Main menu

header

812 8 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Unul dintre cele mai apreciate soiuri de fasole, mung, vine cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dulce, foarte răspândită în gastronomia asiatică, fasolea mung este o vedetă în orice dietă și aduce organismului nutrienți valoroși.

O excepţională sursă de proteine

Cultivată din Antichitate, fasolea mung s-a răspândit din India spre China și apoi în toată Asia. Comercializată proaspătă, sub formă de germeni, sau uscată, această legumă este prezentă în magazinele cu produse sănătoase. Și nu întâmplător. Fasolea mung este mai mult decât un deliciu culinar, este și un aliat de calibru al sănătății. În primul rând, este o excelentă sursă de proteine, ceea ce o recomandă în regimurile vegetariene, iar carbohidrații din fasolea mung sunt mult mai ușor de digerat. În plus, leguma este plină de aminoacizi esențiali, pe care organismul nu-i poate produce în mod natural, precum și de antioxidanți, substanțe foarte importante pentru eliminarea efectelor nocive ale radicalilor liberi și implicit pentru prevenirea unor boli cronice grave, cum sunt diabetul și unele tipuri de cancer.

Reglează tensiunea arterială

Antioxidanții și potasiul din fasolea mung susțin sănătatea sistemului cardiovascular, prezența legumei în meniu contribuind la buna circulație sangvină, la prevenirea atacurilor cerebrale generate de căldură și la reglarea tensiunii arteriale. În același timp, consumul de fasole mung a demonstrat capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) și, în acest fel, protejează arterele. Totodată, prin prezența semnificativă a fibrelor - 15,4 grame la fiecare porție de 200 de grame de fasole mung - această legumă asigură detoxificarea colonului, un tranzit intestinal optim și un bun echilibru digestiv. Potrivit rezultatelor unor studii de dată recentă, acest tip de fasole susține sistemul imunitar și sănătatea florei intestinale. Studii riguroase au pus în evidență faptul că fasolea mung are proprietatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge, fiind indicată în meniul diabeticilor, ca și al persoanelor predispuse la această afecțiune. Potrivit unor experimente pe animale de laborator, fasolea mung contribuie la o acțiune mai eficientă a insulinei, în timp ce menține senzația de sațietate. În aceste condiții, leguma este utilă și persoanelor care doresc să scape de kilogramele în plus, întrucât aduce organismului numeroși nutrienți foarte importanți, dar puține calorii. Rezultatele unor cercetări derulate pe subiecți umani au pus în evidență faptul că un consum regulat de fasole mung a scăzut apetitul voluntarilor cu peste 30 de procente.

Potrivit studiilor de specialitate, folații din fasolea mung susțin o sarcină sănătoasă

Humus de fasole mung

Ingrediente: 220 g fasole mung pusă în apă rece peste noapte, sare neiodată după gust, piper negru proaspăt măcinat, 4 linguri cu ulei de măsline extravirgin, zeama de la 1/2 lămâie, 4 linguri cu pastă de susan,2 căţei de usturoi, 10 linguri cu apă în care a fiert fasolea.

Mod de preparare: după ce fasolea a stat la înmuiat, se aruncă apa și se clătesc boabele cu apă rece. Se pune apă cu sare la fiert, iar când dă în clocot se adaugă fasolea mung, care se menține pe flacără 25 de minute. Când boabele au devenit moi, se scurg, oprindu-se deoparte o cantitate mică, se trans- feră într-un castron, se condimentează cu sare și piper, apoi se toarnă apa în care a fiert fasolea, uleiul de măsline, susanul, usturoiul și se pasează totul cu blenderul vertical.