de Comisia de Sănătate din Germania, mușețelul german poate fi consumat, la recomandarea spe- cialistului, sub formă de pulbere, singur sau în amestec cu alte plante medicinale. De asemenea, potrivit cercetărilor, consumul a cinci cești cu infuzie de mușețel german pe zi timp de două săptămâni a generat în cazul participanților la o serie de teste îmbunătățirea semnificativă a răspunsului imunitar al organismului.

Micșorează puternic nivelul glicemiei

Una dintre cele mai importante descoperiri pe direcția proprietăților mușețelului german este capacitatea de a micșora nivelul glicemiei, ceea ce a propulsat planta pe lista celor mai studiate tratamente potențiale împotriva unei epidemii mondiale: diabetul. Crescând înmagazinarea glicogenului în ficat, mușețelul german acționează independent de secreția de insulină, protejează celulele pancreatice și ferește organismul de stresul indus de hiperglicemie. De asemenea, potrivit datelor Asociației Americane a Anesteziștilor, extractul de mușețel german, pulverizat în zonele afectate de intubare ale pacienților care au suferit intervenții chirurgicale, a contribuit la o mai bună lubrifiere și la accelerarea vindecării.

Vă scapă de durerile sâcâitoare de urechi

În plan extern, aria de acțiune a acestei plante de excepție se întinde de la tratarea crampelor, consumat ca infuzie, până la umflături și abcese, aplicat sub formă de comprese. În aceste cazuri, florile zdrobite de mușețel german se pot pune, singure sau combinate cu flori zdrobite de maci, pe locul afectat. În același timp, florile de mușețel german sunt foarte utile împotriva vânătăilor, a umflăturilor, a durerilor de urechi. Prin tradiție, decoctul de plantă, obținut din fierberea, timp de cinci minute, a două lingurițe cu mușețel german în 250 ml apă, este utilizat împotriva arsurilor solare, a iritațiilor, a inflamațiilor conjunctivitei. Totodată, planta a fost folosită cu rezultate notabile împotriva ulcerațiilor ce apar în cavitatea bucală a unora dintre pacienții care fac chimioterapie.

Grație efectelor sale calmante, mușețelul german stă la baza multor formule cosmetice care îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului

Diminuează simptomele vaginitei

Extractul de mușețel german continuă să demonstreze arii de utilizare nebănuite. Astfel, potrivit rezultatelor unor experimente de dată recentă, planta, utilizată în aromoterapie, s-a dovedit eficientă sub formă de masaj în cazul pacientelor operate de cancer la sân. Un studiu-pilot derulat în Coreea de Sud a evidențiat că masajul cu ulei esențial de mușețel german a diminuat nivelul de anxietate, a sporit încrederea și stima de sine a pacientelor și a ajutat la atenuarea insomniilor. Un alt efect remarcabil al mușețelului german este acțiunea demon- strată împotriva vaginitelor, baia cu decoct de plantă adăugat în apa din cadă micșorând semnificativ simptome ca mâncărimi, inflamație, senzație de disconfort.