Main menu

header

822 10 1de Călin Popa şi Adrian Barna

În medicina tradițională chineză, ginsengul este folosit ca remediu naturist de mai bine de 2.000 de ani. De-a lungul timpului, specialiștii au descoperit că substanțele prezente în ginseng tonifică organismul și-i redau energia necesară pentru a funcționa în mod corespunzător, beneficii extrem de importante pentru persoanele care au un stil de viață alert și stresant. Un studiu recent a adăugat o nouă proprietate terapeutică extrem de importantă pe care o are această rădăcină de excepție.

Pentru eficienţă maximă se încălzeşte în... cuptorul cu microunde!

Cercetările ample realizate de oameni de știință din mai multe colțuri ale lumii au arătat că ginseng poate fi folosit în multe probleme de sănătate. Cel mai recent studiu referitor la proprietățile acestei rădăcini miraculoase a fost derulat în cadrul Institutului de Știință și Tehnologie al Coreei de Sud și a pus în evidență faptul că ginseng încălzit în cuptorul cu microunde are capacitatea de a inhiba metastazele cancerului pulmonar. Potrivit experților, ingredientele active denumite Rk1 și Rg5 pot stopa celulele canceroase să genereze tumori în alte locuri din corp. Spre deosebire de fierbere sau uscare, rădăcina încălzită într-un cuptor obișnuit cu microunde sporește concentrația acestor ingrediente de peste 20 de ori. În afară de cancerul pulmonar, acest mod de a utiliza ginseng s-a dovedit eficient și în tratarea tumorilor de prostată sau cervicale. „Acest nou studiu a evidențiat faptul că rădăcina are capacitatea de a inhiba metastazele cancerului pulmonar, iar aceste rezultate deschid drumul pentru elaborarea unor medicamente anticancer derivate din produse naturale”, punctează specialistul Jungyeob Ham.

Stopează fibroza chistică

Proprietățile anticancer ale ginseng au fost demonstrate și pe alte direcții. Astfel, această rădăcină este menționată în literatura de specialitate ca având proprietatea de a acționa împotriva temutei boli prin mecanisme antiinflamatorii și antioxidante. O serie de studii s-au axat pe efectul particular al ginsengului asupra cancerului colorectal, rezultatele demonstrând că efectele antiproliferative au fost și de 98%. În același timp, cercetătorii din cadrul Departamentului de Microbiologie al Institutului Bartholin, din Copenhaga, au descoperit că administrarea de ginseng scade numărul de bacterii de la nivelul plămânilor. Studiile pe animale de laborator au pus în evidență faptul că această rădăcină poate opri dezvoltarea fibrozei chistice și are capacitatea de a trata boala pulmonară obstructivă cronică, ce se caracterizează printr-un flux redus de aer.

Protejează de virusul HIV

Un alt beneficiu bine documentat de oamenii de știință este capacitatea ginseng de a stimula sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte cu infecțiile. Rădăcinile, tulpinile și frunzele de ginseng au fost utilizate de secole pentru menținerea homeostaziei imune și sporirea rezistenței la boli, iar cercetările moderne au confirmat această proprietate remarcabilă. Practic, administrarea de suplimente cu ginseng reglează fiecare tip de celulă imună, iar extractul produce compuși antimicrobieni care funcționează ca o barieră de apărare împotriva agresiunilor bacteriene și virale. După cercetări de anvergură, s-a descoperit faptul că administrarea de ginseng a scăzut numărul de bacterii prezente în splină, rinichi și sânge. Extractul de ginseng protejează, de pildă, de gripă sau de virusul HIV. Ginsengul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, după cum au demonstrat oamenii de știință din cadrul Universității Naționale Kangwon, din Coreea de Sud. Testele de laborator au pus în evidență faptul că extractul de rădăcină inhibă inflamațiile din corp și cresc capacitatea antioxidantă la nivel celular. Totodată, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat pe un eșantion de 71 de femei aflate la postmenopauză, administrarea a trei grame de ginseng, pe o perioadă de 12 zile, a dus la reducerea stresului oxidativ, prin creșterea activității enzimelor antioxidante. În același timp, experimente derulate pe animale de laborator au relevat că administrarea a 100 miligrame de extract de ginseng, timp de șapte zile, a redus semnificativ amploarea inflamațiilor, prin acțiunea rădăcinii asupra citokinelor care generează procesul inflamator.

Combate accesele de nervozitate

Testele de laborator și studiile pe animale au reflectat, de-a lungul timpului, faptul că ginseng poate proteja creierul de efectele negative ale radicalilor liberi, datorită compușilor ginsenozidici pe care îi conține. Astfel, potrivit specialiștilor din cadrul Universității Connecticut, din SUA, administrarea zilnică a 200 mg pulbere obținută din rădăcină, timp de patru săptămâni, duce la îmbunătățirea sănătății mentale, a memoriei și capacității de atenție și concentrare. Totodată, ginseng este creditat cu proprietatea de a induce o stare de bine, combătând stresul, anxietatea și accesele de nervozitate. Prin acest tip de calmare, rădăcina induce și un somn odihnitor, care reface organismul, și previne aritmiile generate de stările mentale agitate. Studiile realizate pe animale de laborator în Beijing au demonstrat că anumiți compuși din ginseng, cum sunt polizaharidele și oligopeptidele, combat oboseala și cresc nivelul de energie al organismului. Persoanele cu epuizare cronică care au luat 2 g ginseng au observat o reducere semnificativă a stresului și a declinului capacităților psihice.

Inhibă pofta de mâncare

Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni a pus în evidență faptul că ginseng poate fi folosit ca alternativă naturală pentru combaterea disfuncțiilor erectile. Compușii prezenți în această rădăcină protejează vasele de sânge și țesuturile de la nivelul organului genital masculin și îmbunătățesc funcția sexuală. În același timp, compușii prezenți în ginseng fac din această plantă un aliat al siluetei, deoarece au capacitatea de a reduce pofta de mâncare, stimulând astfel procesul de slăbire. Consumat sub formă uscată sau ca pulbere, ginseng asigură inhibarea rapidă a hormonilor care generează senzația de foame și astfel contribuie la scăderea numărului de calorii consumate zilnic.

Ginseng este cunoscut pentru capacitatea de a reduce semnele îmbătrânirii pielii, grație proprietăților sale antioxidante

Scade nivelul de zahăr din sânge

Testele efectuate de specialiști arată că în cazul pacienților cărora li s-a administrat ginseng pe o perioadă de patru luni a scăzut nivelul stresului oxidativ al organismului, care stă la baza multor probleme grave de sănătate. De asemenea, ginseng a demonstrat efecte benefice asupra nivelului de zahăr din sânge, atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul diabeticilor, după cum arată studiile derulate de cercetătorii din cadrul Universității Boston, din SUA. Potrivit rezultatelor experimentelor, ginseng stimulează funcția celulelor pancreatice, oferă protecție antioxidantă și combate efectele negative ale radicalilor liberi asupra organismului în cazul persoanelor diabetice. Ceaiul de ginseng se prepară din o linguriță cu pulbere de rădăcină la 250 ml apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat timp de cinci minute, apoi ceaiul se strecoară și se bea.