Main menu

header

815 7 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Proteinele din alune au demonstrat, în cadrul unui studiu recent, proprietatea de a susține musculatura persoanelor trecute de o anumită vârstă. Alături de mișcarea moderată, delicioasele oleaginoase întrețin o stare fizică bună pe termen lung.

Intensifică efectele exercițiilor fizice

Declinul masei musculare debutează la vârsta adultă și progresează până la etapa în care funcționalitatea și starea generală de sănătate pot fi compromise. Potrivit unei cercetări de ultimă oră, derulată în cadrul Universității Auburn, din Alabama, SUA, proteinele din alune au capacitatea de a susține masa musculară și de a prelungi astfel mobilitatea. Potrivit experților americani, aminoacizii din pulberea de alune și ușurința cu care este digerat acest produs îl fac o opțiune demnă de luat în calcul pentru o stare de sănătate optimă la vârste înaintate. „Cercetarea noastră sugerează că antrenamentele ușoare, dar regulate, împreună cu pulberea de alune pot fi o modalitate excelentă de a preveni pierderea de masă musculară care apare odată cu înaintarea în vârstă”, explică specialistul Chris Roberts. În cadrul studiului, voluntarilor li s-au administrat 75 g pulbere de alune, care furnizează circa 30 g proteine, constatându-se că acestea potențează semnificativ efectele exercițiilor fizice, notează news-medical.net.

Dau o stare de saţietate

Fibrele din alune ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, aceste fructe au un indice glicemic mic şi conţin magneziu şi alte uleiuri sănătoase. În aceste condiții, consumul de alune poate controla nivelul glicemic pe tot parcursul zilei, reducând riscul de declanșare a diabetului de tip II la femei. De asemenea, alunele generează o scădere a senzației de foame, introducerea lor în dieta zilnică ducând, treptat, la o scădere sănătoasă în greutate. În același timp, grație conținutului lor de substanțe foarte importante pentru buna funcționare a metabolismului, printre care izoflavone, resveratrol şi acid fenolic, alunele sunt studiate din perspectiva capacității de a reduce riscul instalării cancerului colorectal. În plus, aportul de arahide este asociat cu scăderea incidenței cancerului de sân la femeile aflate în perioada de postmenopauză.

„Proteinele izolate din alune conțin un tablou complet de aminoacizi esențiali, inclusiv leucină, foarte importantă pentru creșterea masei musculare. Datele noastre indică o modalitate de a introduce foarte simplu în alimentație elemente cruciale pentru alimentația vârstnicilor“ (Drew Frugé, Universitatea Auburn)

Previn calculii biliari

Potrivit rezultatelor unor cercetări internaționale extinse, consumul de alune previne formarea calculilor biliari, în special în rândul bărbaților. Totodată, prin aportul de arginină, un aminoacid esenţial, aceste oleaginoase pot reprezenta un tratament alternativ al disfuncției erectile. Tot în dreptul alunelor se poate consemna ameliorarea sindromului ovarian polichistic, în principal datorită prezenței în aceste fructe a grăsimilor mononesaturate.