Main menu

header

844 7 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Fruct translucid, cu un gust foarte special, amla își trage numele din cuvântul sanscrit „amlaki”, care înseamnă „nectarul vieții”. Renumit în India pentru numeroasele beneficii pentru sănătate și calitatea sa de a trata multiple afecțiuni, amla este recomandat de Ayurveda pentru echilibrarea corpului și implicit eliminarea cauzei principale a multor boli.

Sporeşte imunitatea

Verde, apetisant, cu un gust neobișnuit - amestec de arome diferite, de la amar, înțepător, dulce la astringent și acru - amla conține o mulțime de nutrienți. Potrivit studiilor efectuate de oamenii de știință, fructul conține de opt ori mai multă vitamina C decât o portocală, are de două ori mai multă putere antioxidantă decât majoritatea fructelor și a fost introdus în categoria superalimentelor care îmbunătățesc imunitatea. Consumul de amla este creditat cu capacitatea de a combate în mod eficient atât afecțiunile virale, cât și pe cele bacteriene. În același timp, fructul reduce impactul diferitelor probleme de sănătate care ajung să genereze în timp boli cronice grave, precum cancerul sau afecțiunile cardiovasculare.

Ameliorează congestia toracică

Amla ajută la îndepărtarea mucusului în exces din căile respiratorii și poate calma inflamațiile la acest nivel. Prin urmare, fructul este utilizat pentru a oferi ameliorare în cazuri de bronșită, tuse și alte afecțiuni respiratorii. Amla se poate administra sub formă de pulbere, amestecată în părți egale cu două lingurițe cu miere și se consumă de trei ori pe zi. Totodată, fructul aduce nenumărate beneficii digestiei. Natura sa alcalină curăță și întărește sistemul digestiv, previne constipația, combate hiperaciditatea stomacului și previne ulcerul gastric. Fructul se poate utiliza sub formă de pulbere, în cantitățile indicate de specialist. De asemenea, amla contribuie la gestionarea greutății corporale. Sucul de fruct accelerează metabolismul și reduce pofta de mâncare, ajutând organismul să absoarbă nutrienții, datorită conținutului ridicat de fibre.

Purifică natural sângele

Una dintre cele mai importante proprietăți ale amla, certificată de studiile internaționale, este capacitatea de a purifica în mod natural sângele. Administrat regulat sub formă de pulbere amestecată cu miere, fructul întărește vasele de sânge, crește hemoglobina, acționează ca un agent antioxidant și detoxifică eficient organismul. Totodată, consumul regulat de amla aduce corpului antioxidanții necesari combaterii stresului oxidativ și eliminării efectelor radicalilor liberi, ceea ce se traduce prin întârzierea îmbătrânirii și prevenirea bolilor asociate cu înaintarea în vârstă. În plus, cromul pe care îl conține fructul reglează nivelul zahărului din sânge, ceea ce face din amla o opțiune excelentă pentru diabetici.

Din pudră de amla amestecată cu miere și iaurt se poate face o mască cu efect hidratant și regenerator pentru ten

Rezolvă ulcerele bucale

Amla conține caroten, substanță responsabilă pentru îmbunătățirea vederii. Prin introducerea fructului în dieta zilnică, se ameliorează semnificativ sănătatea generală a ochilor și este combătută eficient tensiunea intraoculară. În același timp, consumul regulat de amla are efect antiinflamator, fructul fiind indicat în cazuri de dureri articulare sau de ulcere bucale. În acest ultim caz, se face gargară cu suc de amla, diluat într-o cantitate dublă de apă.