Main menu

header

807 9 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Cu un aport crescut de substanțe nutritive de top, andivele sunt obținute prin forțarea creșterii vegetației unei specii de cicoare, în condiții speciale. Ca urmare a intervenției umane, aceste legume au un conținut sărac de calorii și, în schimb, aduc organismului fibre, glicozide și inulină.

Favorizează scăderea glicemiei și a colesterolului „rău”

Andivele contribuie cu aproximativ 8% la necesarul zilnic de fibre. În consecință, aceste legume favorizează reducerea glicemiei și a colesterolului „rău”, LDL. Un studiu publicat în „Journal of Ethnopharmacology” a arătat că administrarea extractului de andive a dus la reducerea nivelului glicemiei cu 20%, ca și al triglice- ridelor și colesterolului total. De asemenea, andivele au efect diuretic pronunțat, ajutând la detoxificarea organismului. În același timp, potrivit unui studiu publicat în revista „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, aceste legume sunt pline de antioxidanți cu rol în prevenirea unor boli cronice grave și în neutralizarea efectelor radicalilor liberi.

Protejează de fracturi în postmenopauză

Printre proprietățile terapeutice ale andivelor se numără și efectele hepatoprotectoare. Potrivit unor cercetări de dată recentă, administrarea extractului de andive protejează ficatul și, în plus, nu este toxic, notează draxe.com. De asemenea, andivele au stat la baza unor cercetări care au evidențiat faptul că aceste legume acoperă circa 72% din necesarul de vitamina K, substanță care are un rol crucial în sănătatea sistemului osos. Ca urmare, consumul acestei legume crește nivelul de calciu din oase, prevenind astfel fragilizarea acestora și instalarea osteoporozei odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit rezultatelor unui studiu derulat în Canada, administrarea vitaminei K prezentă în andive protejează de fracturi în cazul femeilor aflate în postmenopauză.

Reglează funcţiile metabolice

Andivele pot favoriza sănătatea sistemului digestiv prin stimularea funcției de protecție a mucoasei gastrice. Substanțele nutritive din aceste legume previn asimilarea compușilor patogeni, reduc nivelul amoniacului din sânge și produc enzime digestive, arată o cercetare publicată în „Journal of Food Sciences and Nutrition”, care a pus în evidență faptul că un consum constant de andive timp de 28 de zile a îmbunătățit digestia și a eliminat constipația voluntarilor testați. În plus, prin conținutul important de vitamine diverse și de minerale importante (calciu, zinc, fier, mangan și potasiu), andivele reglează funcțiile metabolice.

Consumul constant de andive îmbunătăţeşte digestia şi elimină constipaţia

Supă-cremă de andive

Ingrediente: 4 andive, 2 cepe, 1 praz mare (partea albă), 2 cartofi mari, 100 g frişcă lichidă, mărar, coriandru sau pătrunjel, 2-3 căţei de usturoi, 1 lingură cu ulei măsline, sare, piper, nucşoară, concentrat de legume.

Mod de preparare: se scoate cotorul amar al andivelor, se taie în rondele potrivite, se toacă ceapa, cartofii se curăţă de coajă, se taie cuburi, prazul se taie în rondele. Se pun la călit, în uleiul de măsline, ceapa, prazul şi andivele. Se adaugă cartofii, se toarnă apă doar cât să acopere cu un centimetru legumele şi se fierbe totul la foc potrivit. Când sunt fierte, se pasează la blender, se pune piureul rezultat din nou în oală, se adaugă sare, piper, concentratul de legume, nucşoara şi se mai dă într-un clocot. După ce se opreşte focul, se toarnă frişca lichidă și verdeața tocată foarte mărunt. Supa-cremă de andive se serveşte ornată cu frunze de coriandru sau pătrunjel.