Main menu

header

844 8 2de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Iarba țarului, cunoscută și sub numele de crucea lui Petru sau iarba regelui, este o plantă înzestrată de natură cu numeroase proprietăți vindecătoare. În scop terapeutic, se utilizează rădăcina naturală sau uscată, sub formă de decoct, tinctură și infuzie. Folosită în concentrație corectă, substanțele toxice prezente în compoziție ajută cu adevărat în tratarea mai multor probleme de sănătate, printre care și bolile ginecologice.

Tonifiază mușchii uterului

De sute de ani, iarba țarului este una dintre cele mai utilizate plante în tratarea bolilor ginecologice, în special a fibroamelor uterine. Specialiștii în remedii tradiționale recomandă decoctul din rădăcina plantei, în cure de 14 zile, de două ori pe an. 50 g iarba țarului se lasă la înmuiat două-trei zile, într-un vas cu apă de 300 ml. Se acoperă și se așază într-un loc umbros. Apoi, se fierb, dând într-un clocot. O altă reţetă se prepară dintr-o lingură cu frunze uscate, zdrobite bine, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se pune la răcit o oră, se strecoară și se consumă câte o cană de trei ori pe zi, între mesele principale. Consumul regulat de iarba țarului va opri rapid procesele inflamatorii care se dezvoltă în sistemul genito-urinar și va reduce probabilitatea apariției tumorilor maligne. De asemenea, mușchii uterului se tonifiază, se reglează procesele de ovulație și promovează fertilizarea lor. Prin urmare, planta este folosită, deseori, pentru tratarea infertilității feminine.

Spune nu accidentului vascular cerebral

Grație complexului bogat în vitamine și minerale, iarba țarului poate combate celulele tumorale, în special cancerul de col uterin. Se prepară o infuzie din amestec, în părţi egale, cu iarba țarului, coada-șoricelului și crețișoară, din care se pune o linguriţă în 200 ml apă fiartă. Se infuzează cinci-zece minute, se strecoară şi se consumă câte trei căni pe zi, neîndulcit, după masă. Tinctura din plantă este indicată în cazul durerilor musculare și articulare, dar și pentru cei care au suferit accidente vasculare cerebrale. 35 g iarba țarului se pun într-un borcan de 300 ml, peste care se toarnă alcool pur de 40 de grade. Se închide ermetic și se aşază la umbră sau într-un loc răcoros, timp de trei-patru zile. Apoi se strecoară și în 50 ml apă se pun 15-20 de picături. Se consumă de două-trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, zece zile consecutiv. După două luni, se poate repeta tratamentul. Tinctura obținută se păstrează într-un recipient cu capac, la rece. Aceasta se mai poate prepara în combinație cu angelică, în proporții egale, pentru tratarea ulcerului. Se ia câte o linguriță dimineața, înainte de masă, și una seara, înainte de culcare, timp de 30 de zile.

Iarba țarului este recomandată şi în caz de ulcer, cefalee, migrene puternice, chiar și pierderi de memorie

Vindecă plăgile deschise

Consumul regulat de iarba țarului sub orice formă ajută la regenerarea celulelor hepatice, ceea ce duce la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților diagnosticați cu ciroză. Specialiștii recomandă ceaiul din iarba țarului, o cană seara, înainte de culcare, câte două cure pe an, primăvara și toamna. Extern, planta este un remediu excelent în vindecarea plăgilor deschise, a rănilor și a alergiilor. Se folosesc frunzele, bine zdrobite, pe care să le aplicați direct pe zona afectată. Se lasă să acționeze 30 de minute, apoi se îndepărtează. Se utilizează până la vindecare.