Main menu

header

867 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Cunoscut de mii de ani pentru efectele curative remarcabile, dafinul se adresează unui mare număr de afecțiuni, vindecă, echilibrează, susține procesele organismului și, în plus, conferă o aromă deosebită preparatelor culinare.

Favorizează secreţia sucurilor gastrice

Vechii greci considerau dafinul o plantă purificatoare, plină de o simbolistică aparte, demnă de a încununa frunțile marilor învingători. În cultura romană, frunzele parfumate ale dafinului erau utilizate în ritualurile religioase. Mai târziu, în Evul Mediu, planta a fost în prim-planul luptei cu ciuma și holera, fiind până azi considerată un remediu în afecțiunile stomacului. Pline de uleiuri eterice, taninuri, rezine și principii amare, frunzele dafinului accelerează digestia lentă, împiedică formarea gazelor intestinale, favorizează secreţia sucurilor gastrice și calmează durerile abdominale, grație acțiunii antispastice.

Previne formarea calculilor renali

Ca antiinflamatoare și expectorante de calibru, frunzele dafinului favorizează expectoraţia secreţiilor bronşice. Curele cu dafin sunt eficiente în cazuri de răguşeală, laringită, răceli, astm. Specialiștii recomandă aromoterapia cu uleiuri esenţiale din dafin şi ceaiurile. Infuzia de dafin poate fi preparată în casă, prin amestecarea a trei-patru frunze uscate de plantă cu 250 ml apă clocotită. Preparatul se acoperă şi se lasă la infuzat pentru zece minute. Se strecoară şi se consumă când ajunge la temperatura camerei. În același timp, studii riguroase au evidențiat faptul că frunzele de dafin au proprietatea de a reduce cantitatea de uree din corp, prevenind astfel formarea calculilor renali.

Leac pentru afecțiunile gingivale

Frunzele de dafin au proprietăţi antioxidante și analgezice, ceea ce le recomandă împotriva mai multor afecțiuni externe. Astfel, infuziile de plantă au efect antiseptic, antibacterian şi ajută la calmarea durerilor dentare, tratând, în paralel, afecţiunile gingiilor. Gargara cu infuzie de dafin se poate face de trei ori pe zi. De asemenea, unguentele cu dafin accelerează vindecarea rănilor și ameliorează simptomele spasmelor musculare. Totodată, masajul cu ulei din dafin atenuează durerile artritei. Uleiul medicinal poate fi obţinut prin amestecarea a 500 ml ulei de măsline cu 100 g frunze de plantă. Preparatul se pune pe baie de aburi pentru aproximativ 60 de minute, se lasă la răcit peste noapte, se strecoară şi se depozitează în recipiente speciale.

Pont. Curele cu dafin ajută la relaxare şi calmează stările nervoase induse de surmenaj

Supă de anghinare cu dafin

867 9 2Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 2 căni cu miez de anghinare, gătit sau decongelat, 2 cepe mari, tocate, 1 căţel de usturoi, tocat, 3 căni cu supă de legume, 1 frunză de dafin, 1 și 1/2 cană cu lapte, 1 linguriţă cu suc de lămâie, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se încălzeşte uleiul într-o oală, se pun anghinarea şi ceapa şi se gătesc la foc mic, până când legumele sunt moi. Se adaugă usturoiul şi se mai lasă un minut, apoi se toarnă supa și se introduce frunza de dafin. Se menține pe flacără redusă timp de 30 de minute, se dă deoparte și se scoate frunza de dafin. Se bate cu mixerul jumătate din cantitatea de supă până se obţine un piuré, care se pune înapoi în oală. Se dă la foc mic, se tornă laptele, sucul de lămâie, se presară sarea şi piperul. Se aduce preparatul la punctul de fierbere și se dă la o parte de pe foc înainte de a clocoti. Supa se poate servi caldă sau rece.