Main menu

header

811 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Iarbă tămăduitoare considerată sacră, asmățuiul vine din timpuri imemoriale să slujească sănătatea umană prin proprietăți terapeutice remarcabile, care fac din acest condiment parfumat deopotrivă un vindecător și un accent gastronomic unic.

Menţine cu succes sațietatea

Delicat, asemănător pătrunjelului, cu care se înrudește, asmățuiul este în același timp și ușor amărui, și dulceag, cu o aromă distinctă. Utilizat pe scară largă, de când lumea, în gastronomie, asmățuiul este un aliat prețios al stării de sănătate, modesta plantă fiind o comoară de nutrienți și substanțe care susțin metabolismul. De la prezența în scrierile lui Plinius până la herbalistul de Ev Mediu Nicholas Culpeper, asmățuiul este utilizat de veacuri împotriva unui mare număr de afecțiuni. În același timp, planta este prezentă în scrierile biblice, însoțind călătoria lui Iisus Hristos prin lumea oamenilor și stând în centrul unor tradiții care se păstrează în multe spații ale creștinătății. Plin de flavonoide și încărcat de uleiuri volatile, acest condiment este utilizat sub formă de ceai pentru ameliorarea inflamațiilor oculare, ca și pentru echilibrarea funcțiilor digestive. Fiecare 100 de grame de asmățui uscat furnizează o cantitate însemnată de fibre, fiind susținută astfel activitatea optimă a intestinului, evacuarea deșeurilor și implicit detoxificarea naturală, sănătoasă, a organismului. În același timp, fibrele din asmățui mențin sațietatea și ajută la scăderea în greutate.

Previne formarea venelor varicoase

Aromat și gustos, asmățuiul este un condiment cu acțiune pe direcția menținerii sănătății cardiovasculare. Considerată una dintre cele mai bune opțiuni naturale pentru scăderea nivelului colesterolului, planta are, de asemenea, proprietatea de a regla tensiunea arterială, grație aportului de minerale prețioase, cum sunt calciul, magneziul, fierul, zincul și potasiul. În aceste condiții, asmățuiul neutralizează efectele prezenței sodiului în exces și reglează fluidele din organism, factor major de hipertensiune, notează healthbenefitstimes.com. Ca urmare, introducerea asmățuiului în dietă previne formarea venelor varicoase și mai multe tipuri de hemoragii. Infuzia de asmățui se prepară turnând o cană cu apă clocotită peste două lingurițe cu plantă. Se lasă vasul acoperit timp de zece minute, apoi se strecoară și se poate consuma.

Stimulează producerea de bilă

Tonic și diuretic de calibru, asmățuiul asigură o energizare a întregului organism, în paralel cu o întărire a sistemului imunitar, care devine mult mai pregătit să facă față îmbolnăvirilor. Una dintre formulele cele mai uzitate este o băutură realizată din câte o jumătate de linguriță cu asmățui, verbină și trifoi, amestec peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. După infuzarea timp de zece minute, acest tonic poate fi consumat de două ori pe zi. În același timp, prin efectul benefic asupra funcționării rinichilor, asmățuiul previne afecțiunile tractului urinar și elimină retenția de apă. Consumat în mod regulat, acest condiment curăță rinichii, stimulează producerea de bilă și susține eliminarea deșeurilor și bacteriilor prin organele excretoare.

Curăță tractul respirator

Asmățuiul face parte din categoria acelor alimente care sporesc producerea de globule roșii. În combinație cu proprietatea de a acționa ca expectorant, planta este redutabilă pe direcția ameliorării efectelor afecțiunilor respiratorii. Practic, infuzia de asmățui facilitează eliminarea mucusului în exces, curăță tractul respirator, atenuează congestia și tratează tusea productivă. Potrivit cercetărilor, asmățuiul este de ajutor în cazuri de bronșite și infecții respiratorii. În același timp, mestecarea frunzelor de asmățui este creditată cu proprietatea de a opri crizele de sughiț, metodă naturală de tratament care vine din Evul Mediu. Totodată, ca antiinflamator, asmățuiul are acțiune de prevenire a afecțiunilor neurodegenerative, precum și de susținere a acuității vederii, grație aportului de vitamina A.

Atenuează crampele menstruale!

Grație unor remarcabile proprietăți antiinflamatoare, specialiștii recomandă consumul de asmățui pentru tratarea unor afecțiuni răspândite, cum sunt guta și suferințele articulare. Planta poate fi utilizată și sub formă de ceai, ca și prin aplicarea locală, în cazul reumatismului și artritei, de frunze de asmățui proaspete, ușor încălzite și zdrobite. De asemenea, condimentul contribuie masiv la atenuarea suferințelor generate de o menstruație abundentă și du- reroasă, ameliorând crampele asociate, disconfortul fizic, ca și schimbările bruște de dispoziție și iritația nervoasă. De altfel, planta se poate consuma și împotriva stărilor anxioase, a depresiei și a insomniei, întrucât uleiurile volatile pe care le conține au acțiune de calmare a sistemului nervos și de inducere a unui somn odihnitor.

Elimină stresul oxidativ

Acțiunea antioxidantă a asmățuiului este recunoscută de lumea științifică, planta fiind recomandată pentru susținerea procesului de eliminare a efectelor radicalilor liberi și implicit a stresului oxidativ, proces generator de numeroase afecțiuni cronice și care afectează masiv organele. Totodată, asmățuiul este creditat cu proprietăți antiseptice și dezinfectante remarcabile, care fac din acest condiment un remediu în cazuri de răni superficiale la nivelul pielii, precum și împotriva eczemelor și acneei. Planta se aplică pe locurile afectate sub formă de pastă, obținută din zdrobirea completă a frunzelor proaspete de plantă. De asemenea, pasta de frunze de asmățui este renumită pentru efectul benefic asupra scalpului gras, reglând producerea de sebum și oprind căderea părului. Se aplică sub formă de mască, se lasă să acționeze 20 de minute, apoi se clătește și se continuă cu șampon și balsam.

Catifelează tenul după... coşuri

Aliat al frumuseții, asmățuiul este planta care asigură atenuarea vergeturilor și a altor semne care rămân pe piele după naștere, elimină cicatricile lăsate în urmă de coșuri, tratează tenul gras, luminează pielea și îi conferă o strălucire sănătoasă. Frunzele de asmățui ușor zdrobite pot fi utilizate împreună cu apa micelară, pulverizându-se pe față de două ori pe zi. De asemenea, o mască de față realizată din frunze zdrobite de asmățui cu trei picături de zeamă de lămâie, lăsată să acționeze 20 de minute, apoi înlăturată cu apă călduță, este ideală împotriva petelor tenului, căruia îi îmbunătățește textura.

Mestecate la prima oră, frunzele de asmățui stopează grețurile matinale ale gravidelor, în primul trimestru de sarcină

Peşte la cuptor cu asmăţui

811 6 2Ingrediente: 600 g filé de cod, 1 linguriță cu asmățui mărunțit, 2 lămâi, ulei de măsline, dovlecei și morcovi pentru garnitură.

Mod de preparare: peştele, curățat, stropit cu lămâie și împachetat în folie unsă cu ulei, se păstrează la rece timp de 30 de minute. După acest răstimp, se pune la cuptor, la foc potrivit, în tavă unsă cu puțin ulei. După 30 de minute, se înlătură foliile și se lasă carnea descoperită zece minute, pentru rumenire. Se servește cu garnitură de legume fierte, asmăţui tocat și felii de lămâie.