Main menu

header

868 9 2de Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Bătrânișul, care se mai numește coada-vacii, coada-vulpii sau crenguliță, este o plantă foarte utilizată, încă de acum peste 100 de ani, datorită numeroaselor proprietăți terapeutice. Conține acizi organici, proteine, lipide, produse rășinoase și săruri minerale, utile în combaterea anumitor afecțiuni. Pentru uz medicinal se recoltează planta întreagă, înainte de înflorire și se consumă sub formă de infuzie, extract fluid sau cataplasmă.

Oprește hemoragiile interne

Substanţele active importante din compoziția plantei sunt o grupă de uleiuri esenţiale cu miros de chimen, tanin, rășini. Preparatele obţinute din bătrâniș au efecte diuretice, ceea ce înseamnă că este un bun adjuvant în eliminarea acidului uric. Ceaiurile de bătrâniș sunt adevărate pansamente intestinale, contribuind, în caz de hemoragii, la refacerea tractului gastrointestinal, oprind, astfel, sângerarea. În aceste cazuri, se recomandă consumul a 3-4 căni cu ceai pe zi, între mese, de preferat, care se prepară așa: se indică o concentrație mai ridicată, așa că, la 250 ml apă adăugați o linguriță și jumătate cu bătrâniș. Lăsați să dea de două ori în clocot, apoi opriți focul. După ce s-a răcit puțin, puteți să îl beți. Pentru că are gustul ușor amărui, puteți folosi o linguriță cu miere. Faceți acest tratament cel puțin șapte zile, și puteți repeta, după alte șapte de pauză. De asemenea, consumul regulat al plantei combate paraziţii intestinali și reduce inflamaţiile care apar în sistemul urinar, ajută în cazuri de reumatism sau de gută. Pentru cei care suferă de reumatism, pot folosi ceaiul și pentru spălături externe. Preparați o soluție mai concentrată. De exemplu, la o jumătate de litru de apă, puneți aproximativ 40 g bătrâniș. Lăsați apa să dea într-un clocot, acoperiți vasul și, după ce s-a răcit complet, cu ajutorul unor pansamente sterile, aplicați ceaiul pe zonele cu probleme, prin compresare. Indicat ar fi să faceți acest procedeu seara, după igiena de rutină, timp de 10-15 zile.

Soluţie în caz de artroză

În unele cazuri, bătrânișul se folosește și ca ulei esențial și este extrem de util în tratarea anumitor afecțiuni. Vorbim despre cistite, degenerarea lipoidică a rinichilor, diaree, dizenterie, artroză, dureri articulare, dar notabilă rămâne contribuţia sa în procesul de dezvoltare și de întărire a leucocitelor. În jumătate de litru de ulei de măsline, de sâmburi de struguri sau de susan, se pun 10 linguri cu flori de bătrâniș, bine uscate şi mărunţite. Se lasă la macerat la soare, de preferat, vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se toarnă într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în locuri întunecoase şi reci și se folosește la nevoie. Uleiul esențial obținut se aplică, de trei ori pe zi, pe locul cu probleme, până la vindecare.

Potrivit specialiștilor, uleiurile esenţiale obţinute din bătrâniș au un rol deosebit în afecţiuni ale sângelui, determinând dezvoltarea globulelor albe

Estompează petele şi pistruii

Cataplasma din frunze de bătrâniș ajută la eliminarea petelor inestetice de pe față și a pistruilor. Luați trei-patru frunze, spălați-le bine și, după ce s-au uscat, striviți-le puțin, ca să devină suculente. Aplicați-le apoi pe fața curată și lăsați-le să acționeze 10-15 minute. După această perioadă lăsați tenul liber, fără creme sau alte cosmetice. Repetați procedura în fiecare seară, timp de 10 zile. Dacă efectul nu este cel dorit, puteți continua remediul încă o săptămână.