Main menu

header

812 7 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Mirosul uleiului de palmarosa este asemănător trandafirului, pentru cei care nu îl cunosc sau nu ştiu foarte multe despre el. Graţie amestecului de substanţe, printre care geraniol şi acetat de geranyl, uleiul esenţial de palmarosa susţine organismul în cazul virozelor respiratorii, al infecţiilor cutanate sau a invaziei cu diferite bacterii, dar şi în caz de oboseală cronică, anxietate sau depresie.

Antiseptic redutabil

Palmarosa este o plantă sălbatică, de culoare verde, a cărei iarbă este uscată şi folosită, apoi, în prepararea uleiului esenţial, prin distilarea cu vapori. În medicina tradiţională chineză, acesta este recomandat şi utilizat în drenarea fluidelor din corp, iar prin concentraţia ridicată de geraniol, un alcool terpenic, este considerat un antiseptic puternic. Este cunoscut încă din Antichitate, când medicii indieni îl utilizau pentru scăderea febrei şi pentru prevenirea infecţiilor. Mai târziu, în zilele noastre, uleiul a devenit un favorit al firmelor de terapie şi aromoterapie datorită proprietăţilor excelente pe care le are în îngrijirea pielii şi, de asemenea, pentru calmarea durerilor musculare. Utilizat cu regularitate, relaxează mintea, limpezeşte gândurile, furia excesivă şi tratează depresia.

Îngrijeşte pielea uscată

Uleiul esenţial de palmarosa este un remediu natural foarte bun pentru pielea uscată, pe care o regenerează, o catifelează şi o protejează de factorii externi norcivi. Ajută la restabilirea echilibrului secreţiei de sebum, menţine tenul suplu şi elastic, axcţionează împotriva acneei, dermatitei, prevenind cicatricile şi infecţiile minore ale pielii. Palmarosa este unul dintre acele uleiuri esenţiale ce tratează ridurile şi contribuie la un aspect întinerit al pielii, mai luminos, deoarece, ca şi lavanda, palmarosa stimulează regenerarea celulară. Se poate aplica direct sau se pun trei-cinci picături în crema pe care o utilizaţi zilnic, atât pentru faţă, cât şi pentru corp, şi se masează până intră în piele. Utilizarea sa în tratamente este sporită graţie proprietăţilor antiseptice de care se bucură. Pentru eliminarea acneei, se amestecă trei linguri cu pudră de argilă verde, cu cinci picături de ulei esenţial de palmarosa. Adăugaţi hidrolat de rozmarin până se omogenizează, apoi aplicaţi pe faţă şi lăsaţi să acţioneze zece minute, după care clătiţi cu apă caldă. Tratamentul se face în fiecare seară, timp de zece zile.

În combinaţie cu uleiul esenţial de eucalipt şi cel de arnică, palmarosa calmează durerea de ureche

Uleiul de palmarosa nu are contraindicaţii, pentru că nu este toxic, nu irită şi nu atacă ţesuturile!

Elimină mătreaţa

Uleiul de palmarosa îi vine de hac mătreţei, curăţă scalpul şi dă volum părului. Puneţi 150 g iaurt într-un pahar, adăugaţi cinci picături de ulei esenţial de palmarosa, cinci picături de ulei de lavandă şi două-trei picături de ulei de ricin. Amestecaţi bine şi aplicaţi-l pe păr, masând scalpul două-trei minute. Se lasă să acţioneze jumătate de oră, apoi se clăteşte. Tratamentul se aplică de două ori pe săptămână, timp de o lună. De asemenea, palmarosa ajută la vindecarea inflamaţiei sinusurilor, şi elimină durerea de cap, graţie proprietăţilor antiseptice. Puneţi în palmă două-trei picături de ulei esenţial, pe care, mai apoi, îl amestecaţi cu 5 ml ulei de arnică şi începeţi să masaţi sinusurile, obrajii şi fruntea, preţ de 10-15 minute. Veţi observa cum vi se luminează faţa, fruntea se descreţeşte şi durerile dispar imediat.