Main menu

header

815 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Deși nu există încă multe segmente în care medicina tradițională și cea modernă să se suprapună, acolo unde se întâmplă, plantele pot demonstra capacitatea de a acționa ca adevărate medicamente. Este și cazul rădăcinii de ghimbir.

Contracarează mecanismele lupusului

O cercetare de dată recentă a experților de la Universitatea din Michigan, SUA, a pus în evidență capacitatea rădăcinii de ghimbir de a suprima resorturile instalării anumitor tipuri de boli autoimune. Potrivit experților americani, ingredientul numit 6-gingerol a reușit să contracareze mecanismele responsabile pentru aceste afecțiuni, în cadrul testelor pe animale de laborator. Studiind afecțiuni ca lupus, care determină sistemul imunitar să atace celule sănătoase, și sindromul antifosfolipid, care generează o supercoagulare a sângelui, specialiștii au demonstrat că la exemplarele care au primit extractul de ghimbir a fost stopată eliberarea unor substanțe produse de anticorpii care cauzează aceste afecțiuni.

Suprimă ciclul inflamator

Specialiștii au pornit de la puterea antiinflamatoare a ghimbirului, pe care au testat-o pentru a evalua eventual stoparea progresiei bolilor autoimune. „Studiul nostru preclinic a dat un răspuns afirmativ acestei întrebări. Avem toate motivele să considerăm că ingredientul din ghimbir suprimă ciclul inflamator care duce la evoluția acestor boli”, explică expertul Ramadan Ali. Deși nu se poate afirma că această soluție ar fi eficientă împotriva tuturor afecțiunilor de acest tip, unii pacienți din subgrupele autoimune ar putea beneficia de capacitatea creșterii aportului de 6-gingerol. „Persoanele care au autoanticorpi, dar boala nu s-a declanșat, se pot folosi de această substanță ca agent protector, aspect pe care l-am demonstrat în cazul testelor pe animale de laborator”, detaliază specialistul Jason Knight.

Inhibă proliferarea bacteriilor

Știința modernă nu doar a validat utilizările tradiționale ale ghimbirului, dar a inclus acest condiment în categoria „superalimentelor”, datorită nenumăratelor beneficii dovedite pe care le are asupra organismului. Cercetătorii din India și Arabia Saudită au descoperit, în urma unor studii extinse, că gingerolul inhibă proliferarea mai multor tipuri de bacterii. De exemplu, ghimbirul poate fi folosit ca remediu împotriva afecțiunilor precum gingivită și periodontită, întrucât distruge bacteriile de la nivelul cavității bucale, care cauzează inflamarea gingiilor. Pe lângă gingerol, ghimbirul are în compoziție și alte substanțe benefice pentru sănătate. Conține cantități mari de vitamina C și B6, alături de magneziu, potasiu, cupru și mangan. În compoziția ghimbirului se regăsesc și fibre, esențiale atât pentru sănătatea intestinelor, cât și pentru menținerea greutății corporale.

Tratează tusea și durerile în gât

În Asia, ghimbirul este un remediu tradițional atunci când vine vorba despre combaterea răcelii și a gripei. Acest condiment, pe lângă proprietățile antibacteriene, este și un bun antiviral, cucerind astfel întreaga lume ca tratament naturist. Virusurile care cauzează apariția răcelii pătrund în corp și se prind de celule, provocând o infecție sistemică. Dar ghimbirul și-a demonstrat capacitatea de a suprima această atașare și astfel împiedică virusurile să crească în interiorul celulelor. Una dintre formulele de efect este o rețetă preparată acasă prin raderea a una-două lingurițe cu condiment în apă clocotită. Se menține pe foc încă trei minute, după care se dă deoparte, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară și se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță cu miere. Acest remediu este benefic atât pentru durerile în gât, cât și pentru tuse. De asemenea, condimentul s-a dovedit eficient și împotriva virusului respirator sincițial, arată un material publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie al Societății Internaționale de Etnofarmacologie.

Atenuează simptomele osteoartritei

Gingerolul prezent în compoziția ghimbirului poate ajuta la combaterea durerilor cronice sau acute, notează healthline.com. Specialiștii susțin că acest condiment poate acționa la fel ca un medicament antiinflamator nesteroidian atunci când o persoană se confruntă cu dureri menstruale severe sau cu suferințe articulare. În cadrul unui studiu realizat în SUA pe 247 de persoane, s-a demonstrat că administrarea extractului de ghimbir ușurează simptomele osteoartritei, afecțiune care implică distrugerea treptată a articulațiilor, atenuând deopo- trivă durerea și rigiditatea, două dintre cele mai des întâlnite simptome ale acestei boli.

Reduce grețurile matinale

Un studiu realizat în India pe un grup de 60 de copii și adulți tineri a relevat faptul că ghimbirul ajută la ameliorarea răului de dimineață apărut în sarcină, dar și a stării de greață declanșată în urma anumitor tratamente. Pornind de la aceste constatări, experții din Iran au analizat modul în care acționează condimentul. Administrarea a 1.500 mg extract de ghimbir a dus la reducerea acestor simptome asociate stării de rău. Un remediu eficient împotriva grețurilor matinale sau a răului de mașină este cel preparat din 500 ml apă clocotită în care se pune o linguriță cu ghimbir ras și tot atâta mentă proaspătă. Se ia vasul de pe foc, se acoperă și se lasă amestecul la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară lichidul, în care se adaugă o linguriță cu miere. Preparatul se consumă cu înghițituri mici, pe parcursul zilei.

Restabilește echilibrele digestive

Ghimbirul este cunoscut și pentru abilitatea de a proteja sistemul cardiovascular. În urma unui studiu realizat în Iran, oamenii de știință au descoperit că un consum constant de ghimbir contribuie la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în China, persoanele care consumă zilnic acest condiment, în special sub formă de ceai, au un risc mai scăzut de a suferi de afecțiuni cardiovasculare. În plus, ghimbirul este redutabil pe direcția susținerii imunității, întrucât are un binecunoscut efect de detoxificare și de echilibrare a florei intestinale. Totodată, potrivit literaturii de specialitate, ceaiul de ghimbir consumat zilnic ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.

O ceşcuță cu ceai de ghimbir consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral, deoarece substanţele active din condiment blochează depozitarea grăsimilor pe artere

Creveţi cu ghimbir

815 6 2Ingrediente: 200 g creveți prefierți, 2-3 cm rădăcină de ghimbir (sau 1/2 linguriță cu ghimbir pudră), 1 ardei iute verde, 1 ardei iute roșu, 2 căței de usturoi, sucul de la 1/2 lămâie, 1/2 linguriță cu boia dulce, 1 foaie de dafin, sare, piper, busuioc, 2 linguri cu ulei, frunze de pătrunjel verde.

Mod de preparare: creveții se curăță începând cu capul și terminând cu carapacea, apoi, cu ajutorul unei scobitori, se scoate intestinul de pe spate. Ardeiul, usturoiul și ghimbirul se toacă mărunt și se pun la călit în uleiul încins. Se adaugă creveții, boiaua dulce, sare, piper măcinat, foaia de dafin, busuiocul și sucul de lămâie și se amestecă ușor. Se lasă la fiert trei minute, se presară pătrunjelul tocat mărunt și se oprește focul. Se servesc alături de paste.