Main menu

header

838 9 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Unul dintre cele mai apreciate și mai folosite condimente, nucșoara, este și un remediu de calibru, fiind recomandată în ameliorarea unor afecțiuni dintre cele mai frecvente, precum și pentru menținerea metabolismului în bună stare de funcționare.

Alungă disconfortul cauzat de constipaţie

Nucşoara are o listă lungă de beneficii pentru sănătate, verificate prin tradiție și certificate de cercetările moderne. Cu gustul său dulceag, delicat, condimentul conține vitamine, minerale, compuşi organici. Printre aceste componente benefice se numără manganul, tiamina, vitamina B6, magneziul sau cuprul. Ca urmare, condimentul este creditat cu proprietăți analgezice - poate reduce durerile asociate cu rănile superficiale, accidentările, întinderile musculare, inflamaţiile cronice. De asemenea, odată măcinată, nucșoara aduce organismului fibre care stimulează procesul digestiv, încurajând mişcarea peristaltică a muşchilor netezi, ceea ce are ca efect reducerea disconfortulului cauzat de constipaţie sau alte probleme intestinale. Totodată, condimentul induce secreţia diverselor sucuri intestinale şi gastrice, uşurând astfel procesul digestiv.

Detoxifică ficatul și rinichii

Unul dintre beneficiile remarcabile ale utilizării nucşoarei în alimentaţie are legătură cu componente ale uleiului esenţial, care au demonstrat, pe parcursul unor cercetări detaliate, proprietatea de a reduce deteriorarea căilor neuronale şi a funcţiei cognitive, care afectează în principal persoanele cu demență sau cu Alzheimer. Studiile efectuate pe nucșoară au arătat că acest condiment menţine funcţionarea creierului la un nivel normal şi sănătos. În același timp, nucşoara acţionează ca un tonic şi stimulează starea generală de sănătate și producerea de energie. În ceea ce priveşte ficatul şi rinichii, unde sunt acumulate o mare parte dintre toxine, condimentul poate ajuta la detoxificarea acestor organe, curățându-le de substanțele nocive din alcool, medicamente, poluare sau alimente. Mai mult, ingredientele active din nucşoară ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi îmbunătăţesc funcţia acestora.

Studii recente au pus în evidență faptul că nucșoara poate împiedica răspândirea celulelor canceroase în cazuri de leucemie

Ameliorează osteoporoza

Datorită conţinutului său de minerale, nucşoara este în topul prevenirii unor afecțiuni grave. Potasiul este un binecunoscut vasodilatator, relaxând vasele de sânge, reducând tensiunea arterială şi diminuând presiunea de pe sistemul cardiovascular. Calciul prezent în condiment stimulează sănătatea oaselor, contribuind la refacerea şi dezvoltarea acestora, amelio- rând în acelaşi timp şi simptomele de osteoporoză. Iar fierul din nucşoară măreşte numărul de celule roşii, îmbunătățește oxigenarea organelor şi reduce şansele de anemie. În același timp, prin tradiție, nucşoara este considerată o campioană a menținerii sănătății orale. Componentele active antibacteriene din condiment combat bacteriile din cavitatea orală şi stimulează imunitatea gingiilor şi a dinţilor. De aceea, nucșoara, în special sub formă de extract, este prezentă în formule de pastă de dinţi sau apă de gură. Totodată, în amestec cu apă, pulberea de nucșoară reduce inflamaţia şi iritaţia pielii, menţine tenul hidratat şi curat şi reduce semnele postacnee.