Main menu

header

858 9 1de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Țintaura este o plantă cunoscută în special pentru proprietățile detoxificante, fiind utilizată din timpurile străvechi în scopuri medicinale. Se pare că această buruiană l-a vindecat chiar și pe celebrul erou grec Heracles, de săgeata otrăvită cara i-a țintit piciorul. În terapie, țintaura poate fi folosită sub formă de infuzie, pulbere, sirop, tinctură, decoct sau vin medicinal.

Reglează glicemia

Pe vremuri, ceaiurile din țintaură erau folosite pentru buna funcționare a ficatului, inclusiv pentru tratarea ficatului mărit, dar și pentru eliminarea viermilor intestinali. Efectele și întrebuințarea plantei se păstrează și astăzi și, în plus, i-au fost descoperite și alte proprietăți: febrifuge, depurative, astringente, antiinflamatoare, to- nic-amare, hipoglicemiante. Astfel, curele cu țintaură îmbunătățesc digestia leneșă, substanțele amare din compoziția plantei stimulează eliberarea secrețiilor biliare și tratează balonarea. De asemenea, consumul regulat reglează glicemia, fiind un remediu excelent pentru persoanele diagnosticate cu diabet. Se recomandă infuzia preparată dintr-o lingură cu flori și frunze de țintaură, adaugată în 300 ml apă clocotită. Se strecoară și se bea la temperatura camerei, timp de o lună.

Combate durerile de sciatică

Preparatele naturiste din țintaură ajută la creșterea apetitul alimentar, măresc senzația de foame, fiind, astfel, extrem de eficiente în tratarea anorexiei. Vinul medicinal este recunoscut pentru efectele extraordinare asupra digestiei și al apetitului. Puneți 100 g plantă într-un litru de vin alb sec. Amestecul se agită bine și se ţine la macerat o săptămână. După care se strecoară și se consumă câte un pahar înainte de masă, timp de 10-12 zile. Se poate relua cura după o lună de pauză. În uz extern, țintaura se folosește în combaterea durerilor de sciatică. Se prepară un decoct din 5 g pulbere de plantă, adăugate la 100 ml apă. Se fierbe compoziția cinci-zece minute, se acoperă și se lasă la răcit 30 de minute. După ce s-a strecurat, se aplică prin compresare pe zonele dureroase.