Main menu

header

809 7 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Delicioase, ideale pe post de gustare, pline de beneficii pentru organism, nucile vădesc, cu fiecare nouă cercetare, proprietăți uimitoare și o capacitate tot mai extinsă de a sprijini sănătatea umană.

Prietenele inimii

Specialiștii de la Universitatea Rovira i Virgili, din Tarragona, Spania, au realizat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că bărbații care consumă o mână cu nuci în fiecare zi timp de 14 săptămâni au o fertilitate mult mai bună decât a celor care nu au acest aliment în dietă. Pornind de la rezultatele unor cercetări care au evidențiat o scădere a calității materialului seminal al bărbatului contemporan, expus efectelor poluării și unui stil de viață sedentar, experții spanioli au demonstrat că „anumite regiuni ale epigenomului spermei răspund la dietă și implicit la substanțele din nuci”. În același timp, aceste oleaginoase concentrează o bogăție de nutrienți - vitamine, grăsimi, antioxidanți și minerale - toate acestea luate la un loc recomandându-le pentru întărirea și protejarea sistemului cardiovascular, în întregimea sa, și a inimii în particular. Datorită profilului extrem de benefic și de sănătos al acizilor grași conținuți, nucile pot contribui la scăderea nivelului ridicat al colesterolului „rău” (LDL).

Prelungesc viaţa!

Studii extinse, desfășurate la Universitatea Harvard, au pus în evidență faptul că un consum regulat de nuci are capacitatea de a prelungi viața, prin faptul că susțin prevenția în fața riscului unor boli cronice grave. Potrivit specialiștilor, participanții la experimente care au consumat zilnic nuci au prezentat un risc cu 20% mai scăzut de a dezvolta cancer sau diabet, reliefându-se, în paralel, și un pericol mai mic de deces prematur. În același timp, consumul de nuci a demonstrat calitatea de a susține controlul greutății corporale. Aceste oleaginoase delicioase mențin sațietatea pe termen lung, iar prin bogăția de nutrienți asigură organismului substanțele care susțin metabolismul.

Leac pentru muşchii rigizi

Fiind extrem de bogate în fibre (o ceșcuţă cu miez de nucă acoperă până la 20% din necesarul zilnic recomandat), nucile ajută la menținerea unui tranzit digestiv regulat, la eliminarea excesului de toxine și deșeuri și, de asemenea, cresc ca- pacitatea de absorbție corectă a nutrienților. În plus, prin intermediul magneziului și potasiului din compoziție, nucile sunt folositoare pentru mușchii rigizi sau obosiți, deoarece contribuie la creșterea fluxului de sânge și la repararea țesuturilor musculare afectate. Totodată, prin faptul că pot elimina excesul de apă, nucile ajută și la echilibrarea nivelului de fluide din organism.

Nucile induc un somn odihnitor, întrucât reprezintă o excelentă sursă de melatonină, substanță care are un rol important în reducerea incidenței durerilor de cap și în stimularea funcției imunitare

Gutui coapte cu nuci

Ingrediente: 3 gutui potrivite, miez de nucă, miere, scorțișoară după gust, 50 ml vin alb, frunze de mentă.

Mod de preparare: gutuile se curăță bine de puf, se spală, se şterg şi se taie jumătăţi, apoi se scoate miezul, iar golurile rămase se umplu cu miez de nucă şi miere, după care se introduc la cuptor. Când s-a format siropul, se adaugă vinul. Gutuile se stropesc din când în când cu sirop, iar când sunt gata se presară cu scorţişoară măcinată. Se ornează cu frunze de mentă proaspătă.