Main menu

header

872 7 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Prezent pe lista tămăduitorilor naturii încă de pe vremea romanilor, busuiocul-cerbilor și-a continuat parcursul vindecător până în zilele noastre, când cercetările științifice i-au confirmat o serie de proprietăți medicinale care dublează gustul deosebit al acestei plante-condiment.

Ameliorează simptomele răcelii

Frunzele de busuiocul-cerbilor emit un parfum puternic, comparabil cu cel al mentei. În aceste condiții, planta este un condiment foarte apreciat în bucătăria internațională, iar pe direcție terapeutică s-a remarcat din cele mai vechi timpuri pentru proprietatea de a vindeca, de pildă, problemele respiratorii generate de expunerea la frig. De-a lungul veacurilor, planta și-a câștigat renumele de expectorant eficient, care decongestionează sistemul respirator, elimină mucusul în exces, relaxează musculatura de la acest nivel, ceea ce are ca efect ușurarea respirației și ameliorarea simptomelor răcelii sau gripei, notează healthbenefitstimes.com. Ceaiul din frunze de plantă, administrat la recomandarea unui specialist, se prepară din o linguriță cu busuiocul-cerbilor infuzat în 250 ml apă fierbinte.

Îmbunătățește funcția ficatului

Busuiocul-cerbilor este o plantă campioană la tratarea cu efecte rapide a problemelor digestive. În dozele prescrise, ceaiul de plantă tratează balonarea, acumularea gazelor intestinale sau durerile de stomac. În același timp, busuiocul-cerbilor, cunoscut antispastic, îmbunătățește funcția ficatului și stimulează producerea de bilă. În același timp, planta poate fi utilizată cu succes în cazuri de insomnie, întrucât are efecte sedative fără să genereze dependență. Totodată, grație calităților sale depurative, busuiocul-cerbilor este un tratament naturist recomandat pentru reumatism și artrită, întrucât poate ajuta la eliminarea acidului uric din organism. În plus, planta a fost folosită de-a lungul timpului pentru capacitatea de a stimula menstruația la femeile cu ciclu neregulat. Se face o cură de 10-15 zile, cu câte o ceșcuță cu ceai de busuiocul-cerbilor zilnic.

Pont. Uleiul de busuiocul-cerbilor este utilizat în masaj, pentru tratarea durerilor de mușchi și de articulații