Main menu

header

854 7 2de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Chiar dacă este un fruct de mici dimensiuni, acerola este încărcată de nutrienți de primă importanță pentru menținerea unei bune stări de sănătate. De la vitamina C la pectină, acest rod originar din America de Sud are beneficii multiple în procesele metabolice.

Prescrisă în medicaţia pentru tulburări de comportament

Extraordinar de bogată în vitamina C, acerola, care conține de circa 50 de ori mai mult din acest antioxidant decât portocalele, asigură întregul necesar zilnic pentru un adult, cu doar trei fructe. Grație acestei proprietăți, acerola susține sistemul imunitar, previne infecțiile, menține producerea de colagen și favorizează transformarea depozitelor de grăsime în energie. De asemenea, potrivit unor studii recente, pulberea de acerola adăugată în diverse preparate, de la smoothie-uri la prăjituri și băuturi răcoritoare, are efect în combaterea depresiei și schimbărilor de dispoziție într-o manieră similară medicației prescrise pentru aceste tulburări.

Favorizează absorbția mineralelor în organism

Acerola este creditată cu proprietatea de a favoriza absorbția mineralelor în organism, grație aportului de acid malic, ceea ce ajută la funcționarea optimă a tuturor organelor. În același timp, fitonutrienții din acest fruct (carotenoide, fenoli) recomandă consumul de acerola pentru combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi, echilibrul nivelului de zahăr din sânge și protecția ficatului. De asemenea, prin prezența pectinei, acest mic rod are un puternic efect prebiotic, acționând în beneficiul florei intestinale și favorizând o digestie optimă.

Prin aportul mare de antocianine, acerola îmbunătățește funcționarea receptorilor de la nivelul creierului, în acest fel protejând în fața disfuncționalităților cognitive. În paralel, antioxidanții din acest fruct reduc inflamațiile la nivelul creierului și stresul oxidativ, care stă la baza deteriorării neuronilor. În acest fel, consumul de acerola este recomandat pentru prevenirea declinului memoriei, a afecțiunilor neurodegenerative ca boala Huntington, Alzheimer sau Parkinson. La rândul său, betacarotenul susține acuitatea vederii pe termen lung și previne îmbătrânirea prematură.

Consumul de acerola diminuează pierderea de apă la nivelul epidermei, ceea ce se traduce printr-o bună hidratare a pielii