Main menu

header

809 8 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Lumea ciupercilor este o sursă uimitoare de descoperiri științifice legate de prevenirea și tratarea bolilor. Una dintre cele mai recente „intrări” pe lista marilor vindecători naturali este ciuperca numită coama-leului, pe cât de deosebită ca formă, pe atât de puternică la capitolul compuși benefici.

Micşorează nivelul anxietății şi este medicament pentru Alzheimer

Coama-leului este o ciupercă folosită din timpuri imemoriale de medicina tradițională chineză împotriva demenței. Și nu întâmplător. Populațiile din India, Japonia sau Coreea au apreciat și utilizat de secole efectele benefice ale ciupercii căreia cercetările moderne i-au confirmat proprietățile. Astfel, grație prezenței în coama-leului a compușilor hericenonă și erinacină, consumul ciupercii poate stimula reînnoirea celulelor cerebrale, precum și îmbunătățirea conexiunilor la nivelul creierului, notează healthline.com. În cadrul unor studii extinse pe animale de laborator, a fost pusă în evidență capacitatea ciupercii de a proteja creierul de Alzheimer, iar extractele de coama-leului pot reduce semnificativ pierderile de memorie. De asemenea, administrarea a trei grame de pulbere de ciupercă în fiecare zi a determinat o îmbunătățire certă a abilităților cognitive și o reducere a anxietății și depresiei, grație acțiunii compușilor din ciupercă asupra hipocampusului, zona din creier responsabilă cu controlul emoțiilor.

Miraculos în cazuri de leziuni ale coloanei vertebrale

809 8 2Studii de dată recentă au evidențiat proprietățile antiinflamatoare ale consumului de coama-leului, care a fost folosită pentru repararea celulelor afectate de diverse vătămări, în special în cazuri de leziuni ale coloanei vertebrale. Potrivit rezultatelor experimentelor, preparatele pe bază de coama-leului pot contribui la accelerarea procesului de refacere a celulelor și nervilor, reducând chiar și cu 40% timpul necesar recuperării. În același timp, s-a putut evidenția faptul că în cazul unui accident vascular cerebral, administrarea de extract de coama-leului a dus la scăderea inflamației locale cu până la 44%. De asemenea, ciuperca a fost testată din perspectiva prevenirii ulcerului de stomac. Astfel, s-a demonstrat că extractul de coama-leului inhibă proliferarea bacteriei H. pylori și, de asemenea, că poate fi mai eficient în prevenirea ulcerelor generate de consumul excesiv de alcool decât medicamentele destinate scăderii acidității stomacului. Potrivit experților, ciuperca are proprietatea de a îmbunătăți semnificativ deteriorarea țesuturilor intestinale și, prin proprietățile antiinflamatoare, să combată eficient și natural colita sau sindromul colonului iritabil.

Scade cu 42% tendința de acumulare a kilogramelor în plus!

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, coama-leului poate avea un impact major asupra unora dintre factorii favorizanți ai bolilor cardiovasculare. De pildă, ciuperca are capacitatea de a accelera metabolismul și de a scădea nivelul trigliceridelor cu până la o treime. În același timp, coama-leului are impact asupra unui alt element omniprezent la suferinzii de inimă, greutatea în plus, administrarea de preparate pe bază de ciupercă determinând o scădere cu 42% a tendinței de acumulare a kilogramelor în plus, chiar și în cazul unei diete inadecvate. Un alt efect al tratamentului cu pulbere de coama-leului este prevenirea oxidării colesterolului „rău” și implicit încărcarea arterelor. La toate acestea se adaugă capacitatea ciupercii de a combate coagularea sângelui, prin intermediul compusului hericenonă B, aceste din urmă proprietăți combinate făcând din coama-leului un mare aliat al unui sistem cardiovascular în bună stare de funcționare.

Alină durerile cumplite ale diabeticilor

Suferinzii de diabet pot recurge la suplimentele sau extractele pe bază de coama-leului. La recomandarea specialistului, ciuperca se poate administra pentru capacitatea demonstrată de a micșora nivelul zahărului din sânge și de a ameliora multe dintre complicațiile acestei afecțiuni. În cadrul testelor, animalele tratate cu 6 mg extract de coama-leului pe zi au înregistrat o scădere a glicemiei, precum și o echilibrare a gestionării acestei predispoziții, ceea ce face din coama-leului o opțiune de prevenție, nu doar un adjuvant în tratament. Demn de menționat este faptul că ciuperca acționează prin blocarea enzimei care procesează carbohidrații la nivelul intestinului și implicit micșorează absorbția acestora în organism. În plus, extractul de coama-leului a demonstrat proprietatea de a scădea durerile pe care diabeticii le manifestă la nivelul mâinilor și picioarelor. Una dintre cele mai recente descoperiri pe direcția luptei cu cancerul este capacitatea ciupercii de a acționa prin intermediul unor compuși unici. În cadrul studiilor de laborator, s-a demonstrat capacitatea coamei-leului de a accelera semnificativ moartea programată a celulelor canceroase, efectul manifestându-se cel mai vizibil în cazul cancerelor de ficat, colon sau stomac. În același timp, ciuperca a inhibat și proliferarea tumorilor, reducând extinderea cancerului pulmonar cu până la 69%. Potrivit literaturii de specialitate, în unele cazuri, administrarea de extract de ciupercă s-a dovedit similar, ca eficiență, cu medicamentele tradiționale, dar cu mult mai puține efecte secundare. Chiar dacă încă nu s-au efectuat teste pe subiecți umani, oamenii de știință cercetează în continuare modalitatea de a face din coama-leului o variantă viabilă de tratament anticancer.

Aliat de nădejde în boli autoimune

Un fenomen larg răspândit în lumea modernă, stresul oxidativ, este considerat a sta la baza afecțiunilor cardiovasculare, a cancerelor și a bolilor autoimune. Aici poate interveni capacitatea ciupercii de a acționa ca agent antiinflamator și antioxidant și de a reduce markerii inflamațiilor și ai stresului oxidativ până la o gestionare mult mai bună a insuficienței hepatice. În același timp, prin intermediul amintiților antioxidanți, coama-leului este o variantă promițătoare de elaborare a unor formule de tratament pentru bolile cronice. De asemenea, dat fiind faptul că orice slăbire a sistemului imunitar antrenează atacul liber al bacteriilor și virusurilor, efectele ciupercii sunt remarcabile. Coama-leului susține activitatea sistemului imunitar la nivelul intestinului, prin echilibrarea florei și, de asemenea, potrivit specialiștilor, prin siguranța în administrare - chiar în doze mai mari, de 5 grame per kilogram de greutate corporală, ciuperca nu a generat efecte negative.

Coama-leului susține activitatea sistemului imunitar la nivelul intestinului, prin echilibrarea florei și, potrivit specialiștilor, prin siguranța în administrare - chiar în doze mai mari, de 5 grame per kilogram de greutate corporală, ciuperca nu a generat efecte negative

Deși potrivit rezultatelor studiilor pe animale de laborator, preparatele pe bază de coama-leului sunt considerate sigure pentru administrare chiar și în doze mai mari, este de preferat ca administrarea acestora să aibă la bază recomandarea unui specialist

Coama-leului cu sherry

809 8 3Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 4 ceșcuțe cu șalote tăiate, 1 lingură cu cimbru proaspăt tocat, 1/2 linguriță cu sare, 1/3 ceșcuță cu sherry, 1 lingură cu oțet de mere, 12 ciuperci coama-leului de dimensiune medie, 1 lingură cu unt, piper.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Se pune o tigaie pe foc, se încălzește o lingură cu ulei și se frig șalotele, cimbrul, 1/4 din cantitatea de sare și se sotează totul patru minute. Se toarnă sherry, se reduce flacăra și se menține zece minute, după care se adaugă oțetul, piperul și se dă deoparte. Într-un vas termorezistent se prăjesc pe flacără ciupercile în uleiul rămas, timp de patru minute, pe o parte, apoi se întorc, se pune deasupra untul și se dau la cuptor cinci minute. După ce se scot, se presară cu sarea rămasă și se acoperă cu amestecul de șalotă.