Main menu

header

868 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Anemia apare când nivelul de eritrocite (globule roșii) din sânge este scăzut. Eritrocitele conțin hemoglobină (substanță responsabilă de transportul oxigenului către țesuturile corpului). Un număr scăzut al acestora presupune un nivel scăzut de oxigen în organism. Fierul este necesar formării unor noi molecule de hemoglobină. Pentru bărbați, valorile normale ale fierului din sânge variază între 13,5 și 17,5 grame/decilitru, iar pentru femei, între 12 și 15,5 grame/decilitru. Când aceste valori se află sub limita normală, vorbim despre anemie. Cum poate fi tratată anemia prin remedii din plante, aflați de la doctorul Cristina Munteanu, fitoterapeut și terapeut nutriționist în cadrul Fito Clinic Dr M din Timișoara (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

„Vârstnicii sunt printre cei mai afectați”

- Care sunt cauzele apariției anemiei?

- Cauzele apariției anemiei sunt diverse. Acestea sunt legate de tipul de alimentație, carențe vitaminice (acid folic, B12) și de minerale (fier), menstruații abundente, hemoragii, afecțiuni organice (ale rinichilor, ficatului, gastrointestinale, tiroidiene), dar și de afecțiuni genetice, autoimune, cancer, unele tratamente medicamentoase sau intoxicații. Cea mai frecventă este anemia prin deficit de fier, care mai este numită feriprivă, carențială. Există însă și anemii în care organismul are suficient fier, dar nu îl poate utiliza, cum este cazul talasemiilor, ce implică un defect genetic.

- Ce categorii de persoane sunt mai predispuse la această problemă de sănătate?

- Copiii sunt mai predispuși la anemii, din cauza faptului că sunt mai mofturoși la mâncare. Ei au un ritm de creștere accelerat, iar necesarul de nutrienți este ridicat în primii ani de viață. O alimentație bazată pe o paletă restrânsă de alimente nu asigură toate elementele nutritive necesare unei dezvoltări armonioase. Persoanele cu boli inflamatorii intestinale suferă mai frecvent de anemie, pe fondul afectării mucoasei intestinale și a diminuării funcției sale de absorbție. Adolescența se poate asocia cu preocuparea față de aspectul fizic și kilogramele în plus, urmată de cure drastice de slăbire, ceea ce determină inclusiv anemii. Un alt grup sensibil este cel al adolescentelor și al femeilor tinere care au menstruații abundente. Vârstnicii pot suferi mai frecvent de anemii, pe fondul bolilor cronice și dificultăților de masticație.

„Copiii pot manifesta sindromul pica”

868 6 2- Ce simptome au cei care suferă de anemie?

- Cele mai frecvente semne și simptome ale anemiei sunt paloarea, oboseala, amețeala, stările de confuzie, durerile de cap, palpitațiile, respirația dificilă, crăpăturile de la colțul gurii, unghiile friabile, căderea părului. Copiii pot manifesta sindromul pica - obiceiul de a consuma substanțe necomestibile (pământ, nisip, cretă). O anemie ușoară, instalată lent, este de obicei bine tolerată și descoperită uneori întâmplător, cu ocazia analizelor de rutină.

- Ce analize sunt necesare?

- Anemia poate fi depistată printr-o analiză simplă de laborator, numită hemogramă. Aceasta ne arată numărul de eritrocite, valoarea hemoglobinei și câțiva parametri legați de acestea. Pentru a stabili tipul exact de anemie și cauza acesteia, hemograma este completată de alte analize și consultații medicale: sideremia (fierul circulant), feritina (depozitul de fier), frotiul de sânge periferic, electroforeza hemoglobinei.

„Urzica vie abundă în minerale”

- În ce constă tratamentul naturist recomandat?

- Pentru a preveni anemia feriprivă, este indicat să avem un stil de viață echilibrat, cu un regim alimentar bogat în toate principiile nutritive și cu respectarea unui program de odihnă. Dacă avem deja un diagnostic de anemie feriprivă, putem apela și la un tratament fitoterapic. Dintre remediile naturale eficiente în tratarea anemiei, putem menționa: urzica vie, cătina roșie, orzul verde, spirulina, chlorella.

- Ce proprietăți au acestea?

- Urzica vie este o plantă cu conținut bogat în fier, calciu, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, C, K, fapt care o recomandă în tratamentul naturist al anemiilor feriprive, hipovitaminozelor, stărilor de convalescență. Ea poate fi asociată cu plante bogate în vitamina C, precum cătina, măceșele, fructele de pădure, merișorul. Cătina roșie este diferită de cătina obișnuită și are indicații precise în stimularea formării de eritrocite, prin acțiunea asupra măduvei osoase și a splinei. În magazinele naturiste, se găsește gemoderivatul din mlădițe de cătină roșie. Planta este bogată în vitamina C (susține imunitatea) și în complexul de vitamine B (intervine în procesele metabolice). De asemenea, aceasta conține betacaroten și vitamina E cu rol antioxidant. Algele marine (spirulina, chlorella) și orzul verde reprezintă, de asemenea, o sursă importantă de minerale (în special fier) și de vitamine. La acestea, putem adăuga produse apicole ca lăptișorul de matcă, polenul, mierea sau păstura.

„Se urmărește corectarea hemoglobinei”

868 6 3- Cum se administrează preparatele din plante medicinale?

- Remediile din plante se pot administra sub formă de ceaiuri, tincturi, gemoderivate, siropuri, comprimate, vinuri medicinale, bitter. Tratamentul este de durată, depinde de cât de severă este anemia și presupune monitorizarea evoluției prin repetarea hemogramei. De pildă, gemoderivatul din mlădițe de cătină roșie se poate administra copiilor începând cu vârsta de 1 lună, câte 5-10 picături pe zi, în cure de cel puțin șase-opt săptămâni. Doza se modifică în funcție de vârstă și de severitatea anemiei, adulții necesitând 50 de picături pe zi. Corectarea hemoglobinei și refacerea depozitelor de fier ale organismului sunt de mare importanță.

- Ce contraindicații au aceste remedii naturiste?

- Nu putem vorbi despre o contraindicație absolută a vreunui remediu, cel puțin nu în cazul celor enumerate anterior. O atenție deosebită trebuie acordată interacțiunilor medicamentoase. Plantele conțin fitocompuși ce pot interacționa cu substanțele active din alte medicamente. Din acest motiv, este bine ca remediile naturiste să nu se administreze aleatoriu, ci la indicația unui specialist, pe baza unui diagnostic corect.

„Alimentația bogată în fier, vitamina B12 și acid folic ajută la prevenirea celor mai comune tipuri de anemie“

„Recomand suplimentarea cu alimente bogate în vitamina C“

- În ce constă dieta celor cu anemie?

- Dieta trebuie să țină cont de necesarul mineral sau vitaminic specific fiecărui tip de anemie. Dacă ne referim la anemia feriprivă, dieta va conține alimente bogate în fier și vitamina C (favorizează o mai bună absorbție a fierului în organism). Dintre sursele animale, cele mai bogate în fier sunt carnea roșie, ficatul, ouăle. Sursele vegetale care abundă în fier sunt legumele cu frunze verzi, spanacul, broccoli, sfecla roșie, fasolea, lintea, tofu, nucile, fisticul, migdalele, fructele uscate. Și ciocolata neagră conține acest mineral. Trebuie să ținem cont de faptul că fierul din surse vegetale este mai greu de utilizat de organism. Acesta necesită respectarea anumitor reguli: suplimentarea cu alimente bogate în vitamina C, lăsarea la înmuiat a tuturor tipurilor de nuci, neasocierea lor cu produse lactate sau suplimente cu calciu (interferează cu absorbția fierului), reducerea consumului de cafea și de ceai (conțin acid tanic care scade absorbția fierului).