de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Iodul este un oligoelement care se găsește în cantităţi foarte mici în organismul uman (15-20 de miligrame), dar care este esențial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide. Aceasta are nevoie de iod pentru sinteza celor doi hormoni - tiroxina, denumită T4 (conține patru atomi de iod), și triiodotironina, denumită T3 (conține trei atomi de iod). Acest mineral susține metabolismul energetic, ajută la menținerea sănătății pielii și la buna funcţionare a sistemului nervos, fiind implicat în normalizarea funcției cognitive. Cum reușește tinctura din nuci verzi sau din muguri de nuc să echilibreze funcțiile organismului, grație conținutului de iod, aflați de la fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (medalion; număr de telefon: 0767.575.102).
„Pot apărea tulburări de metabolism la nivel celular”
- Cum se obține iodul organic?
- Iodul organic se obține prin macerarea mugurilor de nuc, înainte de înflorire. Această perioadă fiind foarte scurtă, se pot folosi și nucile verzi, dar nu mai mari decât o alună. După colectare, mugurii sau nucile verzi se macerează timp de două-trei săptămâni, în alcool de fructe, la temperatură constantă (sub 10 grade Celsius) și întuneric total. Apoi, conținutul se filtrează, iar tinctura se păstrează în sticle mici, închise la culoare, într-un loc răcoros. Este important de menţionat faptul că iodul organic are cu totul altă formulă chimică față de iodul sintetic, farmaceutic. Iodul organic acționează imediat în corp, pe când cel sintetic nu poate fi asimilat în totalitate.
- Ce beneficii are administrarea acestei tincturi asupra organismului?
- Procesele chimice de metabolizare a mineralelor la nivel celular sunt foarte complexe. Importanţa pe care o are iodul în aceste procese este covârșitoare. După administrarea tincturii, simțim imediat o stare de bine, de îmbunătățire a capacității de efort fizic și intelectual. Chiar și copiii sau sportivii vor obține performanțe graţie acestui supliment alimentar. Nucile verzi mai conţin taninuri cu proprietăți anticancerigene, antihepatotoxice, antibacteriene, antihipertensive şi antitumorale. Iodul organic stimulează creşterea imunităţii, având un efect antiseptic şi antibacterian. Este cunoscut faptul că, în România, mai ales în zona subcarpatică, lipsește iodul natural din apa potabilă. Această anomalie conduce, în timp, la dezvoltarea mai multor afecțiuni tiroidiene, dar și a unor tulburări de metabolism la nivel celular.
„Carența acestui mineral duce, printre altele, la hipotiroidism”
- Mai exact, ce probleme de sănătate pot apărea din cauza deficienței de iod din corp?
- Acest oligoelement este indispensabil pentru formarea hormonilor tiroidieni - tiroxina și triiodotironina. Practic, deficitul de iod are ca rezultat direct un deficit de hormoni tiroidieni. Hipotiroidismul este o boală caracterizată tocmai prin secreţia insuficientă a acestor hormoni. Afecţiunea poate fi întâlnită la adulți în forme uşoare sau medii. Simptomele cele mai frecvente asociate hipotiroidismului sunt: oboseala, lentoarea, stările depresive, constipaţia, senzaţia de frig, părul şi unghiile uscate şi fragile, tulburările menstruale, vocea răguşită, scăderea ratei metabolice, care presupune că organismul arde mai puține calorii pentru energie. Mai puțină energie înseamnă că mușchii nu funcționează optim, acest lucru provocând apariția slăbiciunii. Totodată, atunci când metabolismul încetinește, caloriile sunt depozitate sub formă de grăsime, aspect care conduce la creșterea ponderală. Gușa simplă (netoxică) este, de cele mai multe ori, o consecință a aportului insuficient de iod. De asemenea, deficitul de iod are numeroase efecte adverse asupra dezvoltării și este cea mai frecventă cauză de dizabilitate intelectuală, care ar putea fi prevenită. Nu este o surpriză nici faptul că mulți oameni cu deficit de iod au probleme în a asimila calciul. Iodul organic reprezintă elementul conducător al mineralelor și metalelor organice la nivel celular.
„Tiroidita autoimună evoluează lent”
- La ce complicații poate conduce hipotiroidismul?
- Hipotiroidismul poate evolua spre forme severe (mixedem - simptomele includ somnolență urmată de letargie profundă și chiar de inconștiență) sau poate avea caracter autoimun (tiroidita autoimună sau tiroidita Hashimoto - afecțiune în care sistemul imun atacă tiroida). Deoarece tiroidita autoimună este o afecţiune care evoluează lent, ea se agravează în timp, putând provoca, în cele din urmă, hipotiroidism. Din punct de vedere medical, este contraindicată administrarea de iod persoanelor cu tiroidită autoimună, pentru că acesta poate irita glanda tiroidă. Totuși, doar un procent foarte mic de persoane (circa 5%) care suferă de această boală dezvoltă alergii la iod organic. Afecţiunea a apărut tot ca urmare a lipsei de iod organic din apa potabilă. De fapt, ne învârtim într-un cerc vicios, deoarece tiroidita autoimună nu poate fi vindecată fără administrarea de iod organic. Acesta va fi administrat totuși cu multă precauție în cazul celor care suferă de această boală: doar două picături zilnic, în puțină apă. La apariția celui mai mic efect advers, se va opri administrarea.
„În cazul creșterii nivelului de radiații, se iau zece picături pe zi”
- Cum se administrează această tinctură?
- O cură cu iod organic este recomandată aproape tuturor persoanelor, din luna septembrie și până în luna aprilie. Tinctura oferă necesarul de iod, indiferent de vârstă. Iodul organic nu trebuie considerat doar un remediu preventiv, ci un supliment necesar pentru starea de bine a organismului. Tinctura se administrează în cantități mici, două-trei picături în puțină apă, zilnic, pentru o perioadă de cel puțin trei luni, în fiecare an. În cazul creșterii nivelului de radiații, este indicat să se administreze zece picături zilnic, timp de aproximativ o lună, în prima parte a zilei. Persoanele vârstnice, care utilizează suplimente cu minerale sau colagen, trebuie să știe că iodul organic ajută foarte mult la asimilarea acestor suplimente în organism. Fiind de natură pur organică, tinctura din muguri de nuc sau din nuci verzi poate fi administrată împreună cu orice alte suplimente alimentare fără a interacționa în mod negativ cu acestea.
Lista alimentelor bogate în iod
- Ce alte categorii de persoane trebuie să fie precaute în privința administrării de iod?
- Femeile gravide sau care alăptează și persoanele care urmează tratamente medicamentoase, dar și cele aflate sub supraveghere medicală (în special pentru dereglări ale tiroidei) sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei.
- Ce alimente bogate în iod ar trebui introduse mai des în alimentație?
- Iodul se găsește în mai multe alimente, cum ar fi codul, tonul, creveții, iaurtul simplu, laptele care are un conținut scăzut de grăsimi, brânza cheddar, oul, prunele uscate, banana, mazărea verde congelată. Persoanele care adoptă o dietă vegană sau care nu consumă suficiente alimente, cum ar fi produse lactate, pește, fructe de mare și ouă, sunt predispuse la un aport insuficient de iod.