Main menu

header

862 8 2de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Binecunoscut condiment cu puteri tămăditoare, pătrunjelul franțuzesc vine din negura vremurilor pentru a da gust unui mare număr de feluri culinare și, în același timp, pentru a susține sănătatea și a trata numeroase afecțiuni.

Susține absorbția vitaminei C

Folosit din timpuri imemoriale, pătrunjelul franțuzesc a confirmat o largă paletă de beneficii pentru sănătate, în cadrul unor serii de cercetări științifice. Componentele active ale plantei au în frunte un ulei volatil cu calități remarcabile și bioflavonoide, care susțin absorbția vitaminei C, un antioxidant foarte util sistemului imunitar. Una dintre formulele cele mai uzitate este prepararea unui tonic, din o jumătate de linguriță cu pătrunjel franțuzesc și aceeași cantitate de trifoi roșu, care se lasă la infuzat într-o cană cu apă clocotită, timp de zece minte. Se strecoară și se consumă două reprize pe zi, pentru întărirea imunității. Aproximativ 100 de grame de pătrunjel franțuzesc uscat oferă o cantitate semnificativă de fibre alimentare, ceea ce se traduce prin menținerea sănătoasă a sistemului digestiv. Fibrele sunt vitale pentru mișcarea intestinală normală, precum și pentru o bună detoxificare naturală. De altfel, pe aceeași direcție a eliminării deșeurilor din organism, pătrunjelul franțuzesc se remarcă și prin acțiunea diuretică, fiind de folos împotriva retenției de apă în exces. De asemenea, acest condiment susține funcționarea rinichilor.

Ușurează congestia toracică

Pătrunjelul franțuzesc este creditat de oamenii de știință cu proprietatea de a acționa benefic asupra căilor respiratorii afectate de răceală. Astfel, planta are efect expectorant, susține diluarea mucusului și stimulează expulzarea acestuia. Util în tratarea tusei productive sau umede, pătrunjelul franțuzesc ușurează congestia toracică și accelerează vindecarea. În același timp, antioxdanții și mineralele din pătrunjelul franțuzesc sunt tot atâția aliați în eliminarea radicalilor liberi, prevenirea unui mare număr de boli cronice, combaterea stresului oxidativ și încetinirea îmbătrânirii.

Vă scapă de crampele menstruale

Disconfortul generat de perioada menstruației, care include și atât de neplăcutele crampe, poate fi combătut cu succes cu ajutorul pătrunjelului franțuzesc, plantă care, consumată în stare crudă, poate diminua această suferință. În plus, potrivit literaturii de specialitate, pătrunjelul franțuzesc este benefic pentru buna funcționare a inimii și previne apariția unor probleme legate de fluxul sangvin, cum sunt venele varicoase, hemoragiile sau tensiunea arterială crescută. În același timp, prin intermediul amintitelor fibre, pătrunjelul franțuzesc scade nivelul colesterolului și, concomitent, asigură curățarea și împrospătarea sângelui.

În primul trimestru de sarcină, consumul de pătrunjel franțuzesc în stare crudă reduce grețurile matinale

Eficient împotriva crizelor de gută

Ca antiinflamator cu efecte dovedite, pătrunjelul franțuzesc este foarte util în problemele articulațiilor sau împotriva crizelor de gută. Planta acționează deopotrivă intern, prin consumul infuziei preparate din două lingu- rițe cu pătrunjel franțuzesc uscat într-o cană cu apă fierbinte, și extern, prin aplicarea de cataplasme cu plantă zdrobită pe locurile afectate. O altă direcție de acțiune a acestui condiment este vederea, pătrunjelul franțuzesc având capacitatea de a combate efectele negative ale expunerii prelungite la lumina dispozitivelor electronice și de a menține sănătatea ochilor pe termen lung.