de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Cervana este o plantă care se utilizează încă din Antichitate în tratarea mai multor afecțiuni, grație conținutului ridicat de acizi organici, componente fenolice, uleiuri eterice și complex de vitamine. În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană a plantei, culeasă înainte de a se deschide florile, sub formă de infuzie și tinctură.
Ameliorează tusea
Cervana stimulează secreţia gastrică, este un diuretic, vasoconstrictor periferic, are efect sedativ asupra sistemului neuro-vegetativ, inhibă metabolismul iodului şi deversarea tiroxinei în tiroidă. De asemenea, acţionează asupra hormonilor tireotropi, reglând activitatea glandei tiroide. Se recomandă infuzia din planta proaspătă, dar uscată. Puneți pe foc un vas cu 300 ml apă și, după ce a fiert, adăugați o linguriță cu cervană. Acoperiți vasul pentru 10-15 minute, strecurați și beți cantitatea rezultată între mese, de două-trei ori pe zi, timp de minimum șapte zile. În cazuri severe, puteți repeta tratamentul după o lună de pauză sau o dată la trei-patru zile distanță între ele, pe o perioadă mai lungă de timp. Infuzia de cervană este și un antitusiv, ameliorează tusea, scade febra și ajută la buna funcționare a inimii.
Folosiţi tinctură în situaţia alergiilor provocate de mușcături ale insectelor
Cervana se utilizează și în uz extern sub formă de tinctură împotriva căderii părului. Preparați o soluție din 40 g plantă peste care turnați 250 ml alcool de 40 de grade. Acoperiți vasul pentru cinci zile, timp în care se macerează. După această perioadă, strecurați soluția pentru a obține tinctura. Timp de zece zile, masați-vă scalpul cu acest lichid, de preferat în fiecare seară și nu spălați. Dacă nu suportați mirosul, aplicați tinctura, lăsați-o să acționeze una-două ore, apoi spălați din abundență. Acest tratament se folosește și în caz de răni sau alergii provocate de mușcături ale insectelor. Puneți câteva picături de tinctură pe o compresă sterilă și așezați-o pe zona cu probleme. Nu masați. Repetați până la vindecare.