Main menu

header

806 7 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Plantă medicinală excepțională, pelinul este cunoscut de mii de ani pentru virtuţile sale tămăduitoare și se adresează unui mare număr de afecțiuni, interne și externe, de la indigestie la contuzii.

Alină sindromul colonului iritabil

Utilizarea pelinului ca plantă vindecătoare este documentată încă din Antichitate, de la dinastiile egiptene. Recunoscut internațional ca opțiune terapeutică pentru numeroase afecțiuni, pelinul conţine un tezaur de principii active, având proprietăţi dezinfectante, diuretice, depurative, laxative, vermifuge, antiinflamatoare, stimulente gastric, tonic-amare şi cicatrizante. Astfel, pe direcția afecțiunilor digestive, planta se remarcă prin efecte ca atenuarea indigestiilor, a crampelor și balonărilor, fiind eficientă împotriva gastritelor hipoacide, enteritelor, constipației și paraziților intestinali. În același timp, pelinul sub formă de extract, 15 picături diluate într-un pahar cu apă, tratează cu succes sindromul colonului iritabil. În plus, potrivit unor studii de dată recentă, tratamentul cu preparate din pelin are efect împotriva bolii Crohn, reducând necesitatea administrării de medicamente de sinteză, notează healthbenefitstimes.com.

De ajutor în hepatită

Și afecțiunile hepatice pot beneficia de proprietățile pelinului, planta fiind recomandată pentru acțiunea terapeutică împotriva hepatitei sau dischineziei biliare, combătând, totodată, și stările de greață. În același timp, pelinul are dovedite calități depurative, cu efect demonstrat în cazuri de edeme renale. Planta se administrează sub formă de infuzie, preparată din una-două linguriţe cu frunze uscate la 200 ml apă clocotită. Se pot bea două ceaiuri pe zi, după mese. Totodată, pelinul este un emenagog natural, care acționează benefic asupra ciclului menstrual, pe care îl reglează. De asemenea, preparatele din pelin pot fi utilizate în cazurile de astenie la persoanele anemice, în convalescenţă, debilitate, anemie, migrene cronice. Planta se poate administra sub formă de tinctură, preparată din 20 g pelin uscat la 100 ml alcool de 40 de grade. Se iau 15-20 de picături diluate într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere, cu 30 de minute înainte de mese, ca aperitiv și tonic.

Pelinul are capacitatea de a reduce febra, prin stimularea transpirației

Ideal pentru furuncule

Pe direcția afecțiunilor pulmonare, pelinul este eficient împotriva bolilor provocate de frig. Grație multitudinii de calităţi terapeutice - principii amare, ulei volatil, vitaminele B6 şi C, substanţe de natură carotenoidică, fitosteroli, lactone, acizi organici - planta se recomadă inclusiv pentru creşterea rezistenţei organismului împotriva bolilor virale. Ca antiinflamator, pelinul acționează împotriva reumatismului și gutei. Extern, planta este utilizată de sute de ani în cazuri de plăgi, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de insecte. Se aplică local, sub formă de spălături, un decoct din pelin, obținut dintr-o mână cu plantă fiartă timp de 15 minute într-un litru de apă. În același timp, specialiștii atrag atenția că administrarea preparatelor pe bază de pelin se face la recomandarea specialistului, planta nefiind indicată femeilor gravide şi celor care alăptează şi nici bolnavilor de ulcer.