Main menu

header

806 6 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Pentru că tot se apropie sezonul rece, când organismul devine vulnerabil în faţa virozelor şi a răcelilor, vă recomandăm consumul de schizandra, o plantă-minune, ale cărei fructe conţin toate cele cinci gusturi la un loc (dulce, sărat, acru, amar şi iute). Consumul regulat întăreşte imunitatea organismului şi ţine la distanţă orice virus.

La fel de faimoasă precum ginsengul!

Schizandra este o plantă originară din China şi Japonia, asemănătoare cu viţa-de-vie, cu fructe mici şi roşii care cresc în ciorchine. În Asia, este la fel de celebră ca ginsengul, graţie efectelor pe care le are asupra organismului. Este adaptogenă, adică efectele sale se văd în funcţie de necesităţile pe care le are pacientul, contribuind la combaterea unei game largi de afecţiuni. Este un foarte bun antioxidant şi antiseptic şi poate trata de la astm şi tuberculoză, până la diabet, hepatită sau cancer. În aceste cazuri, se recomandă câte 500 ml ceai pe zi, de regulă, dimineaţa, timp de o lună, toamna. Dacă preferaţi capsulele, acestea să administrează câte două pe zi, după masa de prânz şi după cea de seară, timp de 15 zile, câte două cure pe an.

Recomandată şi contra eczemelor

Specia exotică poate fi consumată şi sub formă de tinctură, în cazul eczemelor sau petelor solare. Intern, se administrează de două-trei ori pe zi, câte 20-30 de picături înainte de mese, timp de o lună, iar ca uz extern, se tamponează zona afectată de trei-patru ori pe zi, vreme de zece zile. Seminţele, bogate în vitamine, acizi şi uleiuri volatile, sunt amare şi picante, restul aromelor regăsindu-se în fructe. În medicina chineză, acestea sunt folosite de mii de ani, pentru că stimulează toate funcţiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic şi psihic. În acest caz, se recomandă decoctul dintr-o linguriță cu flori uscate, care se pun într-un pahar cu apă clocotită. Se fierb timp de cinci minute, se strecoară şi se consumă după o jumătate de oră. Procesul trebuie repetat 30 de zile.