Main menu

header

811 8 2de Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Zburătoarea, care se mai numeşte pufuliţă sau prisacăn, este o plantă cu beneficii extraordinare asupra organismului. Rădăcina conţine taninuri, săruri minerale şi o cantitate foarte mare de vitamina C, fiind un remediu excelent pentru ciroză şi hepatită cronică. De asemenea, consumul regulat acţionează ca un calmant asupra sistemului nervos, tratează migrenele şi ajută în cazuri de insomnii severe.

Încetineşte pierderea elasticităţii ţesutului ficatului

Zburătoarea este o plantă ale cărei frunze, flori şi rădăcină fac minuni în tratarea unor afecţiuni cărora unele medicamente nu reuşesc să le găsească vindecarea. În cazul bolilor hepatice, infuziile din rădăcină uscată, sunt extrem de benefice. De exemplu, pacienţilor care suferă de ciroză le este recomandat să bea câte o cană cu infuzie, de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de o lună. Se prepară din 10 g rădăcină uscată şi mărunţită, pusă într-un vas de 300 ml, cu apă clocotită. Se acoperă cu un capac şi se lasă la infuzat 30 de minute. Se bea călduţ, îndulcit cu miere. Acest tratament trebuie combinat cu un regim stabilit de medicul curant, astfel încât să prevină sau să încetinească pierderea elasticităţii ţesutului ficatului.

Leac pentru cefalee

În situaţia în care aveţi plăgi deschise, sunt indicate spălăturile sau compresele cu ceai. Au efect cicatrizant şi antiinflamator. Se pun la fiert 500 ml apă şi, după ce au dat în clocot o dată, se adaugă două linguriţe cu flori de zburătoare uscate. Se mai dă o dată în fiert, apoi se opreşte focul şi se lasă să se răcească puţin, cât să o puteţi suporta pe piele. Apoi, cu ajutorul unei comprese sterile, tamponaţi zona afectată şi lăsaţi să se usuce. În cazul aftelor sau infecţiilor bucale, faceţi spălături interne, dimineaţa şi seara. Tratamentul se face până se ameliorează durerea şi dispare disconfortul. În cazul migrenelor sau al cefaleelor, compresarea cu ceai vă poate scăpa imediat, cu condiţia ca lichidul să fie cât mai cald, dar suportabil, şi să staţi cel puţin 15 minute să îşi facă efectul.

Zburătoarea are proprietăţi antiinflamatoare, imunostimulatoare, hemostatice şi emoliente

Luptă cu apăsătoarea prostatită

Zburătoarea este un antiinflamator şi un antitumoral puternic, ce acţionează foarte bine în cazul problemelor urinare, al diurezei şi al prosta- titei. Se recomandă pulberea de plantă, sublinguală. Astfel, se aleg două rădăcini mai groase, uscate şi se macină fin cu o râşniţă electrică. Praful obţinut se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă rasă, înainte de mese. Se ţine zece minute sub limbă, apoi se înghite cu un pahar cu apă. O altă variantă, la fel de benefică, este maceratul la rece, care se prepară dintr-o lingură cu flori şi frunze uscate (10 g), peste care se adaugă 250 ml apă rece. Se lasă vasul la temperatura camerei timp de şase-şapte ore, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă, cu 30 de minute înainte de micul dejun. Practic, maceratul se pregăteşte de seara pentru a-l avea dimineaţa gata făcut. Tratamentul este indicat minimum 15 zile.