Main menu

header

835 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Dulci, zemoase, extrem de aromate, căpșunile par să fie fructul preferat al tuturor. Pentru că sunt efemere și un tezaur de nutrienți, sunt consumate cu frenezie în sezonul lor și nu întâmplător - beneficiile pe care le aduc organismului sunt remarcabile.

Întăresc imunitatea!

Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C. În condițiile în care, spre deosebire de majoritatea mamiferelor, oamenii nu au abilitatea de a produce această vitamină în mod natural, o doză zilnică obținută din căpșuni este binevenită și necesară. O porție din aceste fructe minu- nate conţine aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată, iar aportul de vitamina C se traduce prin întărirea sistemului imunitar și eliminarea efectelor radicalilor liberi asupra organismului. Proprietăţile antioxidante ale căpşunilor previn cataracta, o boală ce poate duce la orbire la vârste înaintate. Potrivit cercetătorilor suedezi, care au realizat o serie de experimente, prevenirea afecțiunilor oculare degenerative este mai eficientă prin aportul de antioxidanți din surse naturale, cum sunt căpșunile, și mai puțin din suplimente. De asemenea, antioxidanții din aceste fructe extraordinar de aromate - acidul elagic, zeatina şi luteina - sunt creditați cu proprietatea de a preveni dezvoltarea celulelor tumorale.

„Prietenele” tensiunii arteriale

Prezența căpșunilor în dietă asigură o reglare a nivelului de colesterol din sânge, cu efecte dintre cele mai benefice pentru sistemul cardiovascular, de la îmbunătățirea circulației sangvine până la menținerea flexibilității arterelor. Una dintre urmările cele mai importante ale acestui efect este reglarea tensiunii arteriale, dat fiind faptul că aceste fructe aduc organismului și potasiu, responsabil cu contracararea efectelor nocive ale prezenței sodiului în organism.

Previn unele defecte congenitale ale fătului

Cu cele 2 mg fibre la o porție, căpșunile sunt adevărate campioane ale reglării tranzitului intestinal. În acest fel, fructele combat constipaţia şi una dintre urmările sale cele mai grave, diverticulita. De asemenea, consumul de căpșuni încetinește absorbţia zahărului în sânge și aduce viitoarelor mămici acid folic, substanță care susține dezvoltarea sistemului nervos al fătului și previne o serie de defecte congenitale.

Potrivit unei cercetări realizate de Harvard School of Public Health, din SUA, căpșunile reduc inflamațiile articulațiilor

835 9 2Panna Cotta cu căpşuni Ingrediente: 300 g căpşuni, 400 g smântână pentru frişcă, 300 ml lapte, 100 g zahăr, 1 plic cu zahăr vanilat, 18 g gelatină.

Mod de preparare: se spală bine căpşunile şi se pasează cu ajutorul blenderului, apoi se strecoară piureul obţinut, pentru a se separa semințele. Se toarnă într-o oală cu fund dublu smântâna împreună cu 200 ml lapte, se adaugă zahărul, zahărul vanilat şi piureul de căpşuni şi se amestecă bine cu telul, la flacără medie, până când ajunge la circa 80 de grade, amestecând încontinuu - este important să nu dea în clocot. Se ia oala de pe foc şi se lasă la răcit. Între timp, într-un bol se pun restul de lapte şi gelatina şi se lasă la înmuiat zece minute, după care se trece vasul pe baie de aburi și se încinge compoziția până se topește gelatina, fără fierbere. Se iau câteva linguri din amestecul de căpșuni și se trec în cel cu gelatină, se amestecă bine, apoi se toarnă lichidul obținut peste compoziția cu căpșuni. Se pune panna cotta în formele dorite, se lasă la temperatura camerei până la răcirea completă și se dă la frigider până a doua zi. Se decorează după preferință.