Main menu

header

848 8 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Adevărate minuni ale lumii naturale, albinele fără ac, care trăiesc în zonele tropicale și subtropicale ale lumii, produc în mod semnificativ mai puțină miere decât „rudele” lor europene, dar produsul lor este unul de top - conține cel mai sănătos zahăr și, în plus, este o adevărată farmacie naturală.

Raritate, aliment, medicament...

Considerată prin tradiție un aliment-medicament, mierea albinelor fără ac este deopotrivă o raritate și un deliciu. Un studiu de dată recentă, derulat în cadrul Universității din Queensland, Australia, a certificat faptul că albinele fără ac generează o miere care conține trehaloză sănătoasă, o adevărată raritate. Această substanță, care nu se găsește în alte tipuri de miere, este produsă în intestinul speciei de albine. „Ceea ce am constatat este că albinele fără ac au o capacitate unică de a transforma zaharoza în trehaloză. Spre deosebire de albinele europene, care își stochează mierea în fagure fabricat numai din ceară, albinele fără ac o depun în adâncituri mici, făcute dintr-un amestec de ceară și rășini de copac”, detaliază expertul Natasha Hungerford.

Agent contra rezistenței la antibiotice

848 8 2Potrivit unui studiu de anvergură, citat de hindawi.com, mierea albinelor fără ac este cunoscută pentru valoarea sa terapeutică și utilizările sale în alimentație. Potrivit indigenilor australieni, după ce a fost extrasă, aceasta este consumată împreună cu o băutură fierbinte, sau ca atare. Ca medicament, acest tip de miere este utilizat pentru a trata răceala, tusea și bolile respiratorii, cum ar fi bronșita. De asemenea, această miere este utilizată pe scară largă de medicii tradiționali maya ca remediu pentru febră crescută. Numeroase cercetări moderne au potențat aceste utilizări tradiționale. Astfel, s-a evidențiat faptul că mierea albinelor fără ac poate sta la baza unor terapii împotriva rezistenței la antibiotice, întrucât miraculosul produs natural acționează eficient ca agent antiinflamator și antibacterian, având proprietatea de a anihila bacterii și fungi.

Alternativă pentru vindecarea diabetului

Mierea albinelor fără ac conține mulți compuși bioactivi care o evidențiază ca alternativă pentru tratarea diabetului. Potrivit literaturii de specialitate, prezența unor compuși cum sunt quercetina, apigenina, luteolina, catehina, rutina și kaempferolul din acest tip de miere îmbunătățesc protecția celulelor pancreatice, în paralel reducând stresul oxidativ. Acest din urmă aspect are ca efect principal întârzierea îmbătrânirii. Totodată, mierea albinelor fără ac a stat la baza unui mare număr de cercetări care au evidențiat capacitatea acestui produs de a contribui la accelerarea vindecării unui spectru extins și divers de răni. Astfel, după cercetări derulate pe animale de laborator, s-a constatat faptul că terapia cu mierea albinelor fără ac poate fi utilizată pentru tratarea rănilor septice, a celor chirurgicale, a celor din peretele abdominal. De asemenea, edemul și inflamația care apar frecvent la toate tipurile de răni au fost reduse de această miere, care stimulează creșterea celulelor epiteliale.

Atenuează alergiile

Mierea este renumită de sute de ani pentru proprietatea de a combate osteoporoza, întrucât aduce organismului cantităţi diverse de lăptişor de matcă. Acest aspect este valabil pentru toate tipurile de miere, inclusiv cea produsă de albinele fără ac. De altfel, acest tip de miere are și efecte antiinflamatoare demonstrate, astfel încât poate reduce cu ușurință neplăcerile cauzate de alergiile sezoniere. Datorită cantităţii mici de polen care există în produs, se poate declanşa un răspuns al organismului, care produce anticorpi și astfel, în timp, consumul constant de miere de albine fără ac poate ameliora semnificativ și în mod natural, prin răspuns al organismului, simptomele alergice. Totodată, prin faptul că aduce organismului amintitul zahăr cu indice glicemic foarte mic, mierea albinelor fără ac intră în sânge direct şi poate oferi un plus de energie, fiind astfel recomandată în convalescențe, în cazuri de epuizare fizică și psihică, precum și în locul unor energizante mai agresive, cum sunt cafeaua sau ciocolata.

Poate reduce durerile din timpul menstruaţiei

Mierea albinelor fără ac este redutabilă pentru persoanele care au probleme cu somnul și calitatea odihnei. Având capacitatea de a elibera serotonină, acest produs remarcabil, deși este semnificativ mai costisitor decât sortimentele obișnuite, poate fi considerat un tratament care ține organismul la adăpost de unul dintre cele mai periculoase fenomene, care generează boli grave în lanț, cum este nivelul crescut al colesterolului, unul dintre „vinovații” pentru explozia afecțiunilor cardiovasculare la nivel mondial. Consumul zilnic al unei lingurițe cu miere de albine fără ac este o rețetă naturală și sigură pentru a ține colesterolul sub control. În același timp, produsul susține sănătatea celulelor hepatice, ajutând ficatul și sistemul digestiv să se mențină în bună stare de funcționare. Totodată, femeile sunt mari beneficiare ale consumului de miere de albine fără ac. Astfel, se stimulează producerea acidului gras Omega 6, care reglează toate procesele hormonale din organism şi poate reduce durerile din timpul menstruaţiei. Același produs este indicat și pentru mamele care alăptează, întrucât cele peste 200 de substanțe benefice din acest tip de miere trec la sugar, căruia îi asigură o dezvoltare armonioasă și îi fortifică sistemul imunitar.

„Mierea albinelor fără ac conține o gamă complexă de fitochimicale din nectar, făcând acest produs nu doar extrem de important pentru creșterea puietului și extinderea populației de coloniile de albine, ci și unul cu valoare pentru sănătatea umană“ Natasha Hungerford, Universitatea Queensland

Lecuieşte „sindromul de ochi uscaţi“

Varietatea de miere produsă de albinele fără ac poate fi considerată un excelent agent chimiopreventiv. Numeroase cercetări științifice au evidențiat faptul că, datorită activității sale antiinflamatorii, această miere previne progresia cancerului. Testele pe animale de laborator au arătat că mierea albinelor fără ac a redus semnificativ rata de incidență, eficacitatea de a se înmulți și dimensiunea tumorilor la exemplarele cu cancer mamar sau de colon. Mecanismele implicate în prevenirea cancerului de polifenolii din mierea albinelor fără ac includ inhibarea proli- ferării celulare, modularea căilor de semnalizare a cancerului și inducerea apoptozei celulelor tumorale. În același timp, un studiu extins a demonstrat că flora bacteriană din sacul conjunctival al pacienților cu cataractă a fost eradicată cu succes după administrarea continuă a unui tratament specific pe bază de miere sterilă. De asemenea, s-a pus în evidență în mod științific și faptul că tratamentul cu mierea albinelor fără ac a redus semnificativ formarea întregii unități care formează colonii în pleoape și conjunctive la pacienții cu sindrom de ochi uscați.