Main menu

header

834 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Este perfect normal ca din când în când să fim îngrijorați din cauza situațiilor tensionate sau provocărilor. Totuși, atunci când starea de neliniște scapă de sub control și crește în intensitate până la nivelul de panică extremă, vorbim despre anxietatea generalizată, care deteriorează calitatea vieții. Comportamentul anxios este mai frecvent la adolescenți și la persoanele adulte de sex feminin și se poate dezvolta în urma unor situații traumatizante. De regulă, tulburarea de anxietate generalizată nu apare singură, ci este însoțită și de alte probleme psihologice, precum depresia sau abuzul de substanțe. Cum pot ajuta remediile naturiste, aflați de la Cristian Roșca (medalion), nutriționist și fitoterapeut (www.biorezonantaploiesti.ro).

„Maceratul de sunătoare, un remediu valoros”

- Ce preparate fitoterapeutice pot ameliora tulburarea de anxietate generalizată?

- Anxietatea este asociată cu inflamația generalizată în corp. Dacă inflamația scade, atunci tonusul sistemului nervos crește. Cauzele apariției acestei tulburări pot fi complexe și țin mai mult de domeniul psihoterapiei și psihiatriei. Pe lângă psihoterapia cognitiv-comportamentală, ce implică modificarea modului de gândire și de acționare în diferite situații, remediile naturiste pot ameliora tulburarea de anxietate generalizată. Pe timpul zilei, puteți consuma o infuzie, preparată din mai multe plante medicinale, amestecate în proporții egale: talpa gâștei, păducel, tei, salvie, măceșe, lavandă și petale de trandafir. Se pune o linguriță cu plante la infuzat, timp de 15 minute, în apă fierbinte, la 80 de grade. Ceaiul trebuie să fie plăcut la gust, adică să nu fie prea concentrat. O altă variantă este să se râșnească plantele cu o râșniță electrică, să se cearnă pudra obținută printr-o sită fină și să se amestece cu miere. În acest mod, se poate obține o pastă de miere cu plante. Acest supliment va fi administrat maximum 30 de zile, câte o linguriță rasă, zilnic, pe stomacul gol.

- Cât de mult ajută administrarea de remedii pe bază de sunătoare în această tulburare?

- Un preparat apifitoterapeutic benefic este maceratul de sunătoare în miere. Dacă folosiți un produs din comerț, citiți cu atenție indicațiile de pe prospect. Și acest remediu va fi utilizat pentru 30 de zile, după care se va face o pauză de 30 de zile. Se râșnește sunătoarea, se dă printr-o sită fină, iar pulberea obținută se amestecă în proporție de 1 la 1 cu miere, obținându-se astfel o pastă. Sunătoarea generează sensibilitate la radiația solară, de aceea preparatele care conțin această plantă se iau doar iarna, în lunile care conțin litera „R”. În plus, sunătoarea poate să interfereze cu medicația alopată, deci este important să fie administrată doar sub supravegherea medicului.

„Valeriana îmbunătățește calitatea somnului”

834 6 2- Ce alte plante medicinale contribuie la gestionarea stărilor de neliniște și de teamă?

- Pentru multe persoane, floarea pasiunii funcționează foarte bine, pentru altele, efectul este neglijabil. Cea mai bună variantă este pulberea liofilizată organică. Se începe cu administrarea unei jumătăți de linguriță pe zi, timp de o săptămână. Ulterior, puteți crește doza la o linguriță cu pulbere, zilnic. Pudrele de plante pot fi amestecate și în apă sau sucuri. Valeriana este folosită din vremuri antice și are efecte deosebite. Este un bun calmant și îmbunătățește calitatea somnului. Se pune în apă clocotită o linguriță cu rădăcină și se lasă la infuzat pentru 30 de minute. Ceaiul se bea foarte lent, pe parcursul unei ore. Valeriana se utilizează doar ocazional. Nu trebuie să se depășească o săptămână de administrare continuă.

- Ce spun studiile științifice recente despre plantele recomandate în această tulburare?

- Mușețelul este printre puținele plante pentru care există studii științifice riguroase care să ateste efectele pozitive semnificative în cazul tulburării de anxietate generalizată. Este indicat pentru un somn de calitate și ajută indirect și în cazurile de depresie. Efectul antiinflamator al mușețelului poate fi detectat și la două săptămâni după ce a fost oprită administrarea. Se găsește ușor și sub formă de plicuri. Se beau două-trei căni cu ceai pe zi. Un studiu din Japonia a demonstrat că mușețelul este la fel de eficient pentru somn precum un sedativ chimic. În plus, datorită efectului antiinflamator, el poate reduce disconfortul rinitei alergice și al problemelor reumatice. Planta este așadar un remediu cu eficiență dovedită în anxietate. Însă, pentru persoanele sensibile la ambrozie, în unele situații, este posibil să declanșeze alergia, mușețelul făcând parte din aceeași familie de plante. Un alt remediu, de această dată de uz extern, este uleiul esențial de lavandă (de grad comestibil). Se va pune o singură picătură din acest ulei în buric.

„Ceaiul verde Matcha calmează ritmul cardiac”

- Ce suplimente alimentare care nu provoacă somnolență sunt benefice în anxietatea generalizată?

- L-teanina este o altă substanță care luptă cu anxietatea, deși în cazurile de nevroză este indicat, de regulă, să se renunțe la cafea. Celor care doresc o băutură cofeinizată benefică pentru sănătate le recomand pudra de Matcha din Japonia sau din Coreea. Pudra de Matcha, care este un ceai verde special selecționat, conține o cantitate foarte mare de L-teanină, acel aminoacid găsit în frunzele de ceai negru sau verde. Efectul este unul calmant, modulând efectele cofeinei. Pentru cei care vor să evite cofeina, suplimentul se găsește și sub formă de pastile. Studii riguroase demonstrează că acest supliment poate reduce anxietatea, protejând sistemul nervos. Spre deosebire de alte calmante, ceaiul verde Matcha îmbunătățește starea de relaxare, fără a genera somnolență sau mahmureală. De asemenea, calmează ritmul cardiac.

- Ce contraindicații are administrarea de ceai Matcha?

- Singurele efecte secundare raportate sunt cele legate de conținutul de cofeină, dar acestea pot fi ușor evitate, folosind o pastilă care conține doar L-teanină. Totuși, acolo unde există un tratament medicamentos prescris de psihiatru, se aplică remedii din plante doar cu acordul medicului, pentru că ele pot interacționa cu medicamentele alopate.

„În anxietate, funcționează foarte bine o dietă formată preponderent din fructe, nuci, legume și verdețuri“

„În cazurile de stres puternic, recomand sarea Nigari“

- Cât de eficiente sunt vitaminele și mineralele în tratarea anxietății generalizate?

- Anumite vitamine și minerale sunt esențiale în combaterea și gestionarea acestei tulburări. De pildă, foarte mulți oameni au deficiență de vitamina D. Acest lucru se poate verifica ușor, cu o simplă analiză medicală. Dacă nu vă expuneți suficient la lumina soarelui, puteți apela la suplimentele alimentare cu această vitamină. Puteți folosi o doză de 30.000 de unități internaționale (UI), administrată în două etape, la masa de dimineață și la cea de seară, doar o singură zi pe săptămână. Magneziul este implicat în sinteza proteinelor și este necesar pentru buna funcționare a sistemului nervos și muscular. Puteți lua magneziu din alimente de culoare verde închis, din nuci, avocado, banane sau puteți folosi un supliment. În cazurile de stres puternic, se recomandă între 500 și 900 mg sare Nigari pe zi, dizolvată într-un pahar cu apă. Există situații când persoanele care se simt obosite și-au administrat singure suplimente alimentare pe bază de calciu, lucru care a dus la o pierdere a magneziului din corp. Acest deficit a provocat simptome asemănătoare cu anxietatea, care au dispărut imediat după ce s-a introdus în dietă magneziu sub formă de sare Nigari. Pentru cei care au probleme legate de constipație, magneziul luat în cantități mari, de două sau trei grame, este un foarte bun laxativ. Acesta produce rareori reacții adverse, cea mai importantă fiind efectul laxativ la depășirea dozei. Și deficiența de zinc este asociată cu stres, atacuri de panică și anxietate. Zincul poate fi găsit ușor în farmacii, fiind un mineral cu foarte puține efecte secundare.