Main menu

header

868 8 1de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu

Traversăm sezonul virozelor și al răcelilor, aspect ce nu trebuie deloc neglijat, mai ales în contextul actual, în care virusul SARS CoV2 a pus stăpânire pe toată planeta și amenință la fiecare pas. Un organism slăbit este mult mai vulnerabil şi are nevoie, în primul rând, de o imunitate puternică, apoi, de vitaminele, mineralele și antioxidanții necesari ca să facă față bolii sau virusului gripal. De aceea, ne-am gândit să vă propunem câteva variante de ceai, dintre cele mai bune, care vă pot ajuta în cazul în care răceala sau gripa nu v-a ocolit.

Menta calmează tusea

Frecvent, ceaiul de mentă este folosit contra durerilor stomacale, având proprietăți care calmează spasmele abdominale și reduce balonarea. Însă, această plantă este extrem de eficientă și în caz de răceală sau gripă, pentru că descongestionează căile respiratorii și calmează tusea. O cană cu ceai de mentă, îndulcit cu o linguriță cu miere, este indicat seara, înainte de culcare, pentru că vă va ajuta să respirați mai bine, grație proprietăților calmante și antiseptice pe care le are planta. De asemenea, puteți face un amestec din mentă, mușețel și tei, câte 10 g din fiecare, pe care să îl adăugați în 500 ml apă fiartă. Împărțiți cantitatea în două și consumați-o după masa de seară, și înainte de somn. Durerile de gât și de cap se vor calma și vă veți simți mai bine. În plus, mușețelul vă va ajuta să vă odihniți mai bine, datorită apigeninei, un antioxidant care se regăsește din belşug în această plantă. Şi ceaiul de salvie are capacitatea de a calma tusea seacă, deoarece conține o combinație de compuși activi precum antioxidanții numiți polifenoli, dar și uleiuri volatile precum tuya. În plus, poate reduce inflamația de la nivelul căilor respiratorii, ușurează plămânii de secrețiile de mucus şi dezinfectează bronhiile. Beţi câte o cană cu ceai, seara, înainte de culcare, cel puţin patru-cinci zile, preparată din 20 g plantă şi 250 ml apă.

Socul, inamicul infecțiilor

Socul este considerat un adevărat panaceu al medicinei naturiste, datorită conținutului de uleiuri esențiale, vitamina C și săruri minerale. Ceaiul de soc este folosit cu succes împotriva răcelilor, a gripelor și a bronșitelor, și se recomandă a fi consumat chiar de la debutul primelor simptome. Beți câte o cană cu ceai, seara, cel puțin trei zile, preparat din 20 g plantă, adăugată la 250 ml apă. Puteți pune și o linguriță cu miere, dacă vreți mai dulce. Socul va stimula glandele și va provoca transpirație abundentă, ceea ce va duce la scăderea temperaturii, accelerează vindecarea infecțiilor tractului respirator, iar simptomele vor fi mai ușor de suportat. O altă variantă care și-a demonstrat eficiența în tratarea gripei este ceaiul de echinacea, o plantă recomandată pentru stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației și a febrei corporale. În plus, un studiu realizat în 2015 a arătat că echinacea poate reduce riscul de a contacta o răceală cu până la 35%, datorită faptului că planta crește răspunsul celulelor imunitare naturale ale corpului și blochează accesul microbilor virali.

Ceapa, cel mai bun expectorant

Ceaiul de lămâie, bogat în concentrația de vitamina C, susține și el activitatea sistemului imunitar și contribuie la combaterea gripei, datorită proprietăților antivirale și antiinflamatorii. Studiile au arătat că lămâia crudă poate distruge zece tipuri de virus gripal. Astfel că, nu este deloc de neglijat. Tăiaţi trei-patru felii şi puneţi-le la fiert în 350 ml apă. Dați-le într-un clocot, stingeți focul și acoperiți vasul. După ce s-a răcit puțin, puteți consuma preparatul cu tot cu pulpa de lămâie. Ceaiul de ceapă poate fi socotit un adevărat elixir minune. Faimoasa băutură, care se obţine din două cepe ce se fierb cu tot cu frunze, într-un litru şi jumătate de apă, combate răceala şi durerile de cap, tratează tusea seacă și reduce febra. Dacă răceala se manifestă și prin tuse agresivă productivă, puteți adăuga în fiertură și o nucă spartă. Sulful din compoziția cepei și iodul din nucă sunt arme excelente împotriva infecțiilor tractului respirator superior. La fel de eficient este și ceaiul de busuioc. Consumat regulat, ajută organismul să învingă boala. Se recomandă atât în timpul răcelilor, cât şi ca metodă preventivă, când simțiți mici frisoane sau începeți să strănutați. Busuiocul are efect antiinflamator, scade febra şi calmează durerile de gât.

Ghimbirul reduce frisoanele

868 8 2În cazul în care aveți probleme și cu mucozitatea excesivă, ceaiul de ghimbir este excelent. Folosit de secole în tratarea durerilor de gât și a congestiei nazale, ceaiul de ghimbir poate fi de mare ajutor în răceală. Susține imunitatea în lupta cu bacteriile, întărește metabolismul și contribuie cu succes la reducerea intensității migrenelor și a altor manifestări neplăcute asociate. Puneți la fiert 200 ml apă și adăugați o linguriță rasă cu rădăcină de ghimbir. Lăsați la infuzat cinci-şapte minute, apoi adăugați o felie de lămâie sau puțină mentă și consumați-l cald. Ceaiul de ghimbir poate fi aliatul perfect în combaterea bolii, dacă îl consumați din primele zile în care au apărut simptomele. Este o plantă cu un puternic efect antiinflamator stimulant, ceea ce înseamnă că poate ajuta corpul să lupte cu febra și frisoanele. Dacă suferiți de o tuse productivă, ghimbirul ar putea fi salvatorul de care aveți nevoie. Se recomandă două-trei căni cu ceai pe zi, timp de o săptămână. Adăugaţi o linguriţă cu miere şi un strop de lămâie. Acest efect stimulant vă poate ajuta, de asemenea, în alinarea durerii de cap provocate de răceală. Puteți combina ghimbirul cu teiul, care reduce inflamațiile de la nivelul aparatului respirator, astfel, fiind de mare ajutor în cazul virozelor sau al răcelilor. Când preparați ceaiul sau infuzia, adăugați cantități egale: 20 g ghimbir și alte 20 g tei, la 450 ml apă. Consumați câte două-trei căni pe zi.

Ceaiul de muşeţel elimină insomniile, dar vă ajută să treceți cu bine și peste episoadele de gripă, febră și tuse productivă

Scorţişoara ajută organismul să se refacă mai repede după boală

Cu un gust aromat și foarte parfumat, ceaiul de scorțișoară, ajută organismul să se refacă după viroză, dar și să se pună pe picioare în timpul bolii, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține planta. Preparați o infuzie dintr-o linguriță cu scorțișoară uscată și 300 ml apă clocotită. Acoperiți vasul pentru zece minute, apoi consumați compoziția. Se recomandă câte două căni pe zi, între mese, până trece răceala.