de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Legumă originară din Africa tropicală, gombo este de o remarcabilă versatilitate gastronomică - crud are gust de spanac, iar fiert, de vinete. Pe lângă această proprietate, gombo este un tezaur de vitamine și minerale, care contribuie major la buna funcționare a organismului.
Ajută la eliminarea constipației
Gombo conține calciu, cupru, fosfor, zinc, fier, mangan, B2, B5, B9, PP, K sau C. De asemenea, leguma este foarte bogată în fibre - 3,5 grame la fiecare porție de 100 de grame. În aceste condiții, consumul de gombo asigură o digestie eficientă, ajută la eliminarea constipației, previne formarea gazelor și are impact pozitiv asupra activității intestinelor. Fibrele din gombo vindecă mucoasa gastrointestinală, elimină ulcerele și eroziunea, stimulează producerea de sucuri digestive și îmbunătățesc metabolismul. În același timp, mineralele din această legumă reduc rigiditatea vaselor sangvine, scad tensiunea arterială și favorizează sănătatea pe termen lung a sistemului cardiovascular. Iar prin intermediul numeroaselor vitamine pe care le conține leguma, consumul de gombo se recomandă împotriva cataractei.
Contribuie la recuperarea mai rapidă după intervenții chirurgicale
Dat fiind aportul de antioxidanți pe care gombo îi aduce organismului, acesta poate contribui la prevenirea instalării cancerului. Potrivit unor studii de dată recentă, prezența legumei în meniul regulat se traduce prin inhibarea efectelor substanțelor cancerigene asupra ADN-ului celular. Totodată, antioxidanții din gombo protejează ficatul de efectele toxice ale alcoolului, tutunului, medicamentelor puternice și altor substanțe cu potențial nociv. Totodată, ca sursă de acid folic, gombo este de folos femeilor însărcinate și celor care alăptează. În același timp, un consum regulat al acestei legume contribuie la recuperarea mai rapidă după intervenții chirurgicale, scurtează convalescențele și accelerează refacerea organismului afectat de efort fizic prelungit.
Potrivit unor studii de dată recentă, prezenţa legumei în meniul regulat se traduce prin inhibarea efectelor substanţelor cancerigene asupra ADN-ului celular