Main menu

header

860 9 2de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Originară din zona mediteraneană, anghinarea este un aliment-medicament, utilizat ca atare încă de pe vremea vechilor greci și romani. Planta a străbătut alături de oameni toate epocile și este prețuită astăzi în toată lumea, grație unui cumul de proprietăți terapeutice care o evidențiază.

Micşorează nivelul lipidelor din organism

Frunzele de anghinare au proprietăţi hepatoprotectoare dovedite, stimulând funcţia hepatică şi acţionând pozitiv asupra debitului de bilă secretată de organism, aceste acțiuni benefice fiind folosite pentru tratarea mai multor afecţiuni hepatice. Astfel, extractul de anghinare susţine secreţia biliară, cunoscută sub numele de acţiune coleretică, favorizând eliminarea sucurilor biliare în duoden, datorită faptului că planta conţine cynaropicrin şi cinarin, substanţe amare cu rol antioxidant, care stimulează secreţia bilei. De regulă, remediile pe bază de plantă se recomandă de specialiști în tratamentul disfuncţiilor hepatobiliare, cirozelor hepatice, hepatitelor cronice şi subacute, insuficienței biliare sau inflamaţiilor căilor biliare. Studii recente au confirmat faptul că tratamentul cu anghinare ajută la regenerarea ţesutului hepatic, menţinând structura celulelor hepatice în fața radicalilor liberi. De asemenea, steatoza hepatică - boala ficatului gras - este uşor de tratat cu ajutorul extractului de frunze de anghinare. Serii de cercetări riguroase au pus în evidență capacitatea plantei de a crește fluxul venei hepatice, precum și de a elimina compuşii toxici din ficat, datorită conţinutului mare de fibre și vitamine. Totodată, potrivit literaturii de specialitate, remediile pe bază de anghinare acţionează pentru scăderea nivelului lipidelor din organism.

Susține sănătatea cardiovasculară şi luptă cu ateroscleroza

Un alt avantaj al consumului de anghinare este menținerea sub control a nivelului colesterolului, cu urmări benefice asupra aterosclerozei și în general a sănătății cardiovasculare. Un studiu publicat de „Research Gate”, derulat pe voluntari cu hipercolesterolemie, a pus în evidență faptul că extractul din frunze de anghinare, utilizat zilnic timp de şase săptămâni, a generat o diminuare cu aproape 20% a nivelului de colesterol total, respectiv cu 22,9% a colesterolului „rău” (LDL). Specialiştii susţin că motivul pentru care au fost obţinute aceste rezultate constă în prezenţa luteolinei, un flavonoid existent în frunzele de anghinare, care are rol antioxidant. La recomandarea și în dozele prescrise de specialist, există la dispoziția celor care suferă de această afecțiune capsulele pe bază de anghinare, care conţin extract de frunze uscate. Pe de altă parte, un studiu realizat de specialiștii de la Şcoala de Medicină din Iran a evidenţiat faptul că extractul din frunze de anghinare are proprietatea de a scădea tensiunea arterială.

Oferă suport în curele de slăbire

Plină de nutrienţi importanţi pentru organism, anghinarea gătită la aburi își păstrează toate proprietățile și se poate consuma în totalitate. De asemenea, după consultarea unui specialist și la recomandarea acestuia, se poate prepara o infuzie de anghinare, astfel: la o cană cu apă fierbinte se adaugă o linguriţă cu frunze uscate de plantă. Se lasă la infuzat conform indicațiilor, apoi se poate consuma, de regulă în două reprize zilnic. În același timp, preparatele naturiste pe bază de anghinare și-au demonstrat eficacitatea în cazuri de infecții intestinale, grețuri, balonare, disconfort abdominal sau lipsa poftei de mâncare. În plus, datorită conţinutului mare de fibre, consumul de anghi- nare contribuie la tratarea constipaţiei, ajută la îmbunătăţirea tranzitului intestinal şi oferă suport în curele de slăbire. Potrivit cercetărilor, cele 9,1 grame de fibre pe care le conţine o anghinare medie reprezintă aproximativ 25% din doza zilnică recomandată.

Reglează cantitatea de zahăr din sânge

Diuretic redutabil, anghinarea are efecte benefice asupra detoxificării organismului, combaterii acumulării de lichide și unor afecțiuni care au la bază inflamațiile. Un studiu publicat de „Science Direct” menţionează faptul că planta consumată fiartă reglează nivelul glucozei şi implicit al insulinei, la 30 de minute după masă. În plus, consumul de plantă poate ajuta la încetinirea activităţii alfa-glucozidazei, o enzimă care descompune amidonul în glucoză. Anghinarea se poate administra sub formă de tinctură, preparată dintr-un kilogram de frunze uscate peste care se adaugă un litru de alcool. Se lăsă la macerat 15 zile, se strecoară şi se consumă una-patru linguri cu tinctură, dizolvate într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi. Totodată, anghinarea este renumită pentru refacerea depozitelor de energie ale organismului, căruia planta îi aduce un tezaur de vitamine și minerale, care previn și combat anemia. Anghinarea se poate administra sub formă de decoct, care se obţine din 40 g frunze uscate de plantă, peste care se pune un litru de apă clocotită. După infuzare, se pot bea câte trei căni pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale.

Anihilează radicalii liberi

Antioxidanții din anghinare au numeroase efecte benefice asupra organismului, în principal pe direcția prevenirii unui mare număr de afecțiuni grave. Pe de o parte, acționează pentru contracararea acțiunii radicalilor liberi, inclusiv speciile derivate din oxigen, care se consideră a fi implicate în multiple patologii, substanțe pe care consumul de anghinare le anihilează cu succes. Pe de altă parte, planta este un excelent aliat în combaterea stresului oxidativ, care contribuie la procesele de îmbătrânire, iar mutațiile determinate în molecula de ADN pot influența carcinogeneza și multe alte afecțiuni. Ca urmare, consumul regulat de anghinare previne instalarea cancerului sau a afecțiunilor neurodegenerative. În paralel, anghinarea este o opțiune potrivită pentru susținerea sistemului osos, pe care îl fortifică prin intermediul mineralelor pe care le conține. Planta se poate administra sub formă de picături sau drajeuri.

Prin intermediul vitaminelor și mineralelor pe care le conține, anghinarea fortifică sistemul imunitar al organismului

Anghinare „alla romana“

860 9 3Ingrediente: 10-12 bucăți de anghinare, 150 ml ulei de măsline extravirgin, 450 ml apă, 2 căței de usturoi, 4 crenguțe de mentă (plus mentă proaspătă tocată, pentru presărat la final), sare și piper după gust, zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare: bucățile de anghinare curățate se pun în apă rece cu zeamă de lămâie, ca să nu se oxideze, apoi se sărează și se așază într-o cratiță, înghesuindu-le unele lângă celelalte. Se adaugă usturoiul zdrobit (sau tăiat felii subțiri), crenguțele de mentă, apoi se acoperă vasul cu capacul și se pune pe foc iute. Se lasă să se gătească până când apa se evaporă complet, se încearcă anghinarea cu o furculiță și, dacă nu este gata, se mai adaugă puțină apă și se înăbușă sub capac alte câteva minute. Bucățile de anghinare se lasă să se răcească bine în cratiță, apoi se transferă pe un platou. Preparatul se servește rece, stropit cu uleiul din cratiță și presărat cu mentă proaspătă.