Main menu

header

810 8 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Plantă aromatică şi medicinală cunoscută în întreaga lume şi utilizată de mii de ani în terapia naturală, coriandrul este un tezaur de arome și de substanțe benefice pentru starea de sănătate.

Planta preferată a renumitului medic al Antichităţii, Hipocrat

Cu o aromă intensă, plin de uleiuri eterice cu efecte asupra sănătății, coriandrul se remarcă printr-o încărcătură simbolică milenară. În cultura medicinală chinezească, această plantă este celebrată ca un remediu dătător de viață, iar cel mai cunoscut medic al Antichităţii, Hipocrat, utiliza coriandrul pentru a trata numeroase afecţiuni. Urme de condiment au fost descoperite şi în mormântul celui mai cunoscut faron egiptean, Tutankamon. În prezent, coriandrul aromatizează preparatele culinare, este un ingredient principal în industria conservării, ca și o plantă medicinală cu efecte demonstrate științific asupra organismului. Una dintre cele mai importante căi de acțiune ale coriandrului este pe direcția combaterii diabetului. Astfel, potrivit unor studii extinse, compuşii din frunzele de plantă ajută la menţinerea glicemiei în parametri normali. Câteva frunze de coriandru consumate zilnic în stare proaspătă previn instalarea diabetului zaharat. Un studiu recent pe animale de laborator a demonstrat faptul că administrarea de 20 mg extract de coriandru la fiecare kilogram greutate scade nivelul de zahăr din sânge similar cu medicamentele destinate aceluiași efect, notează heathline.com.

Diminuare semnificativă a balonării

Coriandrul este un tonic natural, substanțele sale contribuind la energizarea organismului. Cunoscută pentru capacitatea de a înlătura tensiunea fizică și psihică, planta conține, de asemenea, coriandrină, o substanţă chimică ce ajută la metabolizarea lipidelor din sânge, contribuind astfel la menținerea sub control a colesterolului „rău”. Totodată, conform rezultatelor unor teste pe animale de laborator, semințele de plantă au capacitatea de a crește nivelul de colesterol „bun”. În plus, coriandrul este bogat în vitamina C şi antioxidanţi, care favorizează arderile la nivel celular și susțin eliminarea toxinelor din organism. În același timp, sunt eliminate efectele radicalilor liberi și se încetinește procesul de îmbătrânire. Tot în dreptul coriandrului se poate menționa proprietatea de a echilibra sistemul digestiv. Preparatele cu plantă, precum şi frunzele proaspete, consumate cu regularitate, îmbunătăţesc considerabil digestia, iar substanţele pe care le are în compoziţie favorizează secreţia sucurilor gastrice. În urma administrării a 30 de picături de esență de coriandru, de trei ori pe zi, în cadrul unor teste pe voluntari umani, s-a constatat o scădere semnificativă a balonării, durerilor și disconfortului abdominal.

Ajută organismul să se regenereze în timp record după boală

Potrivit unor studii de dată recentă, coriandrul are proprietatea de a contribui la reducerea inflamațiilor din organism, grație prezenței unor substanțe care combat acest fenomen. Remarcabil este faptul că planta a demonstrat acest efect indiferent de tipul inflamaţiei, în cazul persoanelor cu artrită observându-se îmbunătăţiri considerabile. Se pot face masaje cu ulei din seminţe de coriandru, preparat care se poate procura din magazinele specializate. Totodată, planta este renumită pentru capacitatea de a lupta împotriva infecţiilor fungice şi bacteriene, având acțiune de antibiotic natural. Potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, prezența coriandrului în alimentație scade semnificativ incidența infecțiilor tractului urinar. Uleiurile volatile în special sunt creditate cu un efect semnificativ, fără efecte secundare, asupra agenţilor patogeni, iar elementele nutritive din plantă ajută organismul să lupte şi să se regnereze după boală. Se administrează sub formă de ceai, preparat din o lingură cu frunze mărunțite și uscate de plantă la 200 ml apă clocotită, care se lasă acoperit timp de zece minute, după care se strecoară şi se bea încet. Ceaiul de coriandru poate fi consumat în orice moment al zilei, cu efecte notabile asupra rinichilor și funcționării sistemului circulator.

Inhibă creşterea tumorilor la sân şi la prostată

Bogat în acizi graşi, substanţe proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic, coriandrul are și cantităţi impresionante de vitamine şi minerale. Ca urmare, planta are efect neuroprotector și susține sistemul imunitar în lupta cu agresorii externi. Pe direcția efectelor nocive ale poluării și a prezenței metalelor grele în organism, coriandrul are un potențial de combatere remarcabil, aspect reflectat de rezultatele a numeroase studii științifice. În același timp, planta aduce corpului antioxidanți prețioși. Potrivit literaturii de specialitate, extractul de semințe de coriandru are proprietatea de a inhiba creșterea tumorilor de plămâni, prostată, colon și sân. De asemenea, preparatele din coriandru sunt redutabile pe direcția tratării insomniei, uleiurile esenţiale din fructele plantei având efect sedativ-relaxant. Un studiu de dată recentă a pus în evidență efectul benefic al coriandrului asupra anxietății, administrarea extractului de plantă demonstând efecte asemănătoare cu ale medicației.

Bun pentru intoxicaţiile provocate de pastile

Cercetări recente au pus în evidență capacitatea coriandrului de a menține sănătatea sistemului cardiovascular și buna funcționare a inimii. Astfel, potrivit rezultatelor unui studiu derulat pe animale de laborator, planta scade tensiunea arterială și susține echilibrul fluidelor din organism. În același timp, potrivit unor teste la care au participat voluntari umani, consumul frecvent de coriandru reduce nevoia de a adăuga sare în mâncare, ceea ce, de asemenea, are efect asupra sănătății aparatului circulator. Centralizarea unui mare număr de date ale unor subiecți din mai multe țări a pus în evidență faptul că în populațiile care au constant în meniu această plantă, incidența bolilor de inimă este mult mai scăzută decât la popoarele care au adoptat o dietă vestică, mai bogată în sare și grăsimi saturate. În același timp, consumul de coriandru este considerat o metodă naturală de prevenire a afecțiunilor neurodegenerative, cum sunt Alzheimer sau Parkinson. Potrivit rezultatelor experimentelor științifice, extractul de plantă are și proprietatea de a proteja daunele provocate nervilor de intoxicațiile cu medicamente și poate îmbunătăți abilitățile cognitive. Coriandrul se poate administra sub formă de pulbere, care se prepară în casă, prin măcinarea fructelor bine uscate. Curele cu pulbere de plantă se fac la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.

Coriandul îmbunătăţeşte respiraţia, ceaiul fiind de folos în cazuri de răceală şi gripă

Salată mexicană

Ingrediente: 3 roşii, 2 avocado, 1 ceapă roşie, 1 legătură de coriandru, 1 lingură cu miere, ulei de măsline, sucul de la 1 lime, sare, piper Cayenne, tortilla pentru servit.

Mod de preparare: se taie roșiile, se îndepărtează semințele și se taie pulpa cubulețe, apoi de taie avocado în jumătate, se îndepărtează sâmburele, se extrage pulpa și se taie, apoi se amestecă prin răsturnare cu roșiile și un praf de sare. Ceapa și coriandrul se toacă mărunt, apoi se prepară dressingul din ulei și lime diluat cu 100 ml apă. Peste roșii și avocado se adaugă ceapa și coriandrul, apoi se toarnă dressingul și se amestecă totul ușor. La final, se presară piper după gust.