Main menu

header

875 9 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Plantă evitată mult timp din cauza faptului că este foarte invazivă, zburătoarea a intrat în atenția oamenilor de știință din perspectiva unor proprietăți benefice pentru sănătate, ceea ce i-a schimbat rapid statutul.

De folos în osteoporoză

Capabilă să colonizeze rapid orice spațiu, zburătoarea a fost percepută multă vreme ca o invadatoare, pe tot cuprinsul SUA și Canadei, dar, după ce specialiștii i-au evidențiat proprietăți terapeutice, planta a început să facă obiectul unei atenții sporite și astăzi este cultivată special pentru a putea fi de folos oamenilor. Din perspectiva conținutului, este de menționat faptul că zburătoarea aduce organismului mangan, vitamina B6, calciu, magneziu, cupru și folat. În aceste condiții, planta susține sistemul osos, prevenind osteoporoza, și este de folos femeilor aflate în perioada de postmenopauză, atenuând schimbărle de dispoziție, iritabilitatea și migrenele specifice, notează healthbenefitstimes.com.

Recomandată în ciroză hepatică

Potrivit cercetărilor de specialitate, mineralele din zburătoare au proprietatea de a menține sub control nivelul de zahăr din sânge, prevenind astfel instalarea diabetului, normalizează secreția de insulină și poate regla majoritatea mecanismelor interne. De asemenea, preparatele pe bază de zburătoare activează enzime care metabolizează aminoacizii și carbohidrații, fiind de ajutor și pentru buna funcționare a ficatului. În cazuri de hepatită cronică sau ciroză hepatică, de pildă, se administrează zburătoare sub formă de ceai, preparat din o linguriţă cu plantă uscată la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat șase ore, apoi se strecoară. Se administrează trei reprize, de câte 100 ml, înainte de masă. În același timp, planta susține funcționarea glandei tiroide, prin intermediul tiroxinei, hormon esențial din această glandă foarte importantă pentru reglarea greutății corporale și activității metabolice.

Menține funcțiile cognitive pe termen lung

Prin intermediul vitaminelor din conținut, zburătoarea menține sub control nivelul homocisteinei, compus din proteinele animale care poate genera inflamații și afecțiuni cardiovasculare. Potrivit rezultatelor unor studii de anvergură, planta are capacitatea de a echilibra tensiunea arterială și de a preveni acumularea de placă pe artere. Totodată, prin aportul de vitamine, această plantă este utilă pentru menținerea funcțiilor cognitive pe termen lung. O serie de studii au pus în evidență capacitatea zburătoarei de a îmbunătăți starea de spirit și chiar de a atenua manifestările copiilor cu ADHD, planta având efect calmant și revitalizant asupra psihicului. Ceaiul se prepară din o lingură cu frunze proaspete de zburătoare la 200 ml apă fiartă, care se lasă acoperit 15 minute. Cura durează maximum trei săptămâni, cu cel mult două reprize de infuzie pe zi.

Zburătoarea accelerează vindecarea rănilor, sub formă de spălături cu infuzie preparată din 10 g plantă la o cană cu apă clocotită, care se infuzează timp de șase ore

Îmbunătăţeşte vederea

Ceaiul de zburătoare este recomandat de fitoterapeuți în afecțiuni ale rinichilor, întrucât compensează fluxul redus de urină, atenuează manifestările de vezică urinară iritabilă și are efect în hipofuncţia rinichilor. În același timp, planta încetinește degenerarea maculară, întrucât conținutul său de vitamine previne instalarea afecțiunilor de vedere care sur- vin odată cu înaintarea în vârstă. Nu în ultimul rând, zburătoarea combate anemia, prin capacitatea de a stimula formarea hemoglobinei.