Main menu

header

858 9 2de Roxana Istudor şi Anca Flondor

Arbust de deșert cu spectaculoase flori galbene, chaparral este și un binecunoscut tămăduitor. Folosit de secole ca medicament, acest reprezentant al farmaciei naturii are un renume bine con- solidat pe direcția combaterii unui număr semnificativ de afecțiuni, în condiții de administrare supravegheată medical.

Poate stopa avansul tumorilor

În tradiția populațiilor din Mexic și America de Nord, chaparral apare ca un tratament naturist pentru numeroase probleme de sănătate, de la artrită la tuberculoză și de la afecțiunile pielii la răceală. Disponibilă în magazinele cu profil naturist sub formă de suplimente, ulei esențial sau ceai, această plantă mai are încă multe secrete terapeutice de dezvăluit. Pe de altă parte, studiile de specialitate au evidențiat prezența în chaparral a unor compuși puternici, care au capacitatea de a combate evoluția cancerului, notează healthline.com. Testele derulate pe animale de laborator au adus în lumină că administrarea unui derivat din această plantă a diminuat considerabil avansul tumorilor. În același timp, planta este menționată în literatura de specialitate ca un aliat împotriva îmbătrânirii premature.

Inhibă deteriorarea celulară

Ca antioxidant, chaparral se remarcă în cazuri de sciatică, artrită, migrene persistente sau boli neurodegenerative, întrucât are proprietăți antiinflamatoare. Potrivit rezultatelor experimentelor pe animale de laborator, planta conține un antioxidant care inhibă deteriorarea celulară generată de radicalii liberi. Totodată, mai multe studii au evidențiat capacitatea plantei de a preveni replicarea papilomavirusului uman (HPV), a virusului imunodeficienței umane (HIV) și a virusului herpes simplex (HSV), grație prezenței lignanilor. De asemenea, chaparral, sub formă de extract, este considerat un aliat pentru scăderea în greutate, detoxificarea sângelui, susținerea imunității și accelerarea vindecării rănilor superficiale.

Se recomandă administrarea plantei sub supraveghere de specialitate, întrucât chaparral are un anumit potențial toxic și nu trebuie depășite anumite doze