Main menu

header

875 7 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Tisa este un arbust cu valoare etnobotanică și medicinală de excepție, atestată de studii științifice care au confirmat tradiția utilizării acestei plante împotriva unui mare număr de afecțiuni.

Combate cele mai răspândite infecţii

Cercetările au adus tisa în prim-planul atenției lumii medicale datorită descoperirii în scoarța acestui arbust a taxolului, un element cu potențial anticancer remarcabil. Taxolul are proprietatea unică de a preveni creșterea celulelor tumorale, fiind folosit pe scară largă împotriva cancerului ovarian și de sân. Totodată, preparatele pe bază de tisă au demonstrat proprietăți antialergice, antibacteriene și antispasmodice. Grație acestor calități, tisa este utilizată frecvent de populațiile indigene din zona Asiei împotriva celor mai comune și răspândite tipuri de infecții.

„Alifie” pentru arsurile uşoare

Componentă de top a sistemelor de medicină tradițională Ayurveda, Amchi, Han sau Unani, tisa este utilizată împotriva febrei puternice, fiind un excelent antiinflamator și vasodilatator. Se consumă sub formă de ceai, o linguriță cu plantă la o cană cu apă fierbinte, împotriva răcelilor, tusei persistente, infecțiilor respiratorii. Aceeași infuzie este utilizată extern, pentru a trata rănile infectate sau arsurile ușoare. Medicina tradițională Unani folosește tisa pentru a crea remediul Zarnab, recomandat în cazuri de astm și bronșită, iar în Pakistan, planta este utilizată ca tratament naturist împotriva tuberculozei.

Sudează fracturile

Tisa stă la baza unor formule de tratament împotriva reumatismului, folosită în apa de baie. Totodată, din scoarța arbustului se realizează o pastă folosită extern în cazuri de fracturi și migrene cronice. În medicina Ayurveda, lăstarii tineri de tisă stau la baza unei tincturi utilizate împotriva hipotensiunii și a proastei circulații periferice. Cercetările derulate de specialiști au pus în evidență faptul că toate părțile menționate ale tisei - scoarță, lăstari - au proprietăți antiinflamatoare și analgezice. De asemenea, în cadrul unor teste pe animale de laborator, s-a evidențiat capacitatea extractului de tisă de a calma convulsiile.

Atenție! Dat fiind faptul că anumite părți ale plantei sunt toxice, se recomandă administrarea preparatelor pe bază de tisă numai sub supravegherea specialistului.