Main menu

header

851 6 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când aportul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. După câteva minute, celulele creierului încep să moară. În cazul accidentului vascular cerebral ischemic, vasul sangvin este înfundat cu un tromb (cheag de sânge), iar în cazul celui hemoragic, vasul se rupe. În accidentul cerebrovascular tranzitoriu, simptomele neurologice dispar rapid, iar circulația sângelui se restabilește singură, fără complicații ca paralizia sau pierderea vorbirii. Totuși, urmările sunt imprevizibile. Cum puteți preveni apariția unui AVC prin remedii naturiste, aflați de la doctorul Natalia Litvinova, specialist în fitoterapie.

„Hipertensiunea arterială, cel mai frecvent factor declanșator”

- Care sunt cauzele apariției unui AVC?

- Un accident vascular cerebral se poate produce oricând. O placă aterosclerotică se poate forma într-un timp îndelungat, iar brusc blochează vasul de sânge. Există riscul ca acesta să se rupă, dacă peretele este subțire sau apare un spasm la nivelul arterelor cerebrale. Acest lucru se produce pe fondul modificărilor presiunii atmosferice, stresului brusc sau malformațiilor congenitale ale vaselor și ale nervilor adiacenți. Factorii care provoacă un AVC sunt hipertensiunea arterială, ateroscleroza cerebrală, tulburările de ritm cardiac, diabetul zaharat, fumatul, consumul de alcool necontrolat, dependența de droguri și abuzul de substanțe toxice, supraponderabilitatea, stilul de viață sedentar. Simptomele presupun pierderea bruscă a vorbirii și a vederii cu cefalee severă înainte sau fără, pareza brațelor și picioarelor, leșinul, dezorientarea în timp și în spațiu. Complicațiile sunt paralizia și moartea.

„Se urmărește mai ales evitarea formării cheagurilor de sânge”

- Cum acționează remediile naturiste în prevenirea acestei boli?

- Tratamentul naturist, sub formă de ceaiuri, tincturi, tablete sau capsule, urmărește prevenirea cheagurilor de sânge, îmbunătățirea circulației sangvine, protecția și întărirea pereților vasculari, menținerea presiunii normale în vasele de sânge, prevenirea spasmelor prin reducerea stresului și acumularea de proteine anormale, cum ar fi amiloidul, care este renumit pentru cauzarea timpurie a bolii Alzheimer. Accidentul vascular cerebral este o urgență majoră, necesitând spitalizare imediată în secția neurologică și tratament adecvat (nu prin remedii naturale). În caz contrar, moartea rapidă va apărea ca urmare a unei hemoragii cerebrale masive. În accidentul vascular cerebral hemoragic, este necesară intervenția chirurgicală (izolarea vasului deteriorat, dacă este cauzat de un anevrism). Eliminarea edemului și efectuarea de terapie hemostatică (oprește hemoragia) sunt extrem de importante.

- Există un anumit remediu care poate preveni atât un AVC hemoragic, cât și un AVC ischemic?

- Prevenirea accidentului cerebral vascular hemoragic este posibilă și ar trebui să vizeze întărirea pereților vaselor de sânge și normalizarea presiunii. Ginkgo biloba normalizează funcțiile la nivel celular, proprietățile reologice ale sângelui și microcirculația, reduce permeabilitatea peretelui vascular. Acest remediu previne creșterea activității fibrinolitice a sângelui (aspectul este foarte important, deoarece uneori se produce efectul opus, acela al „sângelui prea lichid”). De asemenea, ginkgo biloba are efect antitrombotic prin stabilizarea membranelor trombocitelor și eritrocitelor, crește utilizarea oxigenului și glucozei, îmbunătățește metabolismul în organe și țesuturi. Remediul poate reduce și elimina plăcile aterosclerotice, contribuind la prevenirea accidentului vascular ischemic. Potrivit studiilor, în accidentul vascular cerebral ischemic, beneficiile extractului de ginkgo biloba se datorează unei combinații a trei mecanisme principale de acțiune: creșterea fluxului sangvin, efectele neuroprotectoare și efectele neuroreparatorii.

„Nattokinaza încetineşte formarea fibrinei”

851 6 2- Ce alt produs naturist poate ajuta?

- O altă substanță benefică este nattokinaza (nattokinase), un produs fermentat din fasole fiartă sau din soia fiartă. Nattokinaza aparține clasei de enzime cu activitate fibrinolitică (subtilisine). Aceasta inhibă formarea fibrinei (proteină din sânge produsă în timpul procesului de coagulare) și a fibrelor amiloide (sunt legate de dezvoltarea bolilor neurodegenerative). Nattokinaza are efecte cardioprotectoare și antiinflamatorii și poate fi utilizată ca agent trombolitic în tratamentul infarctului miocardic acut, insuficienței venoase cronice severe și accidentului vascular cerebral ischemic. Există mai multe indicații pentru această clasă de enzime: în chirurgia vasculară (tromboză venoasă acută și embolie pulmonară), în oftalmologie (tromboză retiniană), în cardiologie (tromboză de „ureche” atrială), precum și în neurologie. Ca urmare a administrării nattokinazei, scade semnificativ riscul formării cheagurilor de sânge, adică al declanșării accidentului vascular cerebral ischemic. Spre deosebire de medicamentele alopate (Strepto- kinaze, Alteplase), acest remediu nu poate declanșa o reacție alergică fatală.

Suplimentele nu sunt indicate celor care iau anticoagulante!

- Cum se administrează remediile?

- Administrarea remediilor naturiste pentru prevenirea AVC se poate întinde pe parcursul întregii vieți, în funcție de indicațiile medicului. Cea mai mare doză zilnică de ginkgo biloba este de 240 mg. Pentru prevenirea insuficienței circulatorii, se recomandă administrarea de ginkgo biloba de 80 mg, de trei ori pe zi, cel puțin opt săptămâni. Pentru prevenirea trombozei (inclusiv în zborurile cu avionul), doza de nattokinază recomandată este de 100 mg (2000 FU) o dată pe zi.

- Ce contraindicații au aceste suplimente alimentare?

- Suplimentul ginkgo biloba nu este indicat pacienților care iau în mod constant acid acetilsalicilic (aspirină) sau medicamente care reduc coagularea sângelui. Atunci când este utilizat cu medicamente antihipertensive, este posibilă potențarea efectului antihipertensiv. Ginkgo biloba este contraindicat în cazuri de hipocoagulare, infarct miocardic acut, ulcer peptic, gastrită erozivă, hipotensiune arterială, sarcină, perioadă de lactație, vârstă sub 18 ani, deficit de zaharază-izomaltază, intoleranță la fructoză, malabsorbție la glucoză-galactoză. Asociat cu nattokinaza, suplimentul ginkgo biloba este permis numai într-o doză mică (40 mg zilnic) și doar în cazul trombozei severe, strict sub supravegherea unui medic. Nu utilizați suplimentele în caz de alergie la orice substanță din compoziția acestora. Administrarea nattokinazei este interzisă în sindromul hemoragic, în tulburările de coagulare sau împreună cu medicamente anticoagulante.

„Remediile pentru prevenirea accidentului vascular cerebral se administrează numai la recomandarea medicului“

„Se recomandă gimnastică uşoară în fiecare zi“

- Preparatele din plante pot fi asociate cu tratamentul alopat?

- Nu se vor amesteca diferite medicamente și nu se vor înlocui cu altele. Tratamentul pentru prevenție (naturist sau alopat) este prescris doar de către un medic. În caz contrar, consecințele pot fi fatale.

- Cum ajută stilul de viață la preîntâmpinarea acestei afecțiuni?

- Pentru a preveni apariția unui AVC, evitați alimentele prăjite, afumate și grase, băuturile carbogazoase, produsele fast-food, consumul excesiv de dulciuri, sare și alcool. Consumați legume, fructe, oleaginoase, alimente boga- te în Omega 3 (somon, semințe de in), lactate cu un conținut redus de grăsime, carne slabă, cereale integrale. Mâncați moderat, pentru că excesul ponderal este un factor de risc în AVC. Se recomandă gimnastică ușoară în fiecare zi, înot, dans, mers pe jos, meditație. Cursurile de yoga sunt indicate doar dacă nu există anevrism sau alte malformații vasculare.