Main menu

header

826 9 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Considerate alimente-minune, ciupercile sunt studiate intens pentru capacitatea de a furniza organismului substanțe prețioase, care susțin metabolismul și previn un mare număr de boli. Una dintre cele mai intense direcții de cercetare este lupta cu cancerul, în care aceste vindecătoare ale naturii vădesc noi proprietăți.

Reduc stresul oxidativ al organismului

Ciupercile albe fac parte din meniurile din întreaga lume, grație gustului lor de excepție, al versatilității și, nu în ultimul rând, al beneficiilor pentru sănătate. O cercetare de dată recentă, desfășurată în cadrul Institutului de Cercetare Beckman, din Duarte, California, a pus în evidență faptul că introducerea ciupercilor albe în meniu are proprietatea de a inhiba progresia cancerului de prostată. „Hormonii sexuali masculini susțin creșterea celulelor canceroase cu ajutorul unui receptor a cărui activitate este mult încetinită de ciupercile albe”, explică specialistul Xiaoqiang Wang. Testele pe animale de laborator au relevat faptul că administrarea timp de șase zile a unui extract de ciuperci albe a avut ca efect stoparea semnificativă a dezvoltării celulelor tumorale. Acest efect se adaugă celui de reducere a stresului oxidativ la care este supus organismul, prin aportul de antioxidanți, ciupercile contribuind astfel și la prevenirea altor afecțiuni cronice.

Distrug viruşii din organism

Ciupercile au conţinut scăzut de carbohidraţi şi calorii, fiind o sursă excelentă de vitamine B, oligominerale, fibre şi proteine, întrucât, deși considerate legume, aduc și nutrienți specifici produselor animale. Aceste alimente au o lungă tradiţie de uz medicinal în ţările asiatice, unde sunt folosite de câteva mii de ani în diverse terapii. Unul dintre cele mai redutabile beneficii ale consumului de ciuperci este susținerea imunității, prin aportul de beta-glucani, care mențin celulele imunitare în alertă. Potrivit rezultatelor unor studii extinse, ciupercile albe, dar nu numai, conţin o varietate largă de molecule bioactive cu abilităţi antivirale și antiinflamatorii, ceea ce se traduce prin inhibarea virusurilor şi proprietatea de a reduce severitatea bolii, în cazul în care aceasta este deja instalată. Este demonstrat faptul că ciupercile au capacitatea de a mări producţia de limfocite B şi T, celulele imunitare cele mai importante, care controlează reacţia corpului la patogeni, toxine şi alte substanţe care vulnerabilizează în fața bolilor.

„Am descoperit că ciupercile albe conțin compuși care pot bloca activitatea receptorilor androgeni din cancerul de prostată și este posibil ca în viitor acestea să contribuie la prevenirea și tratarea bolii“ (Xiaoqiang Wang, Institutul de Cercetare Beckman, California)

Ajută la funcţionarea glandelor suprarenale

Consumul de ciuperci este o modalitate naturală de a reduce colesterolul și de a preveni rigidizarea arterelor, factori de risc pentru bolile de inimă. Practic, aceste alimente-minune conţin fitonutrienți puternici, care previn formarea de placă pe vasele de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia acestuia. În același timp, prin aportul de vitamina B, ciupercile ajută la funcţionarea glandelor suprarenale şi transformă nutrienţii din alimente în energie utilizabilă. Dată fiind proprietatea certificată prin studii a ciupercilor de a contribui la buna funcţionare a neurotransmiţătorilor, consumul acestora previne declinul funcţiei cognitive și apariția bolilor neuro-degenerative asociate cu vârsta.