Main menu

header

812 6 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Sămânță cu o uimitoare capacitate de tratare a unui mare număr de afecțiuni, chimenul negru devine tot mai mult o soluție terapeutică și un aliat prețios al vindecării, având efecte benefice în boli interne și externe.

Vine de hac strănuturilor succesive

Cercetări de dată recentă au pus în evidență faptul că administrarea de chimen negru sub formă de extract are capacitatea de a atenua simptomele astmului, rinitelor alergice și alergiilor, permițând o mai bună circulație a aerului la nivelul plămânilor și eliminând simptome neplăcute, ca mâncărimile, iritațiile nazale și strănuturile succesive, notează verywellhealth.com. Un studiu extins a demonstrat că extractele de chimen negru, cu apă fierbinte, au un efect antiastmatic puternic asupra căilor respiratorii.

Scade presiunea sangvină

După efectuarea a sute de studii științifice care să evalueze proprietățile chimenului negru, s-a atestat faptul că această sămânță are proprietatea de a combate sindromul metabolic, aducând organismului o listă lungă de substanțe benefice, care îmbunătățesc funcționarea organelor și „sparg cercul vicios” care duce la apariția afecțiunii, prin scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, prin îmbunătățirea digestiei și susținerea detoxificării. Potrivit specialiștilor, pacienții cu hipertensiune care au luat 200 mg extract de chimen negru, de două ori pe zi, timp de două luni, au înregistrat o micșorare semnificativă a presiunii sangvine.

Capsulele susţin starea de bine şi de optimism

Potrivit unor rezultate ale studiilor internaționale derulate în ultimii ani, chimenul negru are proprietăți cu ample ramificații. Astfel prezența plantei în dietă este creditată cu proprietatea de a echilibra sistemul nervos simpatic și, de asemenea, chimenul negru acționează ca diuretic, cu efecte benefice asupra procesului de eliminare a deșeurilor și toxinelor. Condimentul se poate consuma ca atare sau se poate procura sub formă de ulei sau suplimente. Capsulele cu chimen negru asigură un aport bogat de nutrienţi şi substanţe bioactive necesare în suplimentarea dietei, pentru susținerea echilibrului emoțional, a optimismului și a stării de bine.

Distruge bacteriile periculoase

Grație proprietăților antiinflamatoare, chimenul negru este ideal împotriva suferințelor generate de artrită și de alte afecțiuni care implică inflamații, cum sunt migrenele cronice sau Alzheimer. Pe de altă parte, planta susține activitatea cerebrală, îmbunătățind funcțiile cognitive, memoria și concentrarea. În același timp, cercetările au evidențiat faptul că semințele de chimen negru, prin acțiunea antibacteriană puternică, pot distruge H.pylori, având efect comparabil cu terapia standard de eradicare a virusului, precum și împotriva stafilococului auriu multiplu rezistent.

Adjuvant în gestionarea diabetului de tip II

Semințele de chimen negru au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu activ, atât în medicina ayurvedică, în cea chinezească, cât și în cea a Egiptului și a Greciei antice. În prezent, studiile au confirmat efectul benefic al plantei în gestionarea diabetului de tip II. Astfel, administrarea a 2 grame de chimen negru pe zi a avut ca rezultat reducerea glicemiei, micșorarea rezistenței la insulină, sporirea funcției celulelor, precum și scădererea nivelului hemoglobinei glicozilate. În același timp, chi- menul negru previne deteriorarea rinichilor asociată diabetului, iar trinochinona sub formă de extract a demonstrat proprietăți remarcabile de regenerare pancreatică.

Are capacitatea de a combate tonsilofaringita acută

Chimenul negru este un anticonvulsiv cunoscut de veacuri. Studiile moderne au confirmat această proprietate, semințele fiind de un real folos celor care suferă de crize de epilepsie, în special pacienții copii. Administrarea de extract apos de chimen negru, asociat cu medicația, a ameliorat semnificativ simptomele bolii, în cazul testelor pe subiecți umani. De asemenea, chimenul negru este binecunoscut pentru capacitatea de a combate tonsilofaringita acută, afecțiune caracterizată prin inflamarea amigdalelor, tratamentul cu aceste semințe reducând necesitatea administrării de analgezice.

Diminuează efectele intoxicației cu plumb

Concentrație de substanțe benefice pentru organism, chimenul negru s-a dovedit, în urma unor serii de teste riguroase, un aliat împotriva simptomelor generate de atacurile cu arme chimice. Administrat sub formă de extract, acest condiment a redus efectele respiratorii și nevoia de tratament medicamentos. Pe de altă parte, timochinona din chimenul negru a demontrat proprietatea de a diminua amploarea afecțiunilor cerebrale generate de intoxicația cu plumb, iar uleiul de plantă a dovedit eficiență împotriva efectelor radiațiilor asupra țesutului cerebral.

Vă scapă de dependența de opiacee

În cadrul unor teste de laborator, extractul de chimen negru a demonstrat capacitatea de a proteja neuronii împotriva toxicității generate de dependența de opiacee. Ulterior, testele pe subiecți umani au confirmat acest rezultat, important în condițiile extinderii alarmante a acestei afecțiuni, preponderent în lumea occidentală. Totodată, extractul de chimen negru este creditat de specialiști cu proprietatea de a proteja țesuturile afectate de infarct, grăbind astfel revenirea pacienților. La rândul său, uleiul de chimen negru este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului, atât la copii, cât şi la adulţi.

Determină moartea celulelor canceroase

Numeroase studii, atât de laborator, cât și clinice, au pus în evidență faptul că uleiul de chimen negru, în special datorită conținutului de timochinonă, are un efect antitumoral remarcabil, în foarte multe linii de cancer. Pe lângă acțiunea antioxidantă, acest ulei, încărcat de acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, vitamine, aminoacizi, enzime, saponine şi săruri minerale, are și capacitate de remodelare epigenetică, fiind util ca adjuvant în tratarea cancerului de vezică, sân, prostată și rinichi. Specialiștii au pus în evidență faptul că timochinona din sămânță inhibă multiplicarea celulelor tumorale și, în unele cazuri, le poate determina moartea. De regulă, acest ulei se administrează în doze de întreținere de 3 ml zilnic.

Extractul alcoolic de chimen negru se poate folosi cu succes împotriva psoriazisului

Supă-cremă de ardei gras cu chimen negru

812 6 2Ingrediente: 3 ardei grași, de preferat de culoare roșie, 1 ceapă uscată, 1 morcov, 2 felii de țelină, 1/2 rădăcină de pătrunjel, 1/2 dovlecel, 2 cartofi mici, 2 lingurițe cu chimen negru, 20 ml ulei de măsline, sare și piper, după gust, pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare: legumele (cu excepția dovlecelului) se spală, se curăță de coajă și se taie bucăți mari, apoi se pun la fiert într-un litru de apă, în care s-a presărat puțină sare. După 15 minute, se adaugă dovlecelul tăiat bucăți. Când toate legumele sunt fierte, se scurge supa într-un vas separat, iar legumele se pasează cu blenderul vertical până se transformă într-o pastă fină, peste care se toarnă supa, câte puțin, amestecând continuu, până ajunge la consistența dorită. Înainte de servire, în fiecare bol cu supă-cremă se presară chi- men negru și pătrunjel proaspăt tocat.