Main menu

header

831 8 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Potrivit istoriei, prima descriere a virtuțiilor terapeutice ale superbului crin sălbatic de culoare galbenă sau portocalie a fost făcută în anul 2697 î.e.n., într-un tratat medical chinez. Mai târziu, călugării din Tibet au început să folosească această floare pentru a vindeca afecțiunile cardiace, reumatismul sau boli ale ficatului, iar în timp specialiștii i-au recunoscut proprietățile antimicrobiene, hemostatice și antiinflamatoare de excepție.

Infuzia, bună în caz de epuizare fizică

Originar din Asia, din zona Caucazului până în Himalaya, de unde s-a răspândit acum mult timp spre vest, în Europa şi spre est în China, Coreea şi pe insula niponă, în acest moment crinul sălbatic se întâlneşte şi pe continentul nord-american și, pentru că poate fi găsit mai ales de-a lungul drumurilor de ţară, a căilor ferate şi a şanţurilor a primit și denumirea de „doamna șanţului”. Fie că e vorba despre astenia de primăvară sau cea de toamnă, aceasta devine o problemă prin simptomatologie, respectiv cefalee, somnolență, palpitații, nervozitate, scăderea memoriei și hiperactivitate. Un ajutor prețios în această situație este maceratul la rece de crin sălbatic. În 250 ml apă fiartă și răcită se pune o lingură cu petale de crin tocate, se amestecă bine și se lasă la macerat pentru jumătate de oră. Ulterior, lichidul se strecoară și se consumă o lingură de trei ori pe zi, între mese. În caz de epuizare fizică, amestecați două linguri cu flori de soc cu două linguri cu flori de arnică și trei linguri cu frunze de rozmarin. O linguriță plină cu amestec se opărește împreună cu două lingurițe cu petale de crin sălbatic tocate cât mai mărunt în 300 ml apă clocotită, apoi se pune într-un termos și se lasă la infuzat pentru jumătate de oră. Se strecoară infuzia și se consumă în timpul zilei, cu 30 de minute înainte de masă. Preparatul se bea cu înghițituri mici, împărțit în patru reprize.

Înlătură edemele, în combinaţie cu ceai din crenguţe de vişin

În cazul în care vă confruntați cu edeme, luați câteva rădăcini uscate de crin portocaliu și râșniți-le până se transformă într-o pulbere. Aceasta e bine să fie depozitată ulterior într-un borcan de sticlă. Se administrează de două-trei ori pe zi un sfert de linguriță cu pulbere de crin sălbatic cu ceai din crenguțe de vișin. Modul de preparare al acestuia este următorul: peste două lingurițe cu crenguțe de vișin tocate cât mai mărunt se toarnă 300 ml apă și se fierbe pentru zece minute. Se mai lasă apoi câteva minute la infuzat și se strecoară. Durerile de reumatism vor începe să dispară dacă veți folosi tot un remediu pe bază de crin sălbatic. O floare mare de crin cu tot cu tulpină și frunze, împreună cu cinci castane tocate, două linguri cu flori de soc negru și două linguri cu flori de tei se lasă la infuzat timp de trei-patru ore în 500 ml apă fierbinte. Se strecoară și se consumă 50 ml de trei ori pe zi. Cura durează zece zile și se poate relua după o săptămână de pauză.

Eficient în hepatită

Fitoterapeuții recomandă crinul sălbatic și ca adjuvant prețios în tumori de diverse localizări. În acest sens, o lingură cu frunze uscate de crin portocaliu și o lingură cu turiță-mare se opăresc cu 500 ml apă fierbinte și se lasă la infuzat o oră. Se strecoară și se consumă 100 ml, amestecat cu jumătate de linguriță cu miere, de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese. Atenție! Înainte de a fi băut, preparatul se încălzește puțin. Cura durează două săptămâni și se poate repeta după șapte zile de pauză. Infuzia este benefică şi pe post de preparat tonifiant. Și tot crinul sălbatic și-a dovedit eficiența în vindecarea hepatitei. Două linguri cu frunze de crin se amestecă cu două linguri cu frunze de pelin, două linguri cu rădăcină de păpădie și două linguri cu mătase de porumb. Ingredientele se pun într-un litru de apă, se aduc la punctul de fierbere și se oprește focul. Se lasă la infuzat până se răcesc. Ceaiul se bea de-a lungul zilei în cinci reprize. Pentru eficiență maximă, puneți în fiecare cană două linguri cu suc de dovleac.

Stopează diareea!

Una dintre cele mai frecvente boli atât la copii, cât și la adulți, diareea, poate fi stopată cu ajutorul crinului sălbatic. Luați o lingură cu frunze și tulpini uscate de crin portocaliu și opăriți cu două pahare cu apă clocotită. Lăsați la infuzat două-trei ore într-un termos, apoi strecurați. Se administrează 100 ml preparat, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Ar fi bine dacă în acea zi ați ține post negru. Dacă suferiți de diaree cronică, amestecați crinul în cantități egale cu frunze de pătlagină, stejar și traista-ciobanului. O lingură cu acest amestec se pune la macerat pentru câteva ore în 300 ml apă rece, apoi se fierbe câteva minute. Lăsați să se răcească, filtrați și consumați 150 ml, de trei ori pe zi. În cazul cistitei, o lingură cu rădăcini de crin și o lingură cu lemn-dulce zdrobite foarte bine se pun la fiert în 500 ml apă timp de un sfert de oră. Se consumă 50 ml, de câteva ori pe zi, între mese. Cura durează trei săptămâni. Împotriva arsurilor, lăsați la infuzat pentru 30 de minute patru linguri cu flori și frunze tocate de crin în 300 ml apă clocotită. Cu acest produs se pun comprese.

Chinezii consideră că această floare poartă noroc, în timp ce grecii o asociază cu ideea de maternitate, iar creştinii numesc crinii florile castității și ale inocenței

În ţările orientale, bobocii de crin sălbatic se consumă cruzi, săraţi, marinaţi, fierţi sau prăjiţi

Demachiant din petale

Ați rămas fără demachiant și aveți nevoie de unul natural? Folosiți un produs obținut astfel: două linguri cu petale tocate de crin sălbatic se lasă la macerat șapte zile la întuneric în 200 ml țuică într-un vas închis ermetic. Stoarceți presând puternic, apoi amestecați cu o linguriță cu suc de lămâie și două linguri cu glicerină. Se recomandă ca înainte de a folosi acest produs să dizolvați o lingură cu preparat în patru linguri cu apă fiartă și răcită. Ștergeți fața de două ori pe zi, seara și dimineața, și veți avea un ten perfect. Nu în ultimul rând, din crinul sălbatic puteți obține un tonic excelent. Se umple un sfert de borcan cu flori tocate de crin şi deasupra se toarnă ulei de măsline. Se lasă la macerat trei săptămâni, în soare. Spălați fața și tamponați tenul cu ulei de crin. Tratamentul se face seara, înainte de culcare.