de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Broccoli și conopida continuă să surprindă lumea cercetătorilor, cu beneficii tot mai extinse pentru sănătate. Oamenii de știință coreeni au făcut o cercetare recentă, din care a reieșit că sulforafanul, un compus organic prezent în aceste două legume, ajută la prevenirea căderii părului și contribuie la creșterea sănătoasă a podoabei capilare.
Creștere a numărului de fire
Dincolo de avantajele semnificative ale prezenței cruciferelor în dietă, conopida și broccoli ar putea deveni esențiale în rutinele de înfrumusețare. Ingredientul sulforafan, pe care îl conțin, stă la baza unor viitoare tratamente împotriva alopeciei androgenice, care are ca etapă finală pierderea părului de pe toată suprafața scalpului. Descoperirea a fost făcută de o echipă de experți de la Departamentului de Biotehnologie al Universității Suwon, Coreea de Sud, care au demonstrat că acest compus a indus o creștere cu aproape 7% a numărului de fire de păr la participanții la teste cu alopecie androgenică.
Liniile parietale și bretonul, îmbunătățite vizibil
După ce anumite teste pe animale de laborator au pus în evidență faptul că sulforafanul a crescut expresia enzimei care descompune hormonul implicat în căderea părului, contribuind astfel la inhibarea fenomenului la modelul animal, specialiștii coreeni au trecut la testele pe subiecți umani, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 54 de ani, cu alopecie. La sfârșitul perioadei de 18 săptămâni de utilizare a produsului cu sulforafan creat de experții coreeni, s-a constatat că „liniile parietale și bretonul s-au îmbunătățit vizibil, iar numărul firelor de păr a crescut”. „Cercetarea sugerează cu tărie că sulforafanul poate fi un ingredient activ care ameliorează semnificativ simptomele căderii părului”, se menționează în studiul Universității Suwon.
Ghimbirul întărește rădăcina
Într-o lume care face din ce în ce mai des apel la formulele naturale pentru înfrumusețare, plantele care au efect de combatere a căderii părului au reintrat în prim-plan. De pildă, uleiul de ghimbir, preparat din o lingură cu condiment dat pe razătoare, amestecat cu 50 ml ulei de susan, întăreşte rădăcina părului şi activează circulaţia sângelui la nivelul scalpului. Cătina, prin conţinutul său bogat în acizi organici, proteine, betacaroten, minerale, vitamine, face minuni în ceea ce priveşte regenerarea părului. Folosit în mod regulat ca tratament de păr, uleiul de cătină curăță eficient scalpul de impurităţi şi sebum şi hrăneşte părul, de la rădăcină până la vârf.
Urzica, brusturele, ceaiul verde și ardeiul iute stau la baza unor formule naturiste de combatere a căderii părului
Mesteacănul regenerează scalpul
Sub formă de infuzie şi tinctură, mesteacănul este una dintre formulele naturiste certificate împotriva căderii părului, contribuind la sănătatea scalpului, pe care îl regenerează, stimulând creșterea firelor de păr. Tinctura de mesteacăn, care se poate cumpăra din farmaciile naturiste, se aplică direct pe scalp. La rândul său, rozmarinul întăreşte rădăcina părului şi stimulează creşterea acestuia, fiind folosit de secole pentru grăbirea creşterii podoabei capilare şi întârzierea apariţiei firelor albe, ca şi pentru capacitatea excelentă de stimulare a circulaţiei sângelui la nivelul scalpului. Se prepară o infuzie din 50 g frunze de rozmarin şi 500 ml apă, se lasă timp de jumătate de oră acoperită şi se clăteşte părul, după spălare.