Main menu

header

814 7 3de Călin Popa şi Silviu Ghering

Pelinul dulce, una dintre cele peste 100 de specii de pelin care există în toată lumea, are câteva însușiri care îl singuarizează. Potrivit unor cercetări de dată recentă, acest vindecător al naturii are capacitatea de a lupta eficient împotriva infecțiilor cu Candida.

Antiseptic de excepţie

Plantă cu lungă tradiție în medicina tradițională asiatică, pelinul dulce a fost utilizat din timpuri imemoriale împotriva febrei puternice, întrucât are efect rapid. Cercetările moderne au pus în evidență această proprietate a pelinului dulce de a acționa ca antiseptic și antiinflamator, planta remarcându-se și împotriva paraziţilor intestinali sau pentru ameliorarea durerilor articulare. În același timp, infuzia preparată din o linguriță cu pelin dulce uscat la 250 ml apă clocotită este un renumit tonic digestiv, stimulând digestia, eliminând paraziții intestinali, diareea, indigestia, gastrita şi alte probleme de stomac.

Împiedică dezvoltarea metastazelor

Una dintre cele mai importante substanţe ale pelinului dulce este artemisinina, care, potrivit studiilor şi cercetărilor de specialitate, prezintă capacitatea de a distruge celulele canceroase din corp. Prin acţiunea sa, planta reduce creşterea tumorilor, împiedică dezvoltarea metastazelor, sporind, totodată, activitatea celulelor cu capacitate de neutralizare a agresorilor. De asemenea, planta se remarcă prin proprietatea foarte prețioasă de a „selecta” celulele bolnave, fără să le atingă pe cele sănătoase și astfel a intrat în atenția experților, care o recomandă în tratarea mai multor forme de cancer, ca tratament complementar.

Luptă cu tusea persistentă

Potrivit rezultatelor unor studii extinse, pelinul dulce este un redutabil hepatoprotector, stimulează producerea de bilă și echilibrează funcțiile ficatului. În același timp, prin efectul său antiinflamator, planta acționează pentru combaterea simptomelor de răceală, cum este tusea persistentă, atenuând semnificativ și durerile de cap asociate. Demn de menționat este faptul că pelinul dulce, disponibil în magazinele cu profil naturist sub formă de capsule, ceai şi tinctură, este lipsit de toxicitate.

SFAT. Preparatele pe bază de pelin dulce se administrează la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.