Main menu

header

859 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Cercetările moderne asupra proprietăților terapeutice ale uneia dintre cele mai răspândite, mai versatile și mai apreciate legume arată în dreptul conopidei o lungă listă de substanțe benefice, care au dus acest dar al naturii direct pe lista superalimentelor și implicit în prim-planul dietei oricui dorește un stil de viață sănătos.

Îmbunătățește memoria, atenția, concentrarea

Numeroase opinii științifice avizate au plasat conopida între primele 25 de alimente benefice pentru sănătate, cercetările confirmând cu date concrete nenumăratele avantaje pe care le generează con- sumul acestei legume. Astfel, o cană cu conopidă crudă conține doar 25 de calorii și 5 grame de carbohidrați, oferind în același timp 77% din necesarul zilnic de vitamina C și 20% din necesarul zilnic de vitamina K. În plus, conopida este o sursă bună de calciu, magneziu, fosfor și potasiu. Ca urmare, consumul acestei legume îmbunătățește capacitatea cognitivă - memoria, atenția, concentarea - întrucât aduce organismului colină, un element esențial pentru procesul de învățare. De asemenea, conopida ajută la menținerea structurii membranei neuronilor și la transmiterea impulsurilor nervoase. În plus, prin aportul de vitamina C, betacaroten, kempferol, quercetină, rutabion, acid cinamic - antioxidanți redutabili - conopida contribuie la protecția organismului împotriva radicalilor liberi, încetinește îmbătrânirea, previne deteriorarea țesuturilor și organelor.

Accelerează procesul de digestie

Fiind bogată în fibre și apă, conopida ajută la ameliorarea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos, susținând procesul de digestie. Pe de altă parte, fibrele din această legumă contribuie la îmbunătățirea sensibilității la insulină, favorizează pierderea kilogramelor în plus, prelungind sațietatea, și scad nivelul colesterolului „rău”. Unul dintre beneficiile acestei din urmă acțiuni este menținerea sănătății cardiovasculare, conopida reprezen- tând una dintre cele mai indicate opțiuni pentru scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, consumul acestei legume este creditat de nutriționiști cu proprietatea de a susține sistemul imunitar și de a reduce inflamațiile din corp. Ca urmare, conopida este o alegere excelentă împotriva bolilor cronice, cum sunt diabetul sau cancerul. Potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, această legumă previne mutațiile celulare și reduce stresul oxidativ generat de radicalii liberi. Consumul de conopidă s-a dovedit indicat în cazuri de cancer pulmonar, stomacal, de colon și rectal. Pe de altă parte, această legumă are proprietatea de a diminua suferințele provocate de artrită.

Vitamina K din conopidă susține sănătatea oaselor, prin îmbunătățirea absorbției calciului

Piure de conopidă cu usturoi

Ingrediente: 300 g conopidă, 150 g cremă de brânză, 1 lingură cu maioneză, 2 căţei de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: se fierb bucheţelele de conopidă în apă cu sare, fără să se moaie prea mult, apoi se pun la scurs și se lasă să se răcească. Se mixează toate ingredientele cu un blender și se pune preparatul la rece cel puțin o oră înainte de servire.