Main menu

header

865 6 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Vitiligo este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni asociate cu depigmentarea pielii. Boala afectează până la 2% din populația globului, indiferent de vârstă, gen, rasă sau etnie. Zonele depigmentate au margini neregulate și, de obicei, acestea nu cauzează disconfort. Uneori, doar marginile se pot inflama, provocând o uşoară mâncărime. Cum pot fi ajutate persoanele care suferă de vitiligo prin remedii naturiste, aflați de la Teodora Necula, fitoterapeut, tehnician nutriționist și consilier hormonal în cadrul Clinicii AKT Medical Sport.

„Afecțiunea presupune distrugerea melanocitelor”

- Ce este vitiligo?

- Vitiligo reprezintă o afecțiune a pielii și a mucoaselor și se caracterizează prin prezența unor pete depigmentate, care se află în contrast cu pielea de culoare normală din jur. Boala este cauzată de distrugerea totală sau parțială a celulelor care produc pigmentul pielii (melanocite). Astfel, aceste celule nu mai sunt recunoscute de sistemul imun ca aparținând organismului, motiv pentru care vitiligo este o boală autoimună.

- De câte tipuri poate fi această afecțiune?

- Există două tipuri cunoscute de vitiligo: nonsegmental și segmental. Vitiligo nonsegmental este cel mai răspândit, acoperind aproape 90% din cazuri. Se caracterizează prin pete simetrice, care se dezvoltă mai lent. De regulă, petele apar pe față, gât, mâini, brațe, palme, în zona ochilor, coate, pe genunchi, picioare, nas, zona axilei, zona genitală și rectală. Există mai multe subcategorii de vitiligo nonsegmental: generalizat (fără zone sau dimensiuni specifice ale petelor, fiind cel mai des întâlnit), acrofacial (în zona degetelor de la mâini și picioare), al mucoasei (în jurul membranelor mucoase și buzelor), universal (cuprinde aproape tot corpul, dar este întâlnit foarte rar), focal (se manifestă prin câteva pete rare și apare cel mai des la copii). Vitiligo segmental se extinde mai rapid. Petele sunt asimetrice și apar mai des la copii și tineri. Forma de vitiligo segmental afectează, de obicei, o singură zonă de piele. Spre deosebire de vitiligo nonsegmental, vitiligo segmental răspunde mai bine la tratamentele topice.

„Unii pacienți se confruntă cu pierderea pe scară largă a culorii pielii”

865 6 2- Cum se manifestă vitiligo?

- Vitiligo începe cu puține pete albe mici, care se pot răspândi treptat pe corp în decurs de câteva luni. Uneori, petele mai mari continuă să se lărgească și să se răspândească, dar de obicei rămân în același loc ani întregi. Locația petelor mai mici se schimbă în timp, pe măsură ce anumite zone ale pielii își pierd și își recapătă pigmenții. Vitiligo variază în ceea ce privește cantitatea de piele afectată, unii pacienți având puține zone depigmentate, iar alții confruntându-se cu pierderea pe scară largă a culorii pielii. Diagnosticul se pune de cele mai multe ori clinic, dar se poate recurge și la biopsia cutanată.

- Ce opțiuni de tratament există?

- Există multe opțiuni de tratament disponibile pentru această boală, inclusiv creme, medicamente orale, grefare de piele, tratament cu ultraviolete. Acestea depind în totalitate de starea și de răspunsul celulelor pielii. Persoanele cu vitiligo pot prezenta un risc crescut de a dezvolta distres social sau psihologic, arsuri solare, probleme cu ochii, pierderea auzului.

„Turmericul ajută la îndepărtarea petelor albe”

865 6 3- Ce remedii naturiste sunt recomandate în tratarea vitiligo?

- Turmericul este un ingredient care ajută la îndepărtarea petelor albe de la nivelul pielii. Un amestec din turmeric și ulei din boabe de muștar poate fi extrem de important în tratarea acestei probleme de sănătate. Amestecați cinci lingurițe cu turmeric cu 250 ml ulei din boabe de muștar. Aplicați amestecul pe zonele cu probleme. Folosiți acest remediu de două ori pe zi, timp de un an. O altă variantă ar fi să preparați o pastă din turmeric și frunze de neem pisate. Proprietățile antiseptice ale acestui amestec sunt extrem de importante în tratarea bolii. De asemenea, puteți amesteca frunze de neem pisate cu zer, până când obțineți o pastă. Aplicați preparatul pe zonele cu probleme. Lăsați amestecul să se usuce. Clătiți și repetați zilnic procedura, timp de câteva săptămâni. O altă posibilitate este să puneți ulei de neem pe zona afectată, după ce îl diluați în prealabil cu apă. De asemenea, puteți amesteca într-o lingură cu ulei de cocos câteva picături de ulei de neem, după care aplicați preparatul pe zonele cu probleme. Neemul este excelent în tratarea afecțiunilor cutanate, fiind indicat și în repigmentarea pielii. Atunci când este administrat intern, sub formă de pulbere sau capsule, acesta ajută la purificarea sângelui și îmbunătățește imunitatea. Un alt remediu recomandat în tratarea vitiligo este argila roșie, care are un nivel crescut de cupru. Aceasta poate să refacă pigmentul și să vă scape de petele albe. Este indicat să realizați un amestec din părți egale de argilă roșie și suc din ghimbir. Aplicați pasta obținută pe zona afectată și lăsați-o să se usuce, după care clătiți. Repetați procedura zilnic, timp de câteva luni.

„Extractul din muguri de platan are proprietăți antiinflamatoare”

- Ce preparate gemoterapice pot folosi persoanele cu această afecțiune?

- Sunt recomandate preparatele gemoterapice cu acțiune la nivelul pielii. Extractul din muguri de platan este unul dintre cele mai folosite remedii gemoterapice în acest sens, datorită efectului antiinflamator cutanat și de drenor al pielii. Acesta mai poate fi folosit în diferite tipuri de urticarie, acnee, psoriazis, eczeme, dermatite. Unul dintre preparatele gemoterapice asociază mugurii de platan cu cei de nuc și seva de mesteacăn. Remediul este benefic în dermatoze și în petele apărute pe piele.

- Ce regim alimentar ar trebui să urmeze bolnavii de vitiligo?

- Pentru a contracara debutul vitiligo, este important să mâncați natural, eliminând cât mai multe substanțe chimice din dieta dumneavoastră. Pepenele, mango, ananasul, strugurii și năutul par să contracareze proliferarea bolii. De asemenea, ceaiul verde și uleiul de măsline au efecte benefice asupra pielii, datorită puterii lor antioxidante. Dieta vegetariană este cea care aduce cele mai mari beneficii. Recomand evitarea produselor lactate de vacă, a cafelei, cărnii de porc, zahărului alb, orezului alb, produselor de patiserie și băuturilor răcoritoare.

„Bolnavii de vitiligo se pot confrunta cu o albire prematură a părului de pe scalp, a genelor, a bărbii și a sprâncenelor“

„Luaţi suplimente pe bază de vitamina D3“

- Ce vitamine și minerale sub formă de suplimente alimentare pot ajuta?

- Zincul susține sistemul imunitar, luptă împotriva cancerului, combate diabetul (o afecțiune autoimună asociată în mod obișnuit cu vitiligo). Betacarotenul contribuie la menținerea sănătății generale a pielii, iar vitamina B12 este foarte importantă pentru cei cu vitiligo, deoarece poate ajuta la prevenirea depresiei, un efect secundar comun al celor care se confruntă cu această boală. Aloe vera susține răspunsul sănătos al sistemului imunitar și conține vitaminele antioxidante esențiale (inclusiv vitaminele A, C, B12 și acidul folic), care sunt necesare pentru combaterea vitiligo. Multe persoane cu vitiligo sunt sensibile la soare, iar unele tratamente convenționale pot provoca o sensibilitate în acest sens. Din acest motiv, administrarea unor suplimente pe bază de vitamina D3 este obligatorie.