Main menu

header

851 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Cu un gust apropiat de al castravetelui și cu numeroase beneficii pentru sănătate, aliorul este în același timp un condiment și un medicament. Proprietățile pentru care este utilizat de secole în bucătărie și în terapie naturistă au fost confirmate de numeroase studii științifice.

Ameliorează simptomele astmului bronșic

Bogat în minerale, antiinflamator de calibru și plin de vitamine, aliorul oferă terapiilor naturiste florile, tulpina, seminţele şi rădăcina. În foarte multe cazuri, planta este recomandată ca tonic nervos, împiedicând instalarea asteniei, a depresiei şi a altor afecţiuni la acest nivel. În același timp, potrivit unor studii derulate pe animale de laborator, uleiul din semințe de alior protejează împotriva deteriorării generate de radicalii liberi și scade markerii inflamației. Ca urmare, cercetările pe voluntari umani au pus în evidență capacitatea uleiului de alior, administrat sub formă de capsule timp de 18 luni, de a diminua manifestările artritei reumatoide. Alte experimente au relevat proprietatea plantei de a ameliora simptomele astmului bronșic, tratamentul cu această plantă dovedindu-se eficient inclusiv în cazul copiilor suferinzi de astm.

Spune nu depunerii calculilor renali

Aliorul este un inamic al acumulării grăsimii, iar ca urmare, planta, care poate fi adăugată în salate, este recomandată în curele de slăbire. De asemenea, aliorul îmbunătăţeşte funcţia rinichilor şi împiedică depunerea calculilor renali. În același timp, preparatele din alior favorizează transpiraţia şi ajută la reglarea temperaturii corporale. De altfel, planta are efecte notabile în tratarea afecțiunilor respiratorii, grație unor proprietăți expectorante de excepție, calmând și curățând căile respiratorii superioare inflamate. Planta poate fi utilizată în traheite, laringite sau sinuzite. Se poate administra alior sub formă de pulbere, obținută prin măcinarea plantei uscate şi a rădăcinii. Se administrează câte o linguriţă cu pulbere de alior în fiecare dimineaţă.

Frunzele zdrobite de alior, aplicate local, grăbesc vindecarea eczemelor, a rănilor sau a arsurilor