Main menu

header

816 6 3de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Intrat de o bună bucată de vreme pe lista superalimentelor, fructul-de-pâine este o concentrație de nutrienți și substanțe importante pentru organism care îl fac o alegere ideală deopotrivă pentru cei care vor să înlocuiască cerealele și pentru persoanele care doresc să-și mențină o sănătate optimă.

Asigură necesarul zilnic de energie

Fructul-de-pâine este produsul unui arbore de la care se folosesc în scopuri terapeutice și alimentare atât semințele, cât și florile. „Vedetă” a listei de beneficii este fructul propriu-zis, care a stat la baza unor studii recente realizate în cadrul Unversității British Columbia, din Canada, care au pus în evidență faptul că acest aliment este nu doar o sursă importantă de beneficii pentru funcționarea optimă a metabolismului, ci și o soluție pentru crizele alimentare. Nu întâmplător: fructul-de-pâine conține șapte vitamine și nouă minerale, fiind recomandat nu numai pentru prevenirea și tratarea unor afecțiuni, cât și pentru necesarul zilnic de energie al organismului. De altfel, populațiile din zona tro- picală în care crește îl consumă copt, fiert, uscat, prăjit și transformat într-un tip de făină care poate reprezenta o alternativă la variantele din cereale.

Ţine diabetul în frâu

Plin de proteine și nutrienți, fructul-de-pâine poate reprezenta o opțiune de scădere a incidenței diabetului, arată rezultatele cercetării derulate de specialiștii canadieni. „Acest aliment are capacitatea de a îmbunătăți securitatea alimentară și de a fi o unealtă de gestionare a creșterii epidemiei de diabet”, explică specialistul Susan Murch. În cadrul unor experimente pe animale de laborator, s-a constatat faptul că făina realizată din fructul-de-pâine este mult mai ușor digerabilă decât variantele din cereale, în același timp favorizând un consum mai mare de apă, ceea ce reprezintă un alt beneficiu major pentru organism.

Previne cancerul de colon

Specialiștii canadieni au calculat că, în cazul în care o persoană înlocuiește făina din cereale pe care o consumă în mod obișnuit cu aceeași cantitate de făină din fruct-de-pâine, are asigurate o treime din necesarul de proteine, alături de vitamina C, potasiu, fier, calciu, fosfor, acid folic. În aceste condiții, fructul este recomandat pentru controlul tensiunii arteriale și scăderea colesterolului „rău”. De asemenea, făina rezultată din fructul-de-pâine acoperă 60% din necesarul de fibre, ceea ce se traduce printr-o detoxificare naturală, o bună funcționare a sistemului digestiv, echilibrul florei intestinale și prevenirea cancerului de colon. În același timp, prin aportul de acizi grași, fructul-de-pâine contribuie la reglarea metabolismului și la întreţinerea sănătății sistemului osos.

„Făina rezultată din fructul-de-pâine nu conține gluten, are un indice glicemic foarte mic, este densă în nutrienți și aduce o listă completă de proteine, fiind o opțiune remarcabilă în alimentația modernă“ (Ying Liu, Universitatea British Columbia)

Infuzia din flori combate durerile dentare

La maturitate, fructul-de-pâine are gustul și consistența pâinii abia scoase din cuptor. Seminţele sale sunt valorificate fierte şi pasate sau doar prăjite, fiind servite ca gustare. Şi florile copacului sunt folosite, în special sub formă de infuzie, fiind eficiente împotriva afecțiunilor dentare. Un copac matur poate produce până la o jumătate de tonă de fructe pe an, iar o porţie de fruct-de-pâine oferă suficienţi carbohidraţi pentru o familie cu cinci membri.