Main menu

header

857 7 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Hreanul japonez, așa cum mai este cunoscut wasabi, este un condiment cu o lungă listă de beneficii pentru organism, unul dintre elementele nutriționale care au plasat, de-a lungul timpului, națiunea niponă printre cele mai longevive din lume.

Combate toxiinfecțiile alimentare

Aliat redutabil al sistemului circulator, wasabi a fost cândva atât de prețios, încât era consumat doar de membrii claselor conducătoare. Astăzi este omniprezent în cultura gastronomică a lumii și studiat intens, proprietățile sale certificate plasându-l în categoria superalimentelor. Wasabi conține calciu, fier, mangan, magneziu, zinc, fosfor și potasiu, toate necesare pentru o dietă echilibrată și este, de asemenea, bogat în vitamine, inclusiv A, B1, B2, B3, B6, C și acid folic. Ca urmare, condimentul este prezent la loc de cinste în Honzo Waymo, cel mai vechi dicționar botanic din Japonia, unde are numeroase mențiuni de utilizare, inclusiv ca antidot pentru otrăvire. Știința modernă a confirmat faptul că wasabi conține izotiocianat de alil, care inhibă creșterea Salmonella sp., E.coli, H. pylori și Staphylococcus aureus, bacteriile care provoacă toxiinfecții alimentare.

„Scut” pentru accidentele vasculare

Beneficiile pentru sănătate ale wasabi includ efectul antihipercolesterolemic. Condimentul a demonstrat, pe parcursul unor cercetări de laborator extinse, că ajută la menținerea sub control a nivelului colesterolului, iar unul dintre efectele principale este prevenirea accidentului vascular cerebral. În același timp, un studiu japonez condus de cercetătorul Hideki Ma- suda, de la Ogawa Group, a constatat că wasabi ajută la prevenirea formării cariilor dentare, interferând cu aderența la dinți a bacteriilor dependente de zahăr. De asemenea, condimentul are certe proprietăți antiîmbătrânire, grație unor serii de compuși care ajută organismul să scadă nivelul oxigenului reactiv.

Dezinfectează tractul respirator

Excelent pentru sistemul circulator, wasabi inhibă formarea cheagurilor de sânge, reducând astfel riscul de stop cardiac și accident vascular cerebral. Pe de altă parte, conținutul ridicat de potasiu din acest condiment este important pentru reglarea tensiunii arteriale și a fluxului sangvin. În plus, wasabi are un conținut scăzut de sodiu, ceea ce favorizează relaxarea vaselor de sânge. De asemenea, prezența wasabi în dietă poate decongestiona și dezinfecta tractul respirator, datorită capacității condimentului de a combate inflamațiile, simptomele răcelii și crizele de astm. De altfel, aceleași proprietăți antiinflamatoare fac din wasabi un remediu în cazuri de artrită. Practic, compușii antiinflamatori din condiment blochează neurotransmițătorul care declanșează durerea.

Tulpina şi frunzele de wasabi sunt încărcate cu substanţe care stimulează sistemul imunitar

Scade riscul de leucemie monoblastică

Rădăcina de wasabi poate preveni dezvoltarea cancerului în organism, arată rezultatele unor cercetări de dată recentă. Proprietatea antitumorală a condimentului este atribuită unui compus care induce moartea celulară în celulele canceroase de stomac, de sân și ale leucemiei monoblastice. În plus, wasabi este bogat în fibre, contribuind astfel la eliminarea toxinelor, la reglarea mișcărilor intestinale și la reducerea simptomelor de constipație. În același timp, condimentul promovează producția de bilă, stimulând funcționarea ficatului și a vezicii biliare.